(VIDEO) Koenigsegg Jesko, supercar-ul suedez cu motor V8 de 1.600 CP fără sisteme hibride, a marcat un nou record mondial pe circuitul Laguna Seca din SUA

19 August 2024, 13:25
Redacţia PiataAuto.md
Koenigsegg Jesko, în ediţie cu aerodinamică îmbunătăţită Absolut, continuă să marcheze noi recorduri mondiale după ce acum o lună a înscris recordul pentru 0-400-0 km/h. De această dată supercar-ul suedez a marcat cel mai mic timp de parcurgere a renumitului circuit american Laguna Seca, deşi pilotul care a fost la volan n-a condus niciodată pe acest circuit.
De fapt, nici pilotul Markus Lundh, nici Koenigsegg Jesko, nu fuseseră vreodată anterior pe Laguna Seca.
Circuitul, însă, e renumit în toată lumea, fiind unul din cele mai popular şi în diverse jocuri video, datorită unei configuraţi super interesante a distanţei sale de 3,6 km, cu multiple viraje şi schimbări foarte bruşte de altitudine, fapte care-l fac foarte dificil şi solicitant pentru aerodinamica maşinii, doar o aerodinamică bună fiind capabilă să menţină maşinile suficient de apăsate încât ele să poată trece cu viteză foarte mare virajele strânse.
Koenigsegg Jesko Absolut a reuşit să parcurgă circuitul într-un timp de 1:24,86, adjudecându-şi astfel nou record mondial pentru Laguna Seca.
Recordul anterior era deţinut de Czinger 21C a fost stabilit acum 3 ani, în iulie 2021. Acea maşină a reuşit să atingă un timp de 1:25,44, dar performanţa a fost atinsă graţie unui sistem de propulsie hibridă, asociată unui motor V8, care generează 1.250 CP pe o maşină de 1.240 kg, care pretinde să accelereze de la 0 la 100 km/h în 1,9 scunde.
Pe un asemenea fundal, e şi mai impresionant că acum Koenigsegg a reuşit să doboare acest record cu o maşină echipată cu un motor V8 fără vreun sistem de propulsie hibridă şi fără vreun electromotor implicat în propulsie!
Jesko Absolut e propulsat de un motor V8 de 5,1 litri, sau 5.063 cm cubi, care dezvoltă de unul singur 1.600 CP, deţinând astfel recordul mondial pentru maşinile de serie pentru un randament de putere de 316 CP/litru! Maşina dezvoltă 1.280 CP când e alimentată cu benzină, însă cu combustibil E85 de cursă atinge 1.600 CP, iar în Suedia acest combustibil poate fi cumpărat şi la unele staţii de alimentare publice.
Anul trecut, Christian von Koenigsegg, fondatorul mărcii suedeze, a făcut o incursiune video detailată în ingineria noului motor şi a noii maşini, demonstrând cât de implicat în construcţia maşinii este şi el, marele şef al companiei. El a fost prezent şi acum pe Laguna Seca, la stabilirea marelui record al noului model.
Vezi totul în video-ul de mai jos, publicat de către cei de la Koenigsegg.
0
4,778
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!