(VIDEO) Şoferul unei Tesla condusă autonom a evitat o coliziune cu un tren intervenind în ultimul moment

22 Mai 2024, 14:40
Redacţia PiataAuto.md
Şoferul şi proprietarul unei Tesla Model 3, condusă autonom cu sistemul FSD, sau Full Self Driving, a evitat o coliziune cu un tren la o trecere de cale ferată intervenind în ultimul moment şi luând volanul brusc spre dreapta, ieşind astfel în decor. Se pare că maşina nu a identificat trenul în condiţii de ceaţă şi vizibilitate scăzută.
Proprietarul de Tesla se afla la volan, iar maşina avea sistemul FSD activat, care funcţionează pe baza camerelor video şi a unui sistem inteligent de descifrare vizuală a ceea ce filmează maşina. În condiţii oarecum uzuale, maşina reuşeşte să facă faţă cu bine condiţiilor de drum, dar în unele situaţi atipice există carenţe vizibile. Cea mai renumită era felul în care maşina evita să reacţioneze la vehiculele cu girofar, staţionate noaptea pe marginea drumului, pe o serie din aceste cazuri existând şi procese judiciare.
Acum, şoferul îşi conducea maşini în condiţii de ceaţă densă şi, deşi semaforul de la trecerea de cale ferată funcţiona pe culoar roşie, iar bariera era coborâtă, maşina nu pare să fi identificat corect situaţia din faţa sa, iar astfel a continuat să se deplaseze direct spre tren. Şoferul a luat volanul în ultima clipă, iar maşina a ajuns accidentată în cele din urmă, însă nimeni nu a fost rănit.
Proprietarul maşinii a publicat imaginile de pe camerele video ale maşinii şi cu maşina sa după această întâmplare, spunând că în ultimul an, de când deţine această Tesla, e a doua oară de când maşina n-a identificat corect trenurile la trecerile de cale ferată.
Acesta spune că a vorbi cu mai mulţi avocaţi în vederea unui proces de judecată, dar nimeni nu vrea să ia cazul lui, pentru că n-a suferit răni majore şi pentru că Tesla stipulează deja foarte clar că şoferul rămâne oricum responsabil de siguranţa pe drum, chiar dacă maşina are sistemul activat. Prin urmare, un proces de judecată ar avea mici şanse de izbândă în contextul de azi, spre deosebire de etapele iniţiale, când Tesla promova acest tehnologii cu denumirea Autopilot şi sugera că maşina se poate auto pilota complet.
Mai mult ca atât, dacă însuşi proprietarul admite că a mai avut situaţie anterioară pe parcursul ultimului an, când maşina a eşuat în identificarea trecerii de cale ferată, fără a provoca un accident, asta înseamnă că în cazul de acum, cu ceaţă densă, acesta cunoştea deja despre un potenţial risc sporit şi totuşi a intervenit abia în ultimul moment, ceea ce poate fi calificat în justiţie ca o neglijenţă vădită şi o circumstanţă agravantă în defavoarea lui.
Un fapt e absolut clar, însă. Deşi condusul autonom progresează mult, maşinile nu sunt încă la etapa în care această tehnologie să le permită să reacţioneze corect în absolut toate situaţiile, în special în cele foarte specifice şi nestandarde. Prin urmare, e de obligaţia celui de la volan să nu se bizuiască total pe aceste sisteme şi să fie pregătit să intervină în orice situaţie de acest gen.
Tesla a fost solicitată public să comenteze acest incident, însă deocamdată compania nu a oferit niciun comentariu.
Vezi mai jos video-ul publicat de proprietarul acestei Tesla Model 3.
1
4,632
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!