SUA impune taxe de 100% la importul maşinilor electrice din China, şi de 25-50% la baterii, semiconductori şi panouri fotovoltaice

15 Mai 2024, 13:40
Redacţia PiataAuto.md
În timp ce Uniunea Europeană a derulat o anchetă pentru a identifica dovezi de subvenţionare neonestă a producătorilor chinezi de maşini electrice şi e aşteptată să introducă taxe de import pentru acestea începând cu vara acestui an, iar măsuri similare ar putea urma şi în domenii cheie ale energiei verzi, după închiderea celei mai mari fabrici de panouri fotovoltaice din Europa, SUA a acţionat mult mai tranşant şi mai repede, preşedintele Joe Biden semnând ieri impunerea de taxe uriaşe de import pentru maşinile electric chinezeşti, pentru bateriile litiu-ion, semiconductori şi panourile fotovoltaice.
Mai exact, SUA va aplica o taxă de import de 102,5% pentru maşinile electrice fabricate în China! Taxa va intra în vigoare în acest an şi înseamnă o creşte majoră, faţă de cea actuală, de 27,5%, aplicată acestor maşini.
De asemenea şi oţelul şi aluminiu fabricat în China şi folosit adeseori de fabricile auto din SUA, va avea taxe de import crescute de la 0-7% la tocmai 25%.
Bateriile litiu-ion, folosite preponderent în maşinile electrice vor cunoaşte o creştere similară de taxe la importul din China în SUA, de la 7,5% din prezent la 25%. Asta înseamnă că toţi producătorii care au fabrici de maşini electrice în SUA, dar importau baterii din China, vor fi nevoiţi să caute baterii din alte părţi ale lumii sau direct din SUA. O mulţime de producători importă baterii CATL din China, de exemplu, inclusiv mărci occidentale renumite, precum Mercedes sau Volvo.
Şi mai mare e saltul de taxe la panourile fotovoltaice. SUA şi-a fortificat în ultimii ani şi această industrie, datorită Actului de Reducerii a Inflaţiei şi subvenţionărilor masive, iar acum a decis că e timpul să facă şi această schimbare de taxe, astfel încât industria locală şi eventual cea europeană să fie mai protejată în a-şi putea vinde panourile fotovoltaice în SUA. Panourile fotovoltaice chinezeşti vor fi supuse unei taxe de import de 50% la importul în SUA, ceea ce le va face necompetitive.
Aici, desigur, vor exista multe voci care vor spune că panourile ieftine şi performante din China au fost un promotor al creşterii considerabile a energiei din surse fotovoltaice, datorită faptului că au permis reducerea investiţiilor în aceste parcuri. Odată cu creşterea de acum de taxe, acele preţuri mici vor dispărea în SUA, iar preţurile mai mari ale producătorilor locali vor putea creşte şi mai mult, până la un nivel mai apropiat de cele chineze, astfel încât fabricile locale să poată funcţiona la o marjă mai mare de profit. Pentru investitorii în panouri fotovoltaice, însă, aceste schimbări se pot traduce într-o situaţie în care investiţia într-un parc fotovoltaic să devină cu 30-40% mai mare acum, la aceeaşi putere instalată.
Aceeaşi creştere până la 50% e aplicată şi semiconductorilor din China, după o perioadă similară de investiţii în fabrici din SUA, care să poată produce semiconductorii critici orice produs electronic modern. Europa are planuri similare de relansare a producţiei de semiconductori pe teritoriul său, după riscurile identificate de un posibil conflict al Chinei cu Taiwan, unde sunt erau produse majoritatea covârşitoare a semiconductorilor livraţi la nivel global.
Şi, în fine, preşedintele american a mai impus acum şi 25% taxe de import la macaralele mari din porturi, care pot descărca bunuri de pe nave pe uscat, iar aici nu putem să nu ne amintim de recenta anchetă şi descoperire americană că aceste macarale chinezeşti au implantate în ele riscuri majore de securitate cibernetică.
După anunţarea de ieri a acestor taxe, unele din care vor intra în vigoare foarte curând, altele în decursul următorului an, China a anunţat că va răspunde cu măsuri similare. În 2023, SUA a importat din China mărfuri în valoare de 427 miliarde de dolari, în timp ce China a importat din SUA mărfuri de 148 miliarde dolari.
2
2,778
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!