China a inaugurat cel mai mare parc fotovoltaic din lume, care produce electricitate cât pentru o ţară mică

4 Iunie 2024, 21:08
Redacţia PiataAuto.md
China a inaugurat un nou parc fotovoltaic uriaş, care şi-a adjudecat titlul de cel mai mare din lume dintre cele construite şi conectate la reţea. Noul parc se află în Urumqi, provincia Xinjiang, şi are parametri de-a dreptul impresionanţi, producând electricitate cât să acopere consumul unei ţări mici.
Noul parc fotovoltaic ocupă o suprafaţă titanică, de 80.800 hectare, sau 808 km pătraţi! Terenul imens ocupat de noul parc fotovoltaic nu e unul scos din circuitul agricol însă, pentru că parcul e construit într-o zonă de deşert.
Puterea instalată a parcului fotovoltaic e de 5 GW. Pentru comparaţie, puterea necesară întregului sistem electric al României se cifrează la circa 6 GW pe timp de zi şi circa 9 GW în orele de consum maxim. În cazul Republicii Moldova, cifrele sunt de 9-10 ori mai mici — cu 0,6-0,7 GW pe timp de zi şi 0,8-0,9 GW în orele de consum maxim.
Dar, fireşte, fiind vorba de un parc fotovoltaic, producţia de electricitate e intermitentă şi atinge capacitatea apropiată de cea maximă în condiţiile maxim favorabile. Chinezii au anunţat, însă, şi producţia anuală estimată a noului parc fotovoltaic din Urumqi, care va fi de 6,09 miliarde de kWh, sau 6,09 TWh.
Această cantitate de electricitate depăşeşte consumul anual al întregii Republici Moldova, spre exemplu, care are nevoie anual de circa 4,2 TWh. Respectiv, cantitatea de electricitate produsă de noul parc acoperă în totalitate consumul unei ţări mici, eventual chiar mai mare decât Moldova.
Această cifră de 6,09 TWh de permite să calculăm şi factorul mediu de capacitate, calculat pentru noul parc fotovoltaic din China. La puterea teoretică maximă de 5 GW, raportată la numărul de ore pe parcursul unui an şi raportată la producţia reală estimată, avem un factor de capacitate de 13,9%.
Noul parc fotovoltaic nu are vreo centrală de baterii alături, ca să stocheze această variaţie imensă de electricitate, ci doar transmite energia produsă în reţeaua Chinei.
China a raportat de curând că doar în primele 3 luni ale acestui an a conectat la reţea o putere cumulativă de 45,7 GW de panouri fotovoltaice, în creştere galopantă faţă de 33,6 GW în aceeaşi perioadă a anului 2023. Prin urmare, într-un asemenea ritm, la final de an China va raporta cu siguranţă recorduri de capacităţi noi de energie din panouri fotovoltaice, adăugate în reţeaua sa.
3
4,586
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!