Dubai are acum prima şalupă electrică din lume fabricată de un printer 3D, care va opera drept transport public

15 Iulie 2024, 22:19
Redacţia PiataAuto.md
Autoritatea de Drumuri şi Transport din Dubai a anunţat că a plasat în operare de test prima şalupă electrică din lume, care a fost fabricată de un printer 3D. Ea poate transporta 20 de pasageri şi va servi drept transport public pe ruta TL6 din zona maritimă a Dubaiului, alături de alte 20 de şalupe obişnuite existente.
Noua şalupă electrică ar 11 metri lungime şi 3,1 metri lăţime şi este prima ambarcaţiune de acest fel din lume care a fost fabricată de un printer 3D, care a construit carena ei dintr-un material compozit special. Cei din Dubai spun că la carena navei au fost fabricate cele mai mare piese 3D folosite vreodată pe vreo ambarcaţiune în lume.
După ce toată structura a fost gata, nava a primit finisaje care să-i dea impresia că e una din lemn, în ton cu şalupele tradiţionale care cursează în Dubai.
Propulsia navei e una electrică, asigurată de două motoare de doar 10 kW fiecare, de 20 kW împreună, ceea ce echivalează cu 27 CP. Motoare sunt alimentate de la un set de baterii litiu-ion, da autoritatea de transport din Dubai nu menţionează nici capacitatea de stocare a acestora, nici autonomia, nici timpul necesar încărcării. Desigur, propulsia electrică îi va permite să fie mai ecologică, mai ales că în ultimul timp Dubai e într-o dezvoltare galopantă a surselor de energie regenerabilă şi a celor cu zero CO2 emis.
Marele beneficiu al fabricării acestei bărci cu un printer 3D vine de la viteza în care ea a putut fi produsă — termenul normal de fabricare fiind redus cu 90% acum, datorită printării 3D!
De asemenea, costurile de fabricaţie sunt cu 30% mai mici, şi în mod similar şi costurile de mentenanţă vor fi cu 30% mai reduse.
Cei din Dubai spun că noua şalupă electrică are un conglomerat de componente de la companii internaţionale cu reputaţie, precum Siemens, care a programat şi calibrat printerul 3D, Torqeedo, care a furnizat motoarele electrice, şi TASNEEF, care a supervizat procesul de asamblare pentru a garanta standardele de siguranţă.
Noua şalupă electrică va fi monitorizată în perioada de test, cu analiza datelor, iar dacă parametrii săi se vor dovedi suficienţi, în scurt timp vor fi fabricate şi alte exemplare care să fie încadrate în rol de transport public maritim în Dubai şi alte regiuni din Emiratele Arabe Unite.
0
1,064
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!