(VIDEO) Un youtuber a dus Tesla Cybertruck într-un tunel aerodinamic autorizat pentru a verifica ce coeficient are acesta
1 Aprilie 2024, 16:50 Redacţia PiataAuto.md
Tesla Cybertruck e modelul care mai continuă să eclipseze tot ce se poate în SUA, iar proprietarii şi cei care testează modele îi oferă tot soiul de experienţe inedite, cu idei originale. Acum un youtuber a decis să verifice pe viu coeficientul aerodinamic bun pretins de Tesla şi a dus un Cybertruck într-un tunel aerodinamic autorizat, trecând acolo prin toată seria spectaculoasă de probe şi verificări, făcute de inginerii de acolo. Rezultatul real a fost mai puţin bun decât pretinde Tesla pentru modelul său.
Când, acum vreo 4 ani, Elon Musk promitea că Tesla Cybertruck va avea un coeficient aerodinamic de 0,30 când va ajunge la etapa de producţie, iar un asemenea coeficient ar fi incredibil de bun pentru un pick-up. Însă atunci când modelul a fost lansat la final de an 2023, datele oficiale ale celor de la Tesla arătau deja un coeficient de 0,34, deci mai puţin bun din cauza unei rezistenţe aerodinamice mai mari.
Iar pentru a fi cât se poate de clar, şi un coeficient de 0,34 e foarte bun pentru un pick-up, de fapt. GMC Hummer EV are 0,5 de exemplu, deci e un fel de cărămidă fără nicio grijă la curenţii din jurul său, ceea ce-l face foarte ineficient. Ford F-150 Lightning are 0,44, deci un pic mai bine, dar tot nu e perfect. Iar Chevrolet Silverado EV deja stă mai bine la acest capitol, cu 0,33, deci chiar un pic mai bine ca Tesla. Cifra cea mai admirabilă, însă, a fost atinsă de Rivian R1T, care are 0,30, atât cât îşi dorea Tesla cândva, dar n-a mai atins.
Ei bine, youtuber-ul şi echipa sa au mers la un tunel aerodinamic specializat, unde sunt testate până şi maşinile care ajung la NASCAR în SUA, deci e unul din cele mai bune, care pot fi cumva accesate şi de public şi nu sunt deţinute exclusiv de companii de inginerie sau producători.
Problema acestui tunel aerodinamic e faptul că e destul de îngust, iar asta poate distorsiona un pic rezultatele. De obicei, tunelele folosite de producători sunt mai mari, iar astfel curenţii au libertatea de a trece mai liber pe lângă maşină, fără a fi constrânşi de pereţii tunelului.
Tesla Cybertruck a fost testată oricum aici, cu maximă străduinţă din partea inginerilor în a-i asigura condiţii cât mai obiective. Şi aceste teste, cu vapori de culoare diferită, arată de fapt cât de bine gândit e designul lui Cybetruck în a fi aerodinamic, chiar dacă e aparent rectangular.
Rezultatul obţinut de Tesla a fost de 0,384 în final. Cu 0,044 mai mult decât anunţă producătorul, ceea ce e suficient de mult încât să influenţeze eficienţa reală şi alţi parametri. Dar cei de la tunelul aerodinamic spun că cifra diferită obţinută de ei nu înseamnă neapărat negarea cifrei pretinse de Tesla, ci e vorba cel mai probabil de caracteristici diferite ale tunelelor. Totuşi, chiar dacă poate exista o marjă din acest variaţii, diferenţa pare un pic prea mare ca să fie atribuită doar formei tunelului.
Dar, aşa cum spuneam, vorbim de cel mai rectangular pick-up din timpurile noastre, iar asemenea forme care să mai fie şi aerodinamice, nu sunt simple de creat. Aşa că tot e admirabil ce a putut face Tesla la capitolul aerodinamicii cu Cybertruck.