(VIDEO) Un suedez a echipat un Volvo 245 din 1975 cu motor V10 de Lamborghini şi a creat sleeper-ul suprem

1 Iulie 2024, 14:15
Redacţia PiataAuto.md
Volvo 245 e un model îndrăgit de pasionaţi mărcii suedeze pentru designul său pătrăţos, dar mai ales pentru reputaţia de a fi indestructibil şi de a rezista o viaţă, sau milioane de kilometri, printre exemplarele cu cel mai mare parcurs cunoscut fiind şi cel de 2,6 milioane de kilometri al finlandezilor de la SE Makinen, despre care scriam mai mult timp în urmă.
Foto: Volvo 245 cu 2,6 milioane km parcurşi

Însă maşina n-a fost niciodată renumită pentru vreo versiune de performanţă, având întotdeauna un spirit practic, mai accentuat ca oricare alta. Un suedez, însă, s-a gândit să o condimenteze în cel mai neaşteptat mod, echipând un Volvo 245 cu un motor V10 de Lamborghini.
Desigur, în lume mai există modificări interesante cu Volvo 245, dar majoritatea din ele au la bază motoare ceva mai puternice de dimensiuni similare şi de amplasament asemănător, longitudinal. Motorul V10, însă, e poziţionat median pe Lamborghini, între axul spate şi scaunele şoferului, deci şi cutia de viteze e amplasată specific, şi transmiterea puterii către roţi are loc în mod diferit.
Prin urmare, că să se poate pune un asemenea motor V10 sub capota unui Volvo bătrân, a fost nevoie de ceva muncă asiduă pe partea mecanică din partea suedezului.
Prima problemă majoră a fost faptul că evacuarea motorului nu încăpea pur şi simplu pe lăţime sub capota acestui Volvo. A fost nevoie de proiectarea unor ţevi diferite de evacuare care să fie conectate la galeriile motorului.
Motorul a fost cumpărat la mâna a doua, cu structura sa crăpată, pentru că doar astfel proiectul ar fi putut fi fezabil. Proprietarul de Volvo, însă, şi-a propus să sudeze partea crăpată, ca să-l poată folosi în continuare.
Mai multe componente ale motorului au fost prea mari pentru a încăpea şi a lăsa loc pentru direcţie, aşa că au trebuit repoziţionate. Şi cutia de viteze, una nouă, de la ZF, a trebuit să treacă prin tăieri şi bucăţi noi adăugate pentru a putea fi instalată.
S-a făcut, deci, multă muncă de sudare, tăiere, improvizare, adaptare, în cea mai pură formă a unui proiect de garaj, la buget mic, năzuind spre lucruri grandioase. Unele soluţii, precum sudarea blocului, ar putea fi respinse ca idee de mulţi pasionaţi, dar în acest caz totul a putut fi adus la o stare funcţională.
Desigur, şi sistemul electric al maşinii a trebuit schimbat, or, motorul V10 are nevoie şi de o altă distribuţie, şi de comunicare electronică mai modernă. Dar şi asta s-a făcut, cu trasări noi de cabluri.
Dar rezultatul final e unul excepţional. Deşi arată absolut inofensiv, maşina scoate un sunet pătrunzător de motor V10 de Lamborghini, lăsându-i pe toţi cei care se întâmplă să fie alături cu gura căscată.
Proprietarul acestui Volvo, poreclit deja VOLVOghini, a reuşit să iasă cu el şi la mici întreceri publice şi defilări, astfel încât maşina a devenit în Suedia un soi de vedetă.
Deşi suedezul şi-a documentat toată evoluţia lucrărilor la această maşină pas cu pas, pe parcursul timpului îndelungat în care a lucrat la ea, acum acesta a publicat şi un video de rezumat a întregii transformării, care arată elocvent toată grandoarea acestui proiect.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
1
9,405
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!