(VIDEO) Cum sună 100,7 dB ai unui motor de doar 4 cilindri, de două ori mai zgomotos decât un V12 de Lamborghini, alergat de renumitul Stig de la Top Gear într-un tunel

25 Mai 2024, 13:35
Redacţia PiataAuto.md
Cândva, când lumea era era alintată de libertatea inginerilor de a pune oricâţi cilindri îşi doreau într-o maşină, genii precum Enzo Ferraro spuneau că nimic altceva decât motoarele V12 nu poate suna cu adevărat veritabil, şi nici măcar V8-urile n-ar fi suficiente. Desigur, au urmat V8-uri sonore care au spulberat aceste mituri, iar istoria a cunoscut şi motoare cu 6 cilindri sau 5 cilindri care sunat fabulos de bine, deşi fiecare cu o tonalitate diferită. Dar motoarele de 4 cilindri erau considerate multă vreme mai degrabă un compromis de practicism, de la care nimeni n-ar putea avea pretenţii prea mari de sunet frumos, chiar dacă japonezii de la Honda încercaseră ulterior să demonstreze contrariul. Ei bine, renumitul Stig de la Top Gear, alături de prezentatoarea Becky Evans, au revenit din nou în tunelul lor de câţiva kilometri lungime, pentru a afla cum sună un motor de doar 4 cilindri, pe o maşină legendară.
E vorba de un Caterham Seven 620R, un model relativ nou, ce a fost lansat doar acum un deceniu, dar are un şasiu britanic clasic cu o istorie de multe decenii, care a început ca Lotus Seven. De fapt, 1957 e anul lansării primului Lotus Seven, iar formula de bază a rămas neschimbată în tot răstimpul istoriei sale, cu aceeaşi maşină elementară, simplistă chiar, dar făcută intenţionat aşa pentru a fi extraordinar de uşoară şi de apropiată de asfalt.
În rezultat, maşina din tunelul de acum cântăreşte 545 kg! Şi asta în timp ce motorul său de 4 cilindri coate 310 CP! E un raport de putere la greutate similar celor mai performante supercar-uri!
Iar motorul cu 4 cilindri e supraalimentat, de origine Ford. Şi întrucât modelul are indicele R în denumirea sa, el era preparat să fie potrivit şi pentru ieşirile pe circuit, iar astfel eşapamentul acestui propulsor era mai permisiv în lăsarea sunetului original să iasă în văzduh, făcându-se auzit.
Ei bine, cum ar putea suna acest motor în interiorul unui tunel, turat frumos şi înregistrat de echipament auto de înaltă fidelitate? Măsurătorile celor de la Top Gear au arătat că propulsorul generează un sunet de 100,7 decibeli pentru cei din apropiere!
Iar pentru că scara decibelilor nu e una lineară, ci logaritmică, asta nu înseamnă doar că sunetului acestui Caterham Seven 620R e cu 5,5 dB mai mare decât sunetul unui Lamborghini Huracan STO, măsurat în acelaşi tunel, la 95,2 dB. În scara logaritmică a decibelilor, mărimea valorii sunetului cu 5,5 dB înseamnă că sunetul e mai mult decât DUBLU faţă de cel al lui Lamborghini Huracan SVO cu motor V12!
Da, un motor de 4 cilindri sună de peste două ori mai tare decât unul V12! Se datorează setării de cursă, compresorului mecanic, dar şi eşapamentului scut şi simplu, făcut să lase acest sunet să se dezlănţuie nestingherit, aproape la fel cum se întâmplă pe la cursele Le Mans sau altele. Iar asta înseamnă că acest motor e unul superb de plăcut de ascultat!
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
2,355
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!