O turbină eoliană din cel mai mare parc eolian maritim din SUA s-a rupt la doar câteva săptămâni de la inaugurare, împrăştiind deşeuri în ocean

26 Iulie 2024, 17:44
Redacţia PiataAuto.md
La sfârşitul lunii martie 2024, noi scriam că spaniolii şi danezii construiesc cel mai mare parc eolian maritim din SUA, Vineyard Wind 1, care era în faza avansată de instalare şi conectare a turbinelor, şi tot atunci spuneam că aceiaşi dezvoltatori au decis să construiască alături încă un parc, Vineyard Wind 2. Ei bine, între timp, parcul eolian Vineyard Wind 1 a fost conectat şi inaugurat oficial în operare la 25 iunie 2024, devenind astfel cel mai mare parc eolian maritim activ din SUA. La nici o lună de la inaugurare, însă, o turbină eoliană a suferit deteriorări majore, una din palele elicei sale rupându-se şi împrăştiind deşeuri în ocean, care au ajuns până la ţărm. Acum producătorul turbinelor investighează turbina şi spune că a găsit o problemă de conformitate a materialelor din care sunt fabricate palele, iar asta va determina necesitatea ca acesta să investigheze toate turbinele de acest model pe care le are instalate în lume sau pe care le are în proces de fabricare.
Producătorul turbinelor e GE Vernova, iar turbina e de model Haliade-X, de 13 MW, un model relativ nou în producţie, care e conceput fără o cutie de viteze, având în schimb un generator pus în mişcare direct de elicea turbinei, cu viteză variabilă. Această particularitate constructivă pune mai multă presiune pe echilibrarea curentului final dintr-un asemenea parc eolian, dar totodată lipsa cutiei de viteze dă un diapazon mai mare de forţe pe care trebuie să le îndure turbina, întrucât nu-şi poate ajusta propria rezistenţă la vânturi, spre deosebire de cele care au cutii de viteze. În schimb, o asemenea construcţie poate genera mai mult randament datorită minimizării pierderilor de transmisie şi a diapazonului mai mare de turaţii pe care îl poate susţine generatorul.
Astfel, la 13 iulie 2024, la puţin peste două săptămâni de la inaugurare, una din turbine s-a pomenit cu o pală a elicei ruptă şi fărâmiţată în multiple bucăţi, are au dus la blocarea generatorului turbinei, iar o mare parte din resturi au ajuns în ocean, fiind purtate de ape, iar unele din ele ajungând şi pe ţărm câteva zile mai târziu. Partea curioasă e că pala elicei nu s-a rupt în condiţii de vreme rea sau vânt puternic, ci în condiţii absolut obişnuite şi calme, ceea ce indică în mod clar asupra unei probleme cu acea turbină.
Foto: Resturi ale turbinei, ajunse pe ţărm

Paza de coastă a securizat zonele unde pluteau resturile turbinei, fiind dispusă şi o operaţiune de curăţare a lor. Unele resturi sunt foarte mari şi necesită echipament special pentru a fi recuperate, iar cele mai mici au ajuns pe ţărm.
Primele comentarii de după incident, publicate de presa locală de pe coasta de est din SUA, sugerau că pala de turbină ruptă era una adusă ulterior, după ce în procesul de instalare a turbinei pala originală a fost deteriorată. Echipa care instala turbina ar fi adus o pală de rezervă apoi, despre care presa spune că s-ar putea să fi fost diferită. Dacă aceste informaţii s-ar confirma, ar fi vorba de o iresponsabilitate totală din partea celor care au montat o pală diferită pe o asemenea elice şi atunci ar fi perfect explicabil de ce această elice dezechilibrată a ajuns să se rupă.
Totuşi, cei de la GE Vernova nu au confirmat această opţiune şi în explicaţii publicate de ei menţionează doar că au descoperit o deviere în compoziţia materialului din care era fabricată pala ruptă. Rezultatele preliminare arată că ar fi vorba de prea puţin adeziv în compoziţia materialului din care e produsă pala şi asta ar fi determinat reducerea rezistenţei ei structurale. Pala de turbină a fost fabricată la fabrica GE Vernova din Gaspe, Canada, prin urmare producătorul a demarat acum o anchetă internă şi o verificare a procedurilor de asigurare a calităţii la acea fabrică.
De asemenea, GE Vernova spune că va inspecta toate palele turbinelor de acest model. Deocamdată au fost fabricate doar 150 de asemenea pale, pentru 50 de turbine, 10 dintre turbine fiind instalate la acest parc eolian, şi altele 11 turbine fiind fabricate tot pentru el, dar aşteptând instalarea. Problema e că acum aceste inspecţii vor pune pauză pe instalarea de mai departe a următoarelor turbine de acest model din Vineyard Wind 1 şi Vineyard Wind 2, iar asta ar putea determina compania să depăşească termenul contractual pentru ambele parcuri şi să fie impusă astfel să plătească penalităţi. Cei de la GE Vernova spun că deja discută cu autorităţile din Massachusetts despre aceste riscuri, încercând să ajungă la un acord cu ei.
Totuşi, GE Vernova a ţinut să dea asigurări publice că problema e în calitatea de fabricare a acelei turbine, şi eventual a altora dacă vor fi descoperite, dar nu în proiectarea şi construcţia propriu-zisă a modelului, care să fi generat o problemă de concept.
0
25,268
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!