Arabia Saudită construieşte patru noi centrale uriaşe cu gaz, cu componente de la Siemens şi GE Vernova, cu promisiunea că în viitor va captura CO2-ul emis

11 Iulie 2024, 15:42
Redacţia PiataAuto.md
Deşi proiectele de energie regenerabilă sunt într-o dezvoltare nemaivăzută aproape peste tot în lume, fiind construite şi inaugurate chiar şi în ţările producătoare de petrol, uneori se mai construiesc şi centrale care nu se pliază pe această tendinţă şi nu promit zero CO2, cel puţin nu cu efect imediat. În ultimele luni, se face remarcată o nouă tendinţă, în care cei care mai anunţă centrale cu turbine de gaz fie promit că ele vor fi compatibile cu arderea hidrogenului în viitor, fie că vor putea capta CO2-ul emis. De curând şi Arabia Saudită a demarat construcţia a patru noi asemenea centrale uriaşe, iar acestea promit lucruri curioase.
Două dintre cele mai mari companii din lume care produc turbine pe gaz, Siemens Energy şi GE Vernova, au fost contractate pentru a livra cele mai importante componente pentru cele 4 centrale noi. GE Vernova va livra componentele la centralele Taiba 1 şi Qassim 1, iar Siemens — la centralele Taiba 2 şi Qassim 2.
Siemens Energy a anunţat că semnat un contract de 1,5 miliarde de dolari pentru cele 2 centrale care i-au revenit, iar contractul prevede atât livrarea componentelor iniţiale, cât şi mentenanţă timp de 25 de ani. La fiecare dintre cele două centrale, vor fi instalate turbine Siemens Energy din clasa HL, care vor genera o putere cumulată de 2 GW.
Aceste turbine au un randament total al ciclului combinat de peste 64% şi sunt deja compatibil să utilizeze nu doar gazul natural în ardere, ci şi un amestec de până la 50% de hidrogen.
De cealaltă parte, cei de la GE Vernova au anunţat că ei vor livra turbine care vor asigura câte 1,9 GW putere pentru fiecare din cele două centrale care le-au revenit or. În total ei vor livra 6 turbine de model 7HA.03 şi alte două turbine de model 7E.03 Turbinee sunt similare în parametri, litera H din denumirea celor 6 turbine semnificând faptul că acestea pot, ca şi în cazul celor de la Siemens Energy, să folosească un amestec de până la 50% de hidrogen în combustie, alături de gazul metan.
Ca şi în cazul turbinelor Siemens Energy, randamentul total promisă pentru turbinele GE Vernova e de 64%. Însă în ambele cazuri eficienţa termică a turbinelor propriu-zise e de circa 43%, surplusul obţinându-se prin captarea căldurii generate la ardere şi folosirea turbinelor adiţionale cu abur.
Toate cele 4 centrale electrice cu turbine de gaz din Arabia Saudită vor fi complet operaţionale în anul 2027 şi vor avea împreună o putere uriaşă de 7,8 GW, suficient cât să acopere puterea totală necesară României la orele amiezii, spre exemplu. Fireşte, arzând gaz natural în cantităţi imense, aceste centrale vor avea şi emisii CO2 imense, dar Arabia Saudită menţionează câteva argumente şi planuri, care să justifice decizia de a le construi.
În primul rând, acum, la etapa iniţială, noile centrale cu gaz vor înlocui centrale mai vechi de o putere similară, care operează cu păcură şi au emisii mult mai mari şi mai poluante. Arabia Saudită spune că noile centrale vor genera emisii CO2 cu 60% mai mici decât cele actuale pe păcură.
Apoi, la etape ulterioare centralele ar urma să înceapă a folosi hidrogenul în ardere, până la 50%, iar hidrogenul are zero emisii CO2. Problema e că deocamdată în lume nu se produc cantităţi atât de mari de hidrogen din energie regenerabilă, încât să fie suficient chiar şi pentru 1-2 asemenea centrale, aşa cum arătam în calculele din cazul centralelor similare anunţate în Germania. Şi apoi, e o problemă de logică dacă ne gândim că hidrogenul trebuie produs din electricitate din surse regenerabile, cu pierderi, ca apoi să fie ars într-o centrală cu turbine, cu alte pierderi, pentru a produce tot electricitate.
Iar cea de-a treia promisiune a celor din Arabia Saudită e că ulterior centralele vor avea sistem de captare a CO2-ului generat din arderea gazului. La 7,8 GW putere, chiar şi amestecat parţial cu hidrogenul, aceste centrale vor produce cantităţi uriaşe de CO2 şi sună mult prea optimist promisiunea de a capta treptat tot CO2-ul emis, întrucât asta ar presupune instalaţii imense, poate chiar mai mari decât turbinele propriu-zise, care ar consuma energie suplimentară, ca acest CO2 să fie captat, filtrat şi eventual solidificat pentru stocare. Totuşi, Arabia Saudită menţionează că aceste noi centrale vor ajuta ţara să-şi respecte angajamente de reducere a emisiilor CO2 până în 2030, iar întrucât până în 2060 ţara orientală şi-a luat angajamentul de a avea zero net în emisiile CO2, până atunci ar urma să fie implementată cu siguranţă şi captarea de CO2.
2
10,705
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!