(VIDEO) Cum sună legendarul Mercedes S600 W140, cu motor V12, lucrat un pic de japonezi şi turat de cei de la Top Gear în interiorul unui tunel special

30 Mai 2024, 18:50
Redacţia PiataAuto.md
Mercedes S-Class W140 rămâne de neegalat şi astăzi în imaginea pe care şi-a câştigat-o pe atunci, de maşină produsă cu o predilecţie de lux desăvârşit, opulentă pe alocuri, dar totodată durabilă. E acea maşină pentru care s-a cheltuit pentru prima dată peste 1 miliard de dolari în dezvoltare, deşi Mercedes avea un predecesor S-Class şi nu reinventa totul de la zero. Pur şi simplu erau încă timpurile când niciun buget de inginerie nu era prea mare când venea vorba de S-Class, la Mercedes. Un asemenea W140 a fost alergat în zilele noastre într-un tunel special de către cei de la Top Gear.
Din fericire, exemplarul adus pentru acest experiment acustic e un Mercedes S600, cu un imens motor V12 sub capotă, de 6,0 litri. Configuraţia V12 era aleasă pentru că se dorea un motor de vârf, mare, care să toarcă echilibrat.
Doar că un efect advers al configuraţiei V12 e sunetul său superb la turaţii mari. În acelaşi timp, maşina asta era renumită pentru că nu lăsa aproape niciun sunet să pătrundă în interior. Deci cum sună, de fapt, acest Mercedes S600 când e turat la maxim? Scoate el un sunt rezonant până la urmă sau nu?
Ceea ce am menţionat noi în unele articole şi aminteşte şi prezentatoarea Becky Evans este că acest motor V12 a mai fost folosit ulterior şi la primul Pagani Zonda. De fapt şi renumitele Maybach 57S şi 62S au fost construite pe platforma lui W140, cu motor V12, deşi exista deja şi generaţia W220. Şi azi, motoarele V12 de la Mercedes încă îşi mai au originea în acest Mercedes S600 din anii 90!
Ei bine, adevărul e că dacă un S600 standard ar fi alergat într-un asemenea tunel, el n-ar fi dramatic, pentru că aşa i-au proiectat inginerii evacuarea sa, să reducă la maxim sunetul şi nici măcar amplificarea tunelului n-ar putea dramatiza lucrurile. Dar în Japonia există un inginer legendar deja, pe nume Sasaki san, care a devenit popular după ce şi-a modificat colectorul şi sistemul de evacuare al Mercedesului său W140, şi l-a făcut să sune ca un Pagani Zonda, după asta urmând şi crearea unei companii specializată în asemenea modificări! Iar maşina pe care a alergat-o acum Top Gear în interiorul tunelului este exact acel exemplar cu care japonezul a devenit cunoscut, deţinut anterior de el şi importat acum în Marea Britanie.
Este un Mercedes S600 AMG, de fapt, într-o ediţie produsă pe atunci doar pentru Japonia, cu kit AMG pe caroserie şi cu jante AMG. De fapt şi motorul a fost uşor modificat, fiind adus la 439 CP.
Iar sunetul scos de acest motor, cu colector şi întreg sistemul de evacuare nou e pur şi simplu demenţial. Măsura cu un dispozitiv, acesta indică 130 dB, la nivelul de zgomot al unui motor de motor reactiv de alături!
E pur şi simplu incredibil că un S-Class W140, care arată atât de cuminte şi graţios pe dinafară, e capabil de asemenea sunete, scoase de eşapamentul său! A acea emoţie acustică, pentru care nu mai există cuvinte deja, pentru că ea trebuie ascultată, preferabil în căşti bune, pentru a fi apreciată cu adevărat.
Vezi totul în video-ul de mai jos şi scrie în comentarii ce părere ai despre sunetul scos de acest exemplar W140!
1
6,844
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!