Cum arată lucrările la drumul regional G108 din Moldova, cel care va deveni unul de importanţă naţională

26 Iulie 2024, 09:01
Redacţia PiataAuto.md
În luna noiembrie a anului trecut, Administraţia de Stat a Drumurilor din Moldova anunţa demararea lucrărilor la drumul regional G108 din Moldova, menţionând că acesta urma să devină unul de importanţă naţională la finalizarea lucrărilor, întrucât va conecta două din cele mai importante trasee din Moldova, M5 şi R2, şi va permite traversări mai directe din sud-estul ţării spre nord şi invers, ocolind regiunile centrale din apropierea Chişinăului. Acum cei de la ASD au raportat cum arată lucrările din prezent la acest traseul şi când ar urma să fie el gata.
Traseul G108 are doar 7,08 km lungime şi trece prin satele Floreşti, Cobuşca Veche şi Cobuşca Nouă, şi va asigura astfel cea mai scurtă conexiune între M5 şi R2.
Până în prezent, drumul era unul de uz regional, preponderent pentru locuitorii din aceste sate, întrucât carosabilul de aici era denivelat, iar pe alocuri doar sub forma unui pământ bătătorit, ceea ce nu permitea o tranzitare civilizată.
Foto: Traseul G108, aşa cum arăta el la începutul lucrărilor

Prin urmare, lucrările la acest traseu nu doar nişte reparaţii cu asfaltare, ci o reabilitare completă, pe alocuri fiind vorba chiar de o construire de la zero.
Cei de la ASD spun că, la 10 luni distanţă de la startul lucrărilor, acestea decurg în ritmul agreat de contract, prin urmare, există toate şansele de a se crede că termenul de execuţie va fi respectat, iar drumul va fi gata în luna decembrie 2024.
În prezent, la acest drum lucrează 3 echipe ale aceluiaşi antreprenor contractat, cu 40 de muncitor şi 21 de utilaje. Progresul variază în funcţie de porţiuni, pe unele fiind pregătit terasamentul, aplicat pietrişul de bază, altele sunt deja asfaltate.
În perimetrul localităţilor, lucrările prevăd şi construcţia trotuarelor şi căi de acces în curţi. Şi acest drum va fi construit la standardele europene de grosime, declivitate şi componente incluse, la fel ca alte drumuri reabilitate în ultimul timp în Moldova.
Conform actelor publice de licitaţie, compania desemnată de a executa lucrările e una locală, din Moldova, pe nume Lusmecon, iar contractul e unul de 68,2 milioane de lei, echivalentul a circa 3,5 milioane euro.
Traseul G108 are şi o misiune strategică pe viitor, el fiind inclus în traseul planificat al viitoarei autostrăzi A1/A2 între Iaşi, Ungheni, Chişinău şi Odessa, ca o continuare a autostrăzii A8 din România.
Foto: Traseul viitoarei autostrăzi din Moldova
1
8,832
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!