Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) BMW Seria 8 E31 ascunde o istorie a unui M8 cu motor V12 despre care nimeni n-a ştiut

2 August 2024 - 13:47
Redacţia PiataAuto.md
BMW Seria 8 E31 este cu siguranţă unul din cele modelele cu cel mai memorabil design din toată istoria BMW, iar azi pasionaţii o tratează ca o legendă căutată cu ardoare. Dar în momentul lansării sale, Seria 8 era catalogată ca o maşină ce arăta bine, dar se conducea neaşteptat de mediocru cu motorul său V8. Şi această problemă a fost rezolvată prin încredinţarea modelului către divizia M, care a montat un nou motor V12 şi a recalibrat lucrurile, astfel încât ea să se conducă în sfârşit la fel de bine precum arăta, doar că nimeni n-a ştiut că asta ar fi meritul diviziei M.
Seria 8 pe atunci era menită să reinventeze succesul Seriei 6 fără a fi un succesor direct, ci ceva mult mai ambiţios de atât. A urma un model cu faruri escamotabile, cu o siluetă de GT cu aluzii de supercar.
Şi totul trebuia să fie înţesat cu atât de multă tehnologie, încât să fie o maşină extravagantă a viitorului. Se doreau panouri solare integrate în acoperiş, care să furnizeze energie pentru sistemul de aer condiţionat, de exemplu, aşa cum s-a întâmplat 20 de ani mai târziu la Prius. Se planifica un radar pentru vizibilitatea în condiţii de ceaţă, senzori de presiune în anvelope şi senzori de umiditate.
Se spune că Seria 8 E31 a fost ultimul BMW care a fost dezvoltat cu un buget practic nelimitat şi primul care a folosit proiectarea digitală CAD.
Însă atunci când divizia M de la BMW a trebuit să rezolva problema lipsi de putere, asta a însemnat şi crearea primului motor V12 german din perioada postbelică. Şi puţini sunt cei care ştiu că asta a fost obţinut prin unirea a două motoare cu 6 cilindri în linie, cu câte 2 valve per cilindru.
Paradoxul e că nu exista un sistem de management al unui motor V12, iar BMW a instalat două sisteme în paralele, care gestionau câte unul din blocurile a câte 6 cilindri ale motorului! Deci motorul V12 funcţiona efectiv ca două motoare independente, cu distribuţie independentă, cu două sisteme de injecţie şi două pompe de combustibil.
Asta a dictat necesitatea instalării primului sistem din lume de comunicare electronică a pedalei de acceleraţie cu cele două sisteme de injecţie a carburantului.
Puntea faţă era comună cu Seria 7, însă pentru puntea spate, BMW a proiectat prima suspensie multilink integrală din istoria sa. Această construcţie de suspensie este şi azi folosită pe cele mai manevrabile maşini din lume, ale producătorilor care îşi doresc să pună ce e mai bun pe maşinilor lor!
Maşina a fost şi prima din lume care a adoptat standardul de comunicare CAN Bus între modulele electronice ale maşinii, care e unanim răspândit azi, dar care era o inovaţie incredibilă atunci. Apropo, noi am filmat şi testat un alt model care era printre primele care folosiseră acest standard — Tatra 613 MiLong Electronic.
Când a fost lansat BMW E31, în 1989, a acumulat imediat rezervări pentru trei ani de producţie în avans. Dar imediat ce au fost publicate primele teste drive în revistele auto, alura acestei maşini începuse să se năruiască, pentru că jurnaliştii spuneau aproape unanim că maşina se conduce dezamăgitor de mediocru pentru felul în care arată. Aceştia criticau maşină pentru lipsă de emoţie, lipsă de plăcere în condus şi chiar o declarau plictisitoare! Ce vremuri, când E31 dădea impresia că ar fi o maşină plictisitoare!
Presa acuza şi faptul că motorul V12 nu se face deloc auzit, dar BMW spunea că asta a fost făcut intenţionat, pentru a nu deranja publicul şi a nu recurge la practicile lipsite de sens şi supărătoare ale supercar-urilor italiene. Ce? Cum putea spune cineva una ca asta, având un motor V12 sub capotă? În acele vremuri, BMW a putut să o spună. Iar clienţii au început să-şi anuleze comenzile.
Ca să salveze situaţia, divizia BMW M a creat un 850 CSi, un model care nu avea nicio emblemă M pe ea, dar care era în esenţă in M8, pentru că primise acelaşi tratament complet pe care-l primeau modelele BMW M. Motorul era unul din gama M, cu mai multă putere şi cu o cutie manuală. Maşina avea suspensie mai rigidă şi mai coborâtă, iar în Europa primea şi punte spate viratoare. Chiar şi frânele erau mai puternic, elaborate de divizia M!
Deci, maşina era efectiv un M8 camuflat în văzul lumii, despre care nimeni n-a ştiut pentru că BMW a considerat că asta nu va fi foarte apreciat. Dar presa a adorat în sfârşit această maşină, declarând-o superbă în performanţă şi-n plăcerea în condus. Unii dintre ei au menţionat chiar că maşina era acum suficient de bună încât să fie numită un M8.
Şi paradoxul era că în certificatele de înmatriculare ea chiar era numită M8, iar producătorul era menţionat ca fiind BMW Motorsport. Doar 1.510 exemplare de 850 CSi, însă, au fost construite în toată istoria, ceea ce face acum aceste exemplare nişte rarităţi absolute de colecţie.
Vezi totul, dar şi sunetul unui 850 CSi condus în zilele noastre, în video-ul de mai jos.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter