(VIDEO) Volvo lansează două încărcătoare frontale electrice noi şi un nou excavator electric pentru şantierele de construcţii

29 Mai 2024, 13:25
Redacţia PiataAuto.md
Volvo Construction Equipment, unul din producătorii cei mai inovatori de utilaje de construcţie, a lansat trei noi utilaje propulsate pur electric, cu energia stocată în baterii. Nu e primul utilaj electric pentru Volvo, însă e pentru prima dată când Volvo lansează simultan tocmai 3 asemenea produse, într-un semn clar că propulsia electrică prinde tot mai mult teren în domeniul utilajelor de construcţie, având avantajul că munca e relativ staţionară, pe şantier, că poate încărca pe timp de noapte şi că poate asigura un nivel mult mai mic de zgomot în lucrările desfăşurate, calităţi deosebit de importante mai ales în mediu urban sau în locuri unde emisiile sunt restricţionate la minim sau la zero.
Volvo a fost una din primele companii din lume care a început a produce asemenea utilaje electrice cu baterii, nu doar cu cabluri conectate la reţea, cum se proceda anterior. Cei de la Volvo produc deja un excavator electric de 23 tone, cu şenile, şi altul mult mai mic, de 2,7 tone, care a avut anul trecut o misiune devenită legendară deja, de a lucra în vârful Schilthorn în Elveţia la 3.000 metri altitudine, acolo unde aerul e rarefiat, spaţiul îngust, emisiile restricţionate şi condiţiile de muncă deosebit de grele. Excavatorul a ajutat atunci la reconstrucţia unui edificiu renumit din Alpii elveţieni, care a figurat şi-n filmele lui James Bond, iar utilajul a fost ridicat cu un elicopter acolo pentru a putea munci.
Foto: Excavatorul electric Volvo care a muncit anul trecut în Elveţia

Acum Volvo lansează simultan două încărcătoare frontale de talie medie — L120 Electric, de 12 tone sarcină, şi L90 Electric, de 9 tone. Capacităţile de sarcină utilă sunt practic neschimbate faţă de încărcătoarele frontale propulsate cu motorizări diesel, fabricate până acum, ba chiar sunt cu 40 kg mai mari, semn că noua baterie şi electromotoare nu cântăresc mai mult decât motorul diesel, transmisia şi rezervorul de carburant care au fost scoase de pe ele.
Încărcătorul frontal mai mare, L120 Eectric, are două electromotoare de propulsie, un electromotor pentru sistemul hidraulic şi o baterie litiu-ion de 282 kWh, care îi asigură o autonomie de muncă pe şantier cuprinsă între 5 şi 9 ore, în funcţie de intensitate. Deci, dacă regimul de muncă e uşor mai lejer, utilajul poate funcţiona o zi completă de muncă fără reîncărcare. Încărcarea bateriei poate avea loc la o priză fast charge la 180 kW putere, de la 10% la 100% fiind nevoie de o oră şi 40 minute.
Foto: Volvo L120 Eectric

Însă, dacă la şantier nu există o priză fast charge, atunci o unitate mobilă Volvo PU500, care e un soi de mic container cu baterii, poate încărca acest utilaj în 7 ore, cu o putere de 40 kW livrată în bateriile lui.
Foto: Aşa arată un container mobil de baterii Volvo PU500, cu 396 kWh capacitate totală

Volvo L30 Electric e un încărcător frontal uşor mai mic, de 9,5 tone sarcină, care are doar un singur electromotor pentru propulsie şi altul pentru sistemul hidraulic. Bateria litiu-ion e mai mică, având 180 kWh şi poate fi încărcată la maxim 150 kW.
Foto: Volvo L90 Electric

Autonomia de muncă a acestuia e de 4-5 ore pe şantier, după care o încărcare fast charge de la 10% la 100% durează 70 minute. O încărcare de la aceeaşi unitate PU500 durează 6-7 ore, fiind potrivită pentru a fi desăvârşită noaptea.
Foto: Volvo L90 Electric

Şi, în fine, aşa cum spuneam la început, mai există şi un al treilea utilaj lansat acum, doar că acesta e un excavator, numit EWR150 Electric, fiind primul excavator electric cu roţi de la Volvo, nu cu şenile. E un excavator compact, cu o cuvă de 0,93 metri cubi, şi o masă totală de până la 15-17,9 tone.
Foto: Volvo EWR150 Electric

Autonomia de muncă a acestuia e de peste 8-9 ore, deci şi el rezistă o zi completă de muncă. După asta poate fi încărcat la o priză obişnuită de 230V şi 32 amperi pe timp de noapte. La o priză fast charge, încărcarea durează un pic mai mult de o oră.
Foto: Volvo L120 Electric

Vezi mai jos şi două materiale video cu noile încărcătoare frontale electrice.
1
1,229
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!