(VIDEO) Safety car-ul F1 Aston Martin a ieşit în decor pe circuitul Monza înainte de tururile de practică ale piloţilor

31 August 2024, 11:30
Redacţia PiataAuto.md
În această duminică va avea loc Gran Prix-ul Italiei la Formula 1 pe circuitul din Monza, unul din cele mai adorate de fani, unde, în mod tradiţional, se adună cel mai mare număr de fani Ferrari, iar echipa italiană are o mare presiune de a câştiga la ea acasă. În mod tradiţional, înainte de cursă există două zile de practică pentru piloţi şi apoi tururile de calificări pentru poziţia la start. În această zi de vineri, însă, n-au avut loc doar obişnuitele întâmplări cu maşinile piloţilor, ci şi o ieşire în decor a safety car-ului F1, bolidul Aston Martin Vantage.
Incidentul e şi mai neobişnuit, întrucât a avut loc într-un tur de recunoaştere a acestuia, nu într-o sesiune de calificări sau într-o cursă adevărată, unde pilotul din satefy car ar fi presat să conducă la o viteză mare.
Maşina era condusă de Bern Mylander şi şi-a pierdut aderenţa punţii spate după o frânare înainte de un viraj. Maşina a derapat spre partea sa stângă pe lateral, până a ajuns în zona de pietriş şi de acolo nu mai avut aderenţa necesară pentru a opri, ajungând să lovească bariera. Nimeni nu a fost rănit.
Virajul în care a avut loc incidentul e Parabolica, unul legendar în istoria motorsportului pentru provocările pe care le dă piloţilor. Cea mai definitorie calitate a acestui viraj e raza sa în creştere, fapt care-i provoacă întotdeauna pe piloţi să-l abordeze cu viteze mai mari, întrucât dacă trec cu bine de prima fază, atunci pot determina maşinii o viteză mai mare de ieşire şi astfel pot câştiga o fracţiune de secundă în plus şi un avans în cursă. E locul în care mulţi piloţi vor să-şi demonstreze măiestria din condus prin tactici proprii, iar unele din ele, mai neexperimentate, rămân în istorie ca incidente notorii, în timp ce alţi piloţi mai talentaţi sau mai experimentaţi, reuşesc adeseori să încline balanţa cursei în favoarea lor datorită acestui viraj.
Până şi Ayrton Senna a fost la un pas de un accident aici, când ieşise în decor în 1987. Sebastian Vettel a câştigat prima sa cursă în 2008 datorită unei manevre elegante în acest viraj, care a atras atenţia asupra potenţialului său atunci. Iar în 1970 legendarul pilot Jochen Rindt, campion mondial, şi-a pierdut viaţa în acest viraj într-un accident. Paradoxul e că în acel an Rindt avea deja atât de multe puncte acumulate, încât titlul de campion mondial i-a fost adjudecat oricum lui la încheierea sezonului, post-mortem.
Foto: Imagine de la incidentul din 1970 în virajul Parabolica

Se pare că şi pilotul din safety-car-ul de acum fie a neglijat provocările virajului, şi a făcut un exces de zel cu o frânare mai bruscă decât ar fi cazul, minimizând forţa de apăsare pe puntea spate şi determinând astfel pierderea aderenţei, care a derivat într-un incident sonor.
Vezi mai jos şi un video filmat de camerele de pe circuit.
1
1,587
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!