(VIDEO) SpaceX Starship, cea mai mare şi mai puternică rachetă din istorie a trecut cu succes testul lansării în spaţiu şi revenirii, într-un moment istoric pentru omenire

7 Iunie 2024, 13:33
Redacţia PiataAuto.md
Marile realizări în istoria omenirii au loc de obicei prin multiple încercări, cu eşuări iniţiale, dar fiecare din ele aduce un progres enorm spre realizarea dorită. Ieri, nava Starship a celor de la SpaceX a reuşit pentru prima dată, în cadrul celui de-al 4-lea zbor al său, să decoleze în spaţiu, să se separe de modulul de propulsie, să prindă o viteză dorită în cosmică şi să înconjoare jumătate de planetă, după care atât modulul de propulsie Super Heavy, cât şi racheta Starship, să revină cu succes în atmosferă, să reziste până la altitudinea zero şi să amerizeze cu succes!
Desigur, scopul final al acestor rachete e ca acestea să ajungă la etapa în care ambele module pot ateriza pe platforme specializate, cum se întâmplă la Falcon, dar deocamdată scopul misiunii de ieri a fost ajungerea la altitudine zero şi amerizarea în apele oceanului, în poziţie verticală corectă, şi cu viteza redusă până la 2 km/h.
Testul 2 al rachetei Space X a fost loc în noiembrie 2023 şi el s-a finalizat cu autodistrugerea în etapa de ascensiune. Apoi, la 13 martie 2024 a avut loc şi testul 3, iar atunci ascensiunea a avut loc cu succes, însă după separare modulul de propulsie şi-a pierdut controlul la circa 420 meri altitudine, iar racheta Starship a existat un blocaj de valve, ce nu permite operarea corectă a valvelor, iar în rezultat racheta a devenit incontrolabilă.
Toate aceste probleme la valve, la structură şi la filtrele de oxigen lichid ale motoarelor au fost corectat acum, iar misiunea a avut loc cu succes acum!
Prin ce e istorică această realizare, deci? Prin faptul că cea mai navă spaţială construită vreodată de oameni, care poate transporta o sarcină utilă imensă între 100 şi 150 tone la bord, a reuşit să realizeze tot ciclul de lansare, accelerare, orbitare şi reintrare în atmosferă cu amerizare, chiar dacă de această dată amerizarea n-a avut loc în mod intenţional pe o platformă. De aici încolo rămâne perfecţionarea procedurii de aterizare, iar după asta ciclul va fi complet şi după această Starship va putea efectua zboruri cu misiuni adevărate.
Iar sarcina utilă imensă e ceea ce diferenţială cel mai mult această rachetă, întrucât la 100-150 tone asta înseamnă că ea poate transporta cantităţi uriaşe şi dimensiuni mare de echipament într-o singură misiune, făcând şi o eventuală colonizare a unor planete precum Marte posibilă, chiar şi pentru minerit sau oricare alte scopuri. E vorba nu doar de un capitol noi în realizările spaţiale ale omenii, ci un adevărat volum nou, radical diferit în ceea ce va deveni posibil odată cu atingerea acestor capacităţi!
Prin urmare, ieri s-a scris istorie, semnificaţia căreia e comparabilă cu primele aselenizări pe Lună şi misiunile ulterioare Apollo.
Vezi mai jos şi video-ul acestui moment istoric.
2
6,857
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!