(VIDEO) Cum arată electromotoarele dezasamblate ale unei Tesla Cybertruck Cyberbeast şi ce inginerie au acestea

20 Aprilie 2024, 16:44
Redacţia PiataAuto.md
Tesla Cybertruck e un model suficient de nou încât să continue să fascineze, dar totodată suficient de proaspăt pe piaţă încât să nu prea existe exemple în care cineva ar fi dezasamblat electromotoarele sale pentru a le arăta construcţia interioară. Autorii unui canal de YouTube specializat în asemenea analize au dezasamblat de curând electromotoarele celei mai puternice versiuni de Tesla Cybertruck, numită Cyberbeast, care are 845 CP la activ.
Puterea e livrată de 3 electromotoare, 2 din ele fiind localizate pe puntea spate şi unul pe puntea faţă. Şi întrucât vorbim de un model nou conceput practic de la zero de Tesla, pe o platformă absolut nouă, dar totodată creată de producătorul cu cea mai mare experienţă în maşini electrice, e cât se poate de curios să descoperim detaliile inginereşti ale acestor electromotoare.
Motorul din faţă e unul cu magnet permanent şi e integrat într-o carcasă alăturată reductorului. În aceeaşi construcţie e integrat ş invertorul, soluţia fiind mai neobişnuită.
Pe puntea spate, cele două motoare sunt simetrice în construcţie şi sunt poziţionate pe centru axului. Ambele sunt motoare cu inducţie, şi ambele au invertoarele lor integrate ca un apendice în structura lor.
Foto: Elctromotoarele de pe puntea spate de pe Tesla Cybertruck Cyberbeast

Puntea faţă are un soi de ambreiaj acţionat electronic care blochează diferenţialul mecanic atunci când se doreşte o performanţă avansată în offroad, iar în video inginerii explică şi cum funcţionează activarea blocajului acestui diferenţial.
Tesla a aplicat şi o bobinare diferită a motoarelor sale, care e mai indicată pentru reducerea pierderilor, iar la o viteză constantă de autostradă, teoretic maşina poate lăsa doar electromotorul faţă să asigure propulsia, deconectând celelalte motoare pentru o eficienţă mai bună.
Totuşi, inginerii de mai jos au găsit şi soluţii inexplicabile în construcţia motoarelor, cum ar fi bucăţi mai mari de magneţi folosite, fără segmentare, care au şanse mai mari să genereze curenţi interni, care produc rezistenţă şi căldură, ceea ce se traduce în pierderi de energie şi nevoia de răcire mai intensă cu ulei.
Deci, la acest capitol, aceşti ingineri, cu experienţe mari în cariera lor, spun că Tesla a făcut o economie nedorită, care îi va adăuga costuri în consum proprietarului şi va reduce autonomia.
Motorul cu inducţie, însă, e lăudat în construcţia sa, atât pe partea de ax central al rotorului, cât şi forma magneţilor de pe corpul rotorului.
Per total, însă, aceste electromotoare au o mulţime de mici soluţii inginereşti inteligente, care sunt făcute în urma experienţei şi care uşurează funcţionarea întregului sistem, reduc zgomotul la minim, măresc eficienţa şi puterea şi fac produsul final cu adevărat bun.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
1
8,736
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!