(VIDEO) O nouă baterie cu stare solidă, ce asigură 1.000 km autonomie şi poate fi încărcată în 20 minute, va fi produsă în Franţa, la o nouă fabrică imensă

6 Iunie 2024, 16:13
Redacţia PiataAuto.md
Acum două zile, când scriam despre o nouă fabrică imensă de semiconductoare, ce va fi construită în Italia, spuneam că în sfârşit Uniunea Europeană a început a pune un accent mare şi palpabil pe propria industrie, stimulând prin subvenţii mari amplasarea pe teritoriul UE al unor fabrici ce produc componente de tehnologii strategice. Astăzi vorbim despre un nou exemplu, prin care în Franţa va fi construită o nouă giga-fabrică uriaşă de baterii cu stare solidă. Da, exact acel tip de baterii despre care chinezii au tot anunţat că l-au pus în producţie pe unele modele în decursul ultimei jumătate de an, fără prea multe detalii, iar la câteva din acele modele s-a dovedit până la urmă că bateriile erau cu stare semisolidă.
Noua fabrică din Franţa, acceptată acum pentru subvenţionare parţială, va fi construită de compania franceză Blue Solutions, o companie despre care foarte mulţi dintre noi e posibil să nu fi auzit niciodată. Dar această companie declară tare şi cu mândrie că e cu cel puţin 10 ani înaintea oricărei alteia din lume în tehnologia de baterii cu stare solidă pe care o deţine, ceea ce-i va permite ca în noua fabrică să producă o nouă baterie cu stare solidă pentru maşini electrice, care va garanta minim 1.000 km autonomie acestora şi va putea fi încărcate în 20 minute.
Sună aproape prea frumos ca să fie adevărat, dar din păcate aşa se întâmplă că uneori cunoaştem mai multe despre realizările din domeniul bateriilor din China, decât cele din Europa. Anul trecut noi scriam despre o baterie cu stare solidă fără litiu şi alte metale rare elaborată de suedezii de la Northvolt, care ar urma să fie pusă în producţie în curând în fabricile lor, această companie fiind deja operaţională şi având experienţa altor tipuri de baterii livrate către BMW, Scania şi centralelor de baterii. Am mai vorbit şi despre start-up-ul QuantumScape, deţinut în mare parte de VW, cu bateria lor de stare solidă trecută prin 500.000 km de teste, dar şi de start-up-ul israelian StoreDot cu o baterie similară. Ei bine, este oare BlueSolutions o companie care să fie mai avansată decât acestea sau cel puţin egală?
Adevărul e că da, se poate spune că este. Pentru că în vâltoare ştirilor din ultima jumătate de an, probabil am uitat cu toţii că încă acum 4 ani, Mercedes-Benz a lansat în producţia de serie autobuzul e-Citaro cu baterii cu stare solidă! Nu un concept, nu o promisiune, nu anuţarea unor teste de laborator — ci baterii cu stare solidă fabricate şi livrate celor de la Mercedes, asamblate pe autobuze reale, care circulă deja de ani buni pe străzi şi aveau pe atunci garanţie de 10 ani chiar şi la exploatarea intensă în rol de transport public! Ei bine, acele baterii cu stare solidă erau concepute şi fabricate de Blue Solutions, aceeaşi companie despre vorbim azi!
Foto: Mercedes e-Citraro, autobuz electric cu baterii cu stare solidă, produs din 2020

Şi adevărul e că ea are două fabrici mai mici în Franţa şi una în Canada, împreună însumând 48.000 metri pătraţi, iar capacitatea anuală de producţie a bateriilor, în cele 3 fabrici, e de doar 1,5 GWh, sau 1.500.000 kWh. Pentru comparaţie, capacitatea bateriilor puse pe unul din autobuzele anunţate atunci, în 2020, era de 441 kWh, deci teoretic 1.500.000 kWh de baterii produse anual ar asigura furnizarea de baterii pentru 3.400 autobuze.
Desigur, nu toată producţia companiei mergea spre Mercedes, dar aici e important că această tehnologie era deja de serie şi viabilă acum 4 ani, în timp ce China se grăbeşte să se laude cu premiere mondiale acum, unele din care sunt renegate ulterior. Singura imperfecţiune a tehnologiei bateriei franceze de pe autobuzul Mercedes era că electrolitul solid nu era la fel de permisiv pentru migrarea electronilor şi viteza de încărcare era dimpotrivă, mai mică decât la cele litiu-ion, în loc să fie mai mare. Însă durata de viaţă şi imunitatea la variaţii de temperatură erau prezente.
Între timp aceeaşi companie a evoluat mult în tehnologia sa, bateriile devenind mai dense energetic şi folosind deja electroliţi cu structuri nanometrice mult mai avansate, care permit puteri foarte mari de încărcare. Asta le-a permis ca faţă de bateriile produse acum pentru autobuze şi utilaje industriale să dezvolte şi o nouă generaţie de baterii pentru maşini electrice mai mici, care să ofere autonomia de 1.000 km menţionată mai sus şi timpul de încărcare de maxim 20 minute. Desigur, toate celelalte avantaje ale bateriilor cu stare solidă, precum performanţa aproape neschimbată până la -40 grade Celsius şi mai jos sau până la 50-60 grade şi mai sus, rămân valabile. Densitatea energetică a bateriilor actuale Blue Solutions pentru autobuze e cu 30-40% mai mare decât la actualele baterii litiu-on, iar la bateria pentru maşini ea ar putea ajunge până la 10 ori mai densă, deci greutatea totală a bateriei va putea fi mai mică, aducând şi mai multă eficienţă.
Iar acum Blue Solutions va investi 2 miliarde de euro în noua fabrică, o parte din bani venind din subvenţii, după cum spuneam. Noua fabrică va fi construită în estul Franţei, unde sunt concentrate mai multe fabrici auto, regiunea fiind apropiată şi de zonele industriale ale Germaniei. La noua fabrică franceză vor munci 1.500 oameni, iar capacitatea de producţie a acesteia va fi 25 GWh anual, deci de 16,7 ori mai mare decât toate cele 3 fabrici actuale ale Blue Solutions. Iar asta înseamnă că numărul maşinilor electrice pe care ea le va putea asigura cu baterii cu stare solidă va fi de sute de mii, în zona a 180-220 mii de maşini anual!
E drept, însă, că procesul de construire a noii fabrici şi echipare a ei cu utilaje şi o linie completă de asamblare ar putea dura neaşteptat de mult, tocmai prin 2030 urmând a fi atinsă producţia la scară completă.
Vezi mai jos şi un video cu procesul de producţie în serie a bateriilor cu stare solidă la una din fabricile actuale ale Blue Solutions.
3
20,203
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!