Noile fregate pentru marina poloneză vor fi propulsate de câte 4 motoare Rolls-Royce, de 20 cilindri fiecare

11 Iunie 2024, 18:22
Redacţia PiataAuto.md
Polonia e într-un proces intens de sporire a capacităţilor sale de apărare, iar pentru a avea aceste capacităţi şi pe apă, în Marea Baltică, marina poloneză va avea trei fregate noi de tip Miecznik, care sunt construite acum. Producătorul Rolls-Royce, cel care produce avioane, iar de ceva timp are şi o divizie de motoare mari cu combustie formată în urma achiziţiei companiei germane MTU, a anunţat acum că această divizie a sa este cea care a şi demarat producţia motoarelor pentru noile fregate poloneze.
Iar aceste fregate vor avea forţă din belşug la dispoziţie, pentru a dispune de agilitate maximă şi a putea să-şi îndeplinească misiunile de apărare pe mare. Rolls-Royce a anunţat că. pentru fiecare din cele 3 fregate Miecznik, va furniza 4 motoare principale de propulsie şi încă 4 auxiliare cu rol de generatoare.
Motoarele de propulsie sunt diesel, de model 20V8000, ceea ce înseamnă că au o configuraţie V20, cu 20 de cilindri! Fiecare dintre ele dezvoltă 8.200 kW, adică 11.149 CP! Cu 4 asemenea motoare care vor cumula forţa propulsie, fregatele poloneze vor avea câte 44.596 CP doar pentru accelerare şi mişcare înainte, fără a lua în calcul generarea de electricitate.
Un asemenea motor Rolls-Royce MTU are o cilindree de 347,4 litri, măsurând 6,65 metri lungime, 2,04 metri lăţime şi 3,37 metri înălţime.
Cele 4 motoare sunt conectate la două elice, în grupuri a câte două motoare care-şi transmit forţa unei elice. Sistemul de propulsie conceput de Rolls-Royce prevede că în regim lent de patrulare poate funcţiona doar un singur motor, care să pună în mişcare o singură elice. La viteze mai mare, de peste 20 de noduri sau 37 km/h, se pot include în forţă toate 4 motoare.
Noile motoare vor oferi şi o autonomie mare, mai ales dacă fregatele înaintează cu viteză moderată de croazieră, de 12 noduri, sau 22 km/h. La o asemenea viteză, autonomia fregatelor e de 8 mii mile nautice sau 15.000 km.
Pe lângă motoarele de propulsie, mai există alte 4 motoare Rolls-Royce diesel în rol de generatoare electrice, de model 12V4000. Aceste motoare au configuraţie V12 şi dezvoltă 1.650 kW de putere mecanică. Electricitatea produsă de aceste motoare e furnizată independent de cele de propulsie sistemului electric al fregatelor. Puterea electrică atât e mare e necesară pentru a acoperi necesităţile tuturor sistemelor de monitorizare şi tragere a fregatelor, acestea având capacităţi avansate atât pentru suprafaţa apei, cât şi deasupra ei sau sub mare.
Noile fregate poloneze se bazează pe designul britanic Arrowhead 140 şi sunt construite la şantierul naval din Gdynia, deţinut de compania de stat PGZ din Polonia. Prima fregată e preconizată pentru lansarea la apă în 2026, urmând să devină complet echipată şi operaţională în 2030, iar celelalte două fregate se vor alătura forţelor navale poloneze în 2031.
3
3,962
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!