(VIDEO) Laboratoarele Universităţii Tehnice din Moldova au fost dotate de UE şi PNUD cu simulatoare de pompe de căldură, turbine de gaze şi sisteme de energie regenerabilă
23 Mai 2024, 09:37 Redacţia PiataAuto.md
Laboratoarele facultăţii de energetică a Universităţii Tehnice din Moldova au fost dotate de Uniunea Europeană şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare cu echipamente de ultimă generaţie pentru studiul tehnologiilor moderne de energetică şi energie regenerabilă. Mai exact, la laboratoarele au acum sisteme la scară mică a unor tehnologii precum pompele de căldură, turbinele de gaze care pot accepta diverse tipuri de combustie, turbine cu abur, dar şi multe alte sisteme, inclusiv cele de producţie a energiei regenerabile.
În contextul în care cea mai mare parte a ţărilor lumii se află într-o tranziţie accelerată spre energie regenerabilă şi tehnologii de utilizare cu randament mai mare a energiei, în contextul în care industriile producătoare de aceste tehnologii, dar şi cele producătoare de transformatoare şi echipamente pentru reţele electrice sunt într-o expansiune nemaivăzută, perspectivele acestor domenii pentru studenţi sunt enorme, iar pregătirea de profesionişti pentru aceste industrii e crucială.
Anul trecut, facultatea de energetică a UTM a înregistrat o creştere de 25% a admiterii, ceea ce demonstrează clar că şi studenţii sunt mult mai interesaţi de aceste domenii. Şi, la drept vorbind, dacă multe alte domenii sunt vizate de riscuri de a fi parţial înlocuite de inteligenţă artificială, ingineria în aceste domenii, inovaţia şi proiectarea unor sisteme de ultimă tehnologie va fi încă mult timp atributul unor minţi umane avansate. În prezent, în multe ţări ale lumii şi salarizările în aceste industrii sunt printre cele mai mari din economie, în special pentru cei implicaţi direct în domenii de inovaţie, care contribuie la această inovaţie sau la implementarea ei.
Noile sisteme în miniatură de la UTM vin să ilustreze practic pentru studenţi tehnologiile predate teoretic. Studenţii pot vedea clar principiul de funcţionare a acestora în viaţa reală, pot vedea acţiunea pe fiecare parte componentă, mai ales că unele componente au pereţi transparenţi pentru vizibilitate.
Aşa cum arătam în articolele noastre anterioare, pentru Moldova energia regenerabilă nu e doar o metodă de a reduce emisiile CO2 şi poluarea, ci şi o metodă de deveni tot mai independentă energetic şi puternică economic, or, energia produsă pe interiorul ţării stimulează creşterea economică şi echilibrează balanţa de importuri şi exporturi.
Mai multe echipamente şi sisteme similare vor fi oferite de UE şi PNUD şi altor instituţii de învăţământ din Moldova, precum Colegiul Politehnic din Bălţi, Colegiul Tehnic Agricol din Soroca, Colegiul Tehnologic din Chişinău şi Centrului de Excelenţă în Construcţii din Chişinău.