California a marcat 100 de zile în care energia din surse regenerabile a putut acoperi 100% din consum în unele părţi ale zilei

14 August 2024, 14:59
Redacţia PiataAuto.md
Încă din timpurile în care Arnold Schwarzenegger era guvernator, California a fost statul american cel mai avansat în tehnologii ale maşinilor electrice şi adoptare de energie regenerabilă. Pe atunci însă, lucrurile progresau lent şi nici acum nu au ajuns tocmai la nivelul unor state ca Norvegia, dar de curând California a raportat totuşi atingerea unor rezultate istorice, în pofida unei veri toride cu consum foarte mare de electricitate. Din martie şi până în prezent, California a avut 100 de zile în care energia din surse regenerabile a putut acoperi 100% din consum. Nu neîntrerupt, însă, ci doar în unele părţi ale zile.
A fost nevoie de monitorizarea cererii şi producţiei de electricitate pentru 144 de zile din marte şi până acum, pentru în final să se poată număra 100 zile în care energia din surse regenerabile să fi atins acoperirea a 100% din cerere. Deci, în cele 100 zile sunt contorizare toate zilele în care electricitatea produsă din surse regenerabile a putut acoperi tot necesarul de consum măcar pentru o mică parte a zilei. Perioadele în care cerea a fost acoperită 100% au variat în cele 100 zile de la doar 5 minute până la câteva ore.
Desigur, din această perspectivă cele 100 zile ar putea să nu pară o realizare la fel de măreaţă cum sună la prima vedere, doar că până şi atunci când nu acopereau 100% din cerere, regenerabilele au putut acoperi cote mai mari ca niciodată. Iar economia Californiei ar fi cea de-a 5-a în lume dacă am compara-o separat, deci chiar şi atunci când ea-şi poate asigura 80 sau 90% din electricitate din surse regenerabile, impactul e mare.
Spre exemplu, în timpul perioadelor caniculare, consumul de electricitate în California a atins recorduri istorice, dar de această dată a fost nevoie de mai puţină electricitate de la centralele de gaz, pentru că noile capacităţi de panouri fotovoltaice instalate, inclusiv cele de pe acoperişurile caselor, plus vântul mai favorabil energiei eoliene plus noi centrale de stocare a energiei prin baterii au ajutat la acoperirea cererii.
Mai este mult de muncă însă. Pentru că, deşi sună frumos rezultatul atins, de fapt, în luna toridă din iunie 2024, de exemplu, cifrele totale arătau că în California 18,35% din electricitate a mai venit de la centralele de gaz. Încă circa 8% a venit de la centrale nucleare, ceea ce înseamnă zero CO2, dar nu regenerabilă, iar restul energiei a venit din surse eoliene, solare, hidrocentrale, geotermale şi centrale cu biomasă, toate împreună calificate drept regenerabile.
În luna iulie, însă, cifrele au fost mai puţin optimiste, gazul natural acoperind 34,87%, pe fundalul creşterii cererii şi producţiei mai mici de la eoliene. Cărbunele a fost constat pe 0% în toată perioada.
Deci, cele 100 zile reprezintă un rezultat încurajator pentru California, care e oricum înaintea multor ţări din lume, dacă ar fi să comparăm un stat din SUA cu acele ţări, dar mai e multă muncă, iar cei de acolo continuă să autorizeze construcţia de noi şi noi parcuri solare şi centrale de baterii, astfel încât peste câţiva ani se va putea vorbi nu doar despre 100 de zile în care s-a atins acoperirea cererii cu regenerabile pentru doar câteva minute sau ore, ci de 100 de zile acoperite integral de energie regenerabilă, 24 ore din 24.
2
2,645
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!