Inginerii Rolls-Royce au creat un sistem de propulsie hibridă pentru tancul viitorului

17 Iunie 2024, 15:26
Redacţia PiataAuto.md
Inginerii de la Rolls-Royce şi divizia or MTU, fondată în baza fostei companii germane MTU, achiziţionată de grupul britanic şi încorporată a o divizie a Rolls-Royce, au creat un sistem de propulsie hibridă pentru tancul viitorului, sistem care va putea fi instalat şi pe o mulţime de alte vehicule militare blindate, de până la 70 tone greutate totală.
Noul sistem de propulsie Rolls-Royce cuprinde un motor diesel V10 de mare putere, un set de baterii care să stocheze electricitatea şi electromotoare, care să propulseze şenilele. Contrar tendinţelor date de maşinile hibrid, misiunea sistemului de propulsie hibridă de pe un tanc nu va fi în primul rând consumul mai mic, deşi şi ăsta e un efect advers, ci avantajele tactice.
Mai exact, în regim de aşteptare, atunci când echipajul dintr-un asemenea vehicul blindat scanează împrejurimile şi trebuie să rămână neobservat, sistemul hibrid va permite motorului diesel V10 să rămână oprit, iar electricitatea necesară operării să fie asigurată de baterii. Motorul diesel va putea rămâne rece, fără o amprentă termică şi acustică, ce l-ar face mai uşor de recunoscut. Deci datorită sistemului hibrid, tancul va rămâne silenţios şi mai greu de detectat.
În regim de propulsie lentă, tancul are un regim de reducere la minim a zgomotului, când motorul diesel e menţinut la turaţi moderate, sunetul său fiind înăbuşit de un sistem de evacuare special proiectat, iar forţa adiţională necesară vine de la electromotor, într-un soi de regim mild-hibrid de funcţionare.
La această etapă, cei de la Rolls-Royce n-au dorit să includă un regim de înaintare la viteză mai mare în care motorul cu combustie să fie periodic oprit şi pornit, pentru că asta ar genera variaţii de sunet şi pentru că echipajul trebuie să ştie că poate miza oricând pe puterea maximă a sistemului de propulsie, fără să aştepte repornirea motorului cu combustie.
Iar puterea acestui sistem de propulsie hibridă pentru tancul viitorului e impresionantă, situându-se la 1.100 kW, sau 1.495 CP!
Foto: Noul motor V10 twin turbo, parte a noului sistem de propulsie hibridă

Întreg sistemul de propulsie a fost conceput pentru a avea componente compacte şi uşor de integrat într-un tanc sau oricare alt vehicul militar blindat, unde spaţiul interior rămas pentru echipaj e vital.
Foto: Blindată Boxer 8x8

Rolls-Royce spune că noul său sistem de propulsie ar putea fi instalat atât pe tancuri noi fabricate, de modele actuale sau viitoare, cât şi în cazul schimbării motoarelor unor vehicule mai vechi.
Din modelele actuale, noul sistem hibrid ar putea fi uşor preluat de vehicule din ţări NATO, precum Boxer 8x8 şi toată platforma ASCOD, familia de vehicule Ajax, viitoarea generaţie de vehicule americane M10 Brooker, precum şi vehiculul de infanterie Borsuk.
3
3,775
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!