China a inaugurat cea mai mare hidrocentrală prin pompare din sud-vestul ţării, comparabilă cu proiectul Tarniţa din România

10 Iunie 2024, 16:27
Redacţia PiataAuto.md
China a inaugurat cea mai mare hidrocentrală prin pompare din sud-vestul ţării, numită Chongqing Panlong, care va avea rolul unei „baterii” enorme de absorbţie a energiei produse în surplus de regenerabile la ore de consum moderat, pentru a fi livrată înapoi în reţea la orele de consum maxim. Noua hidrocentrală prin pompare are 1,2 GW putere, produsă de 4 turbine reversibile, ceea ce o califică foarte aproape de parametrii proiectului hidrocentralei prin pompare Tarniţa din România.
Foto: Noua hidrocentrală Chongqing Panlong din China

Hidrocentrala românească trebuia să aibă 1,0 GW putere, asigurată de 4 grupuri a câte 250 MW fiecare. Proiectul acesteia, însă, e în aşteptare de 35 de ani, iar anul trecut, într-o perioadă în care se discuta intens despre o eventuală reluare a acesteia şi ducere la bun sfârşit, am publicat un articol detaliat despre amploarea şi parametrii proiectului hidrocentralei Tarniţa.
Foto: Proiectul hidrocentralei prin pompare Tarniţa-Lăpusteşti

Acum, revenit la hidrocentrala prin pompare Chongqing Panlong din China, turbinele ei de 300 MW au fost produse de compania de stat Dongfang Electric, tot ea mai furnizând turbine similare şi altor hidrocentrale similare din China.
Foto: Turbinele noii hidrocentrale din China

Anul trecut scriam că, deşi e cel mare producător de baterii din lume, China construieşte capacităţi mult mai mari de hidrocentrale prin pompare decât centrale de baterii şi spuneam chiar că peste 70% din toate hidrocentralele prin pompare aflate în construcţie în lume sunt localizate în China.
Construcţia hidrocentralei Chongqing Panlong a demarat în 2015 şi trebuia finalizată în 2022, dar e firesc că pauzele majore din cauza pandemiei din 2020-2021 au amânat execuţia şi ea a fost inaugurată abia acum. Ea a costat 1,11 miliarde dolari şi, prin stocarea electricităţii produse regenerabil, va ajuta la evitarea arderii a 1 milion de tone de cărbune anual şi la evitarea emiterii a 1,5 milioane tone de CO2.
Hidrocentrala are două lacuri de acumulare, superior şi inferior, despărţite pe plan orizontal de circa 1,8 km depărtate. Diferenţa de altitudine între ele e de câteva sute de metri, cu galerii subterane care duc spre o cameră a turbinelor. Diferenţa de altitudine a căderii apei e de 462 metri.
Noua hidrocentrală prin pompare e conectată la reţeaua chineză printr-o linie de 500 kV. Chinezii nu anunţă randamentul noii hidrocentrale prin pompare, dar de obicei asemenea tip de hidrocentrale au un randament de circa 80%, ceea ce înseamnă că întorc înapoi în reţea 80% din electricitatea absorbită. E un randament mai mic decât cei 90-93% de la centralele de baterii, însă durata de viaţă e de mult ori mai mare, şi deci investiţiile iniţiale sunt amortizare pe o durată mult mai mare de timp, recompensând randamentul mai mic.
Noua hidrocentrală prin pompare este cea mai mare din sud-vestul Chine, însă nu şi cea mai mare din China, întâietatea fiind deţinută de hidrocentrala Fengning din regiunea Hebei, care are 3,6 GW putere, având 12 turbine similare de 300 MW.
2
16,816
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!