Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Un belgian a fost achitat de multiple acuzaţii pentru condus în stare de ebrietate, după ce a dovedit că are sindromul fermentaţiei endogene

25 Aprilie 2024 - 11:33
Redacţia PiataAuto.md
Un caz foarte atipic şi curios a fost elucidat de curând de justiţia din Belgia, care a achitat un şofer care fusese prins de mai multe ori de poliţie conducând în stare de ebrietate, iar din cauza recidivării, acesta risca pedepse penale grave. Se pare, însă, că şoferul n-a fost de vină în toate cele întâmplate, întrucât s-a dovedit că acesta are o boală extrem de rară, numită sindromul fermentaţiei endogene.
Şoferul belgian, în vârstă de 40 de ani, a fost tras pe dreapta de poliţie prima dată în aprilie 2022 şi testat cu etilotestul. Acesta le spuse poliţiştilor că nu consumase alcool, dar poliţiştii au fost suspicioşi şi în cele din urmă, etilotestul a indicat 0,91 mg/L în aerul expirat. Cu o asemenea cifră, calificată drept stare d ebrietate avansată, poliţia din Belgia l-a arestat pe câteva zile şi a iniţiat o anchetă penală.
O lună mai târziu, însă, acelaşi şofer a fost prins din nou de poliţie, şi testat, iar situaţia s-a repetat, etilotestul indicând 0,71 mg/L. Din nou, încercarea şoferului de a convinge poliţiştii că nu a consumat alcool, n-a avut un efect şi aceştia au acţionat tranşant.
Imagine simbol

Aceste cazuri au ajuns în judecată, iar şoferul a fost nevoit să consulte medici pentru a încerca să afle cauza indicaţiilor etilotestului. După examinări şi testări în condiţii de laborator şi sub supraveghere medicală, şoferul a fost diagnosticat cu sindromul fermentaţiei endogene, o boală extrem de rară, care determină organismul uman să genereze un proces de fermentare ce produce efectiv alcool, iar acel alcool pătrunde deja în circulaţia normală de sânge în organism.
Această fermentare se produce începând cu gâtul şi continuând cu esofagul până în stomac. Acest efect poate apărea din cauza unor infecţii fungice sau bacterii, iar în zilele când oamenii ce suferă de această boală consumă mai mulţi carbohidraţi şi zahăr, compuşii acestora servesc drept sursă de fermentare pentru aceste microorganisme şi se declanşează acest proces, în urma căruia oamenii ajung în stare de ebrietate. Deci, e ca şi cum aceşti pacienţi ar avea propria mini-fabrică de fermentare a alcoolului, care ar produce acest alcool din zahăr şi carbohidraţi.
Boala e una tratabilă şi a fost raportată pentru prima dată în Japonia în anii 1950. Boala e atât de rară, însă, încât până în prezent puţin peste 20 de oameni în istorie au fost diagnosticaţi cu ea.
Tratamentul, dacă nu e cooptat cu alte boli mai grave, presupune eradicarea microorganismelor care provoacă fermentarea şi după asta oamenii pot reveni la o viaţă normală, cu grijă mai mare faţă de dieta lor şi cu repetări de analize periodice.
Odată ce şoferul din Belgia a fost diagnosticat cu această boala, instanţa de judecată l-a achitat de toate acuzaţiile care i s-au adus în cazul său. Apropo, acesta mai avea o amendă pentru condus în stare de ebrietate din 2019, cu o alcoolemie mai mică, pe care o contestase atunci, dar nimeni nu i-a dat dreptate şi el a fost impus să o achite. Acum, se pare că şoferul ar trebui să nu conducă maşini o perioadă, până va finaliza tratamentul medical, or, deşi el nu e de vină pentru alcoolul ajuns în organismul său, efectele acestei stări de ebrietate sunt cele obişnuite, de la lipsa de precizie în coordonarea mişcărilor până la reacţii lente.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter