(VIDEO) Un youtuber din Norvegia a măsurat autonomia în viaţa reală a celui mai accesibil model BYD în Europa, Dolphin

9 Iunie 2024, 15:40
Redacţia PiataAuto.md
BYD Dolphin e un model care înregistrează vânzări globale fenomenale, datorită faptului în unele regiuni are preţuri cuprinse între 9.900 şi 14.000 dolari, în funcţie de regiune şi sistem local de taxare. În Europa acesta costă simţitor mai mult şi, deşi e mai mare şi mai puternic, pe alocuri preţul poate fi comparabil cu Dacia Spring, sau e doar un pic mai mare. Concurentul său mai apropiat ar fi poate VW ID.3, dar preţul e deja în avantajul BYD. Spre exemplu, în Norvegia un BYD Dolphin începe de la echivalentul a circa 25.800 euro, mai apropiat de preţul Daciei Spring la nivel European de circa 22-22,5 mii euro, în timp ce VW ID.3 începe în aceeaşi Norvegie de la aproape 32 mii euro. Ei bine, acum un youtuber din Norvegia a măsurat autonomia în viaţa reală, inclusiv în condus pe autostrăzi, a lui BYD Dolphin. Iar rezultatele s-au dovedit a fi relativ bune pentru un model atât de compact şi accesibil.
BYD Dolphin face uz de bateria Blade a celor de la BYD, care e una LFP, şi care e mai ieftină în producţie, aşa că i-a permis producătorului să monteze o baterie mare de puţin peste 60 kWh pe acest model compact. E mai mult decât dublu faţă de bateria de 26,8 kWh de pe Dacia Spring.
În rezultat, autonomia promisă e de 427 km în ciclu WLTP, o autonomie care sună mai mult decât decent pentru un model electric compact, mai ales când luăm în calcul nu atât preţul norvegian de 25.800 euro, ci pe cel din alte regiuni din afara UE, unde o asemenea maşină electrică ajunge până pe la 13 mii dolari.
În experimentul de viaţă reală a youtuber-ului din Norvegia, maşina indicat o autonomie estimată de 401 km la început, cu bateria plină.
Apropo, ea cântăreşte 1.780 kg la gol, cu tot cu şofer în interior. Deci e simţitoare mai grea decât Spring, care cântăreşte sub 1.000 kg, dar e şi o diferenţă semnificativă în lungime şi baterie.
Încărcarea bateriei pe 75% din capacitata sa a durat 39 minute, fapt care e acceptabil în acest segment. Dar cele mai interesante cifre vin la autonomia finală, în condiţii de călătorii cu o viteză de circa 90 km/h şi cele cu o viteză de 120 km/h pe autostrăzi.
În primul caz, cu 90 km/h, BYD Dolphin reuşeşte să atingă o autonomie reală de 375 km, ceea ce e relativ apropiat faţă de cei 427 km promişi. Devierea ar fi de -12,1%. E o cifră foarte apropiată de cea din marele test al norvegienilor, cu 26 maşini electrice, despre care scriam ieri, unde BYD Dolphin a atins 383,3 km şi o deviere de 10,2% faţă de fişa tehnică.
În al doilea caz, cu maşina menţinută la o viteză de autostrăzi, autonomia scade simţitor, la 267 km. Asta e deja cu 37,5% mai puţin decât valoarea WLTP. E clar că ciclul WLTP nu e calculat cu viteză de 120 km/h pe autostrăzi, dar parcă nici devierea n-ar trebui să fie atât de mare.
Însă aici e vorba de o maşină nu tocmai cizelată pentru condus constant de autostrăzi, şi un motor de scoate totul 204 CP la nevoie. Cifra de 267 km pe autostrăzi e cu siguranţă mai mare, din nou, decât cea atinsă de Dacia Spring în condiţii similare şi, în mod curios, e identică şi cu VW ID.3 de după facelift. Chiar şi cifra autonomiei la viteze moderate e aproape identică, semn că modelul chinez are cam aceeaşi deviere în funcţie de viteză.
Deci, per total, BYD Dolphin s-a dovedit a fi foarte apropiat în parametrii săi de VW ID.3, deşi preţul e semnificativ mai mic chiar şi în Europa, fiind mai apropiat de Dacia Spring. La preţul său din alte regiuni, maşina ar fi de-a dreptul un chilipir cu asemenea parametri de autonomie.
Vezi întregul experiment al youtuber-ului din Norvegia mai jos.
0
9,825
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!