(VIDEO) Cum se conduce în zilele noastre maşina cu motor de 27,0 litri, care consumă 140 litri/100 km şi care era cea mai puternică din lume la vremea sa

21 Iulie 2024, 10:38
Redacţia PiataAuto.md
Maşina asta pare atât de neverosimilă, încât a devenit aproape un mit, despre care mulţi de întreabă cât adevăr conţine. Ea a apărut în vizorul public al timpurilor noastre abia anul trecut, când a fost scoasă la vânzare, dar nu e o creaţie modernă, cu una care a apărut în 1972 şi a făcut furori la acea vreme, învrednicindu-se şi de o introducere oficială în Cartea Recordurilor Guiness în 1977 drept cea mai puternică maşină din lume, propulsată de un motor cu ardere internă. Deja pe atunci îşi câştigase porecla de „Bestia” şi apăruse pe nenumărate coperte ale lumii, fascinând pasionaţii auto. Acum, după vânzarea de anul trecut, doi youtuberi din Canada au reuşit să o găsească şi să o conducă în zilele noastre.
Maşina avea totul pentru a fascina. A fost creată de britanicul John Dodd, care i-a pus sub capotă un motor V12 de 27,0 litri! Ideea creării unei asemenea maşini îi aparţine lui Paul Jameson, care s-a apucat să construiască ceva similar în 1966. Pe atunci, Jameson a ales un motor Meteor de tanc, tot de 27 litri, şi începuse a construi un şasiu. A mers la John Dodd ca la un specialist în transmisii şi l-a rugat să-i creeze o cutie ce ar putea rezista forţei motorului. Dodd i-a făcut una, şi a fost atât de entuziasmat de idee, încât l-a convins pe Jameson să-i vândă câţiva ani mai târziu şasiul şi toate construcţia pe care o avea.
Foto: Coperta unei reviste din 1981, cu această maşină pe ea

Dodd s-a apucat să-i conceapă o altă caroserie şi se gândea să-i pună o grilă de Rolls-Royce. Între timp, maşina a luat foc în timp ce era transportată din Suedia, ceea ce i-a afectat propulsorul original. Atunci s-a decis să se instaleze un alt motor, dar şi să folosească structura unui Rolls-Royce din 1972. Dodd a ales un motor de avion, numit Merlin şi construit de Rolls-Royce. Motorul Merlin e deja un nume sonor în aviaţie, dar pentru cei care nu-l cunosc, putem aminti că el a propulsat legendarul avion britanic Spitfire. Pe Spitfire, motorul de 27,0 litri dezvoltă 1.500 CP, însă pe maşină el fusese ajustat la 750 CP, pentru a păstra un minim grad de control al acestei maşini.
Chiar şi aşa, pe atunci, prin anii 70, ea putea deja atinge 321 km/h! Iar consumul maşinii ajungea la 140 litri/100 km! Iar istoria recordurilor sale impresionante a fost înţesată cu un proces de judecată din partea Rolls-Royce, care avea o problemă majoră cu faptul că maşina folosea o grilă de Rolls-Royce în faţă. Procesul a fost câştigat în ceea din urmă de producător, iar John Dodd a refuzat să plătească amenda impusă de instanţă, şi-a luat maşina rebelă şi a plecat la fel de rebel în Spania, unde şi-a petrecut restul vieţii.
Foto: John Dodd, fotografiat după ce a plecat în Spania cu Bestia

Ei bine, aşa cum spuneam mai sus, doi youtuberi din Canada au găsit acum Bestia, în starea ei actuală, la este 50 de ani de când a fost creată. Maşina se află acum în mâinile noului cumpărător şi a reveni în Marea Britanie, după ce a fost achiziţionată de la familia lui John Dodd, care a moştenit Bestia.
Youtuberii spune că maşina cântăreşte cam 2,5 tone, amintind că asta ar fi cam cât noul M5, care e extraordinar de greu acum.
Doar procedura de pornire e una extrem de complexă, cu pompe pornite, distribuţia activată manual, şi multe alte elemente, înainte de apăsa un buton prin care motorul începe a fi învârtit în speranţa că va porni.
A fost nevoie să fie chema proprietarul ca să o poată porni, pentru că maşina n-a vrut să o facă în mâinile youtuber-ilor, deşi aceştia au respectat protocolul. Şi în cele din urmă, maşina a pornit.
Motorul se aude demenţial de tare în maşină, aşa cum era şi de aşteptat, şi e înfricoşătoare însăşi ideea de a-l apăsa un pic mai tare. Fiecare viraj e o mare provocare de a-l lua, iar maşina are nevoie întotdeauna de întreaga lăţime disponibilă a drumului din cauza lungimii şi ampatamentului său.
Călcâiul lui Ahile în cazul acestei maşinii e traficul intens, or ea pur şi simplu nu poate sta în ambuteiaje cu un asemenea motor, pentru că în final ajunge să nu-l mai poată răci suficient de bine.
Iar atunci când are un drum întins în faţă, youtuber-ii din zilele noastre spun că maşina e înfricoşătoare de condus deja la 30 mile pe oră, deci la vreo 50 km/h. Prin urmare, nici ei nu-şi pot imagina ce curaj trebuie să fi avut John Dodd să o fi condus în acele vremuri cu peste 300 km/h!
Vezi totul în video-ul de mai jos.
1
53,622
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!