(VIDEO) Cum arată bateria unui Tesla Cybertruck în interior şi ce soluţii inginereşti pot fi observate acolo

13 Aprilie 2024, 20:14
Redacţia PiataAuto.md
Tesla Cybertruck şi-a făcut deja o reputaţie nu doar de a fi modelul care eclipsează aproape toate celelalte maşini electrice prin designul său, dar şi prin ingineria profundă şi adeseori foarte diferită, care stă la baza lui. Fie că vorbim de sistemul de 48 volţi în loc de 12, fie că vorbim de volanul fără conexiune mecanică, sau de o mulţime de alte picanterii inginereşti, aproape peste tot există soluţii pe care Tesla le-a gândit profund, le-a inventat practic, a găsit o cale de a le implementa în producţie şi le-a pus pe acest model. Acum un youtuber cu experienţă în inginerie a reuşit să dezasambleze o baterie de Tesla Cybertruck, pentru a explora construcţia interioară a acesteia.
Ştiam cu toţii încă de la lansare că noul model Tesla foloseşte baterii 4680, deci 46 mm în diametru şi 80 mm în înălţimea cilindrului. Producţia acestor baterii a fost un pas important de a reduce costurile şi de a mări puterea, întrucât fiecare cilindru e mai mare, are o capacitate proprie mai mare, iar asta înseamnă că pentru a forma întreg sistemul unei baterii mari, e nevoie de mai puţine asemenea celule.
Odată deschisă, bateria lui Tesla lasă să se întrevadă aceste celule mari, dar e curios că toate sunt integrate într-un soi de spumă poliuretanică întărită. Partea pe care o vedem deasupra în imagini, apropo, e partea dedesubt a bateriei, apropo.
Se poate vedea, deci, că această carcasă a lui Cybertruck nu mai conţine celule care să fie amplasate în module, iar modulele să completeze carcasa. Celulele sunt direct puse în această carcasă. Ele sunt conectate prin scheme care le distribuie oricum în module, la nivel de circuit electric, apoi modulele formează întreg sistemul, dar constructiv nu există asemenea modele. Iar asta dă un dezavantaj mare într-o eventuală reparaţie, când s-a dori înlocuirea unor celule sau module. Aşa cum pare acum, bateria va fi practic imposibil de reparat prin înlocuirea unei celule sau modul problematic. Desigur, teoretic s-ar putea încerca tăierea spumei în jurul unei celule, scoaterea ei, apoi turnarea unei spume similare, dar asta dă complicaţii mari în găsirea celulei exacte şi apoi în asigurarea faptului că ea va fi conectată la fel de sigur înapoi.
O soluţie inginerească interesantă e spaţiul mare care există dedesubtul celulelor. Sunt circa 25 mm de spaţiu gol sub ele, şi încă circa 7-8 mm de spaţiu adiţional în profilarea capacului dedesubt. Deci, în total ar fi cam 32-33 mm de spaţiu pe înălţime, care îi permite bateriei ca atunci când maşina atinge vreo piatră sau o denivelare de offroad şi eventual primeşte o mică îndoitură să nu fie afectată deloc.
De asemenea, carcasa bateriei e închisă ermetic, fiind etanşată, dar are şi o mulţime de supape prevăzute pentru nivelare de presiune, scoatere de eventuală umiditate şi chiar în caz de incendiu, există o piesă prevăzută cu puncte de rupere, pentru a deschide calea evacuării gazelor din interior în mod predictibil, spre spate.
Foto: Valva de evacuare a gazelor în caz de incendiu

De asemenea, există şi o valvă care e prevăzută să colecteze eventuale scurgeri de lichid de răcire şi să le lase să se scurgă, pentru a da un semnal de alarmă că bateria are probleme la acest capitol.
De asemenea, carcasa e prevăzută în mod inteligent să preia rolul de rigiditate structurală asupra sa, dar nu asupra celulelor. Pe lângă asta, pe zonele laterale carcasa are spaţii mari goale, prevăzute pentru eventualitatea unui impact lateral, ca să existe zonă de tampon pentru absorbţia forţelor, fără ca celulele propriu-zise să fie afectate.
O mulţime de soluţii interesante, deci, care arată ce înseamnă în zilele noastre ingineria adevărată a unei maşini electrice. Nu mai merge argumentul că o maşină electrică e mult mai simplă ca una cu combustie. Cine îşi doreşte să creeze maşini cu adevărat avansate, optimizate şi performante — iar în acest caz bateria lui Cybertruck e una de 800 volţi — creează şi inginerie superbă, făcând adeseori pionierat în inventarea unor soluţii care nu se găsesc pur şi simplu pe raftul unor furnizori.
Vezi totul în video-ul mai jos.
1
3,858
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!