O explozie a avut loc la hidrocentrala Bargi din Italia, provocând prăbuşiri parţiale ale galeriilor subterane şi mai multe victime, inclusiv una din România

10 Aprilie 2024, 09:57
Redacţia PiataAuto.md
O explozie gravă a avut loc ieri după amiază la hidrocentrala Bargi din Italia, situată pe lacul Suviana, din apropiere de Bologna. Explozia a avut loc în timpul unor lucrări de mentenanţă în galeriile subterane, din câte se pare chiar în sala turbinelor, provocând prăbuşirea parţială a unei părţi din galerii. Iniţial, se anunţa că 3 oameni şi-au pierdut viaţa, 5 erau rănit, dintre care 3 mai grav, iar 4 oameni erau daţi dispăruţi. Ulterior unul din cei dispăruţi a fost confirmat ca fiind decedat, şi numărul vieţilor pierdute a crescut la 4.
Unul din oamenii care şi-au pierdut viaţa în explozia de la hidrocentrala Bargi era originar din România. Presa italiană anunţă că numele acestuia e Petronel Pavel Tanase, avea 45 ani şi avea reşedinţa în Settimo Torinese.
Hidrocentrala aparţine grupului Enel şi era gestionată de decenii la rând de acesta. Galeria subterană unde a avut loc explozia se află la 60 metri adâncime, iar prefectul Bologniei, Attilio Visconti, a declarat ieri seară după vizita de la faţa locului că o turbină a explodat. Turbinele propriu-zise ale unei hidrocentrale nu explodează, însă. Dar e foarte posibil că dacă au fost executate lucrări neconform de mentenanţe şi reconectări ale circuitelor electrice să poată exploda utilajele electrice aferente acestora.
Hidrocentrala Bargi avea o putere de 330 MW şi putea funcţiona în regim de stocare prin pompare de apă. A fost inaugurată în 1975 şi de atunci până în prezent nu a avut niciun incident major. Însă atunci inaugurarea a avut loc după o renovare capitală şi o reechipare cu turbine noi, hidrocentrala funcţionând anterior într-o altă configuraţie. Barajul hidrocentralei a fost construit tocmai în 1932, deci are deja peste 90 de ani de când e în operare.
Enel a emis un comunicat prin care a anunţat că barajul nu a fost afectat de explozia de acum.
La orele nopţii, Enel a mai anunţat că se operau lucrări la o supapă a grupului 2, care trebuiau să permită modernizări şi ajustări de putere. În hidrocentrală, pe lângă compania contractată direct pentru aceste lucrări, se mai aflau reprezentanţii a 8 alte companii care făceau lucrări.
1
1,024
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!