(VIDEO) Un start-up în care a investit Bill Gates va produce unt şi alte produse lactate din CO2 captat din atmosferă şi energie regenerabilă, fără lapte, explicând cum o va face

20 Iulie 2024, 15:42
Redacţia PiataAuto.md
Start-up-ul Savor, care îl are drept investitor principal pe renumitul Bill Gates — fondator Microsoft şi acum un investitor în tehnologii şi companii despre care crede că pot avea un impact major în a schimba lumea — va produce unt şi alte produse lactate din CO2-ul captat din atmosferă, fără lapte. Cei de la Savor au explicat şi cum o vor face, iar Bill Gates a vrut să-şi exprime încrederea uriaşă în viitorul acestei tehnologii demonstrând cum o mănâncă şi foloseşte în gătit.
Omenirea a inventat deja procese prin care să fabrice un produs asemănător cu untul fără a folosi lactate, ci doar uleiuri vegetale şi alte componente adiţionale. Îi spune margarina şi nu e apreciată drept un înlocuitor fidel pentru unt, ci mai degrabă o alternativă mai bugetară, compatibilă în unele cazuri. Însă cei de la Savor vor să meargă la mai mult de atât şi să creeze un produs practic identic untului natural, iar apoi şi alte lactate.
Untul e un mix de elemente complexe, dar în esenţă grăsimile sunt cele care domină, iar unul din elementele definitorii din unt e acidul butiric, cu o formulă de CH₃CH₂CH₂CO₂H. Deci, per total vorbim de atomi de carbon, hidrogen şi oxigen, iar aceşti atomi pot fi obţinuţi şi din combustibili fosili, şi din CO2-ul captat în atmosferă, la care s-ar adăuga atomi de hidrogen, eventual din apă. Chiar şi gazul natural poate fi sursa din care să se extragă aceşti atomi, pentru a fi apoi trataţi astfel încât să genereze textura şi gustul de unt.
Foto: Instalaţii de captare CO2 din atmosferă

Cei de la Savor fac şi nişte concluzii greu de acceptat, care i-au motivat să inventeze tot acest proces de fabricaţie. În primul rând, menţionează că vacile emit nepermis de multe de gaze de seră la nivel mondial, la fel ca agricultura iar aici, oricând de mult am milita pentru tehnologiile cu zero CO2, pentru energie regenerabilă şi oricât de deschişi la minte am fi pentru inovaţie, nu putem să fim de acord cu ideea de a nu mai face agricultură sau de a nu mai creşte animale ca să reducem emisiile de CO2. Aici putem aminti mai degrabă de dovezile elveţienilor, care amintesc cât păşune serveşte acestor animale şi cât CO2 extrag din atmosferă acele păşuni. Iar un studiu pe zimbrii din România a confirmat aceste argumente ale elveţienilor.
Şi apoi, se alunecă în absurditate atunci când ajungem să ne luptăm cu agricultura şi cu creşterea de vaci. Avem categorii uriaşe de industrie de unde putem cu adevărat reduce emisii CO2 imense, care să dea impact, iar dacă am face asta, probabil la final cele 14% de emisii din acest domeniu vor putea fi gestionate autonom de natură, sau vom putea gândi soluţii să captăm CO2-ul emis fără a interzice generarea lui prin agricultură, or, asta stă la baza alimentării cu produse naturale a omenii.
Cei de la Savor au dezvoltat totuşi tehnologia lor de producţie a untului şi spun că procesul începe cu captarea de CO2 din atmosferă, iar apoi prin procese repetate de reacţii termice şi tratare cu atomi de hidrogen, se ajunge la molecula dorită de grăsime. Întregul proces are nevoie de energie, inclusiv pentru producţia de hidrogen, dar cei de la Savor au calculat că pot asigura emisii de 0,8 grame de CO2 la fiecare kilogram de unt produs. Producţia uleiului de palmier, de exemplu, generează de câteva ori mai multe emisii.
Foto: Untul creat de cei de la Savor din CO2 captat din atmosferă şi hidrogen

Odată ce au stăpânit acest proces chimic prin care extra atomii de carbon, oxigen şi hidrogen, şi au învăţat procesele corecte pentru combinarea lor în producţia untului ca unul din lactatele cele mai dificile, cei de la Savor spun că ar putea produce şi alte lactate, precum îngheţata, laptele lichid şi brânzeturile. Chiar şi o alternativă pentru uleiul de palmier ar putea fi produsă.
Foto: Lapte produs de Savor din CO2 captat din atmosferă şi hidrogen

Iar Bill Gates a şi demonstrat cum poate mânca acest unt produs prin acest proces de sinteză, şi ce se poate găti din el şi din produsele aferente.
Fizica şi chimia ne spune, deci, că da, acest proces e cât se poate de posibil, şi se pot încerca şi variaţii de gusturi. Însă cât de mult am vrea cu adevărat noi toţi ca asta să devină un fenomen în lume e un lucru foarte discutabil. Pentru că da, există nişte beneficii aparente de mediu, dar există şi permanenta impresia că e unul din acele cazuri în care nu privim la tabloul complet, pentru că nici măcar nu ştim care e sigur tabloul complet. CO2-ul captat pentru producţie s-ar întoarce în cele din urmă în atmosferă, prin respiraţia umană, deci nu e ca şi cum extragerea acelui CO2 rezolvă o problemă a gazelor de seră actuale, ci mai degrabă vrea să evite emisii viitoare de la ferme şi câmpuri agricole. Adevăratul beneficiu poate fi în rezolvarea problemelor de foame şi malnutriţie prin energie şi captarea elementelor disponibile pe larg în jur şi transformarea lor în mâncare, dar şi aici e o mare întrebare de etică, dacă e corect să facem asta pe asemenea cale.
Dilema e cumva abia la început acum, cu acest prim produs anunţat de Savor, care abia ar urma să ajungă la producţia la scară largă în viitorul apropiat. Însă foarte degrabă va fi o dilemă care va trebui gândită profund de noi toţi, înţelegând dacă suntem gata să acceptăm asta şi dacă planeta, ecologia şi oamenii obţin cu adevărat beneficii care să conteze din asta.
Vezi mai jos şi un video publicat de Bill Gates ceva timp în urmă, în care acesta demonstrează ce se poate găti din aceste produse şi le şi probează.
0
4,849
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!