(VIDEO) Un Mercedes EQE electric a explodat într-o parcare din Coreea de Sud, afectând 140 de automobile, 480 de apartamente şi 23 de oameni

8 August 2024, 10:59
Redacţia PiataAuto.md
În ultimii ani, de când maşinile electrice au evoluat mult mai mult şi au un management avansat al bateriei, statisticile arată că ele iau foc mai rar deja decât cele cu benzină, însă e la fel de adevărat că atunci când se întâmplă, stingerea unui asemenea incendiu e mult mai dificilă, iar uneori daunele provocate pot fi uriaşe. Unul din cele mai grave incendii provocate de o maşină electrică — probabil cel mai grav dacă nu luăm în considerare nava Felicity Ace — a avut loc la 1 august în Coreea de Sud, atunci când un Mercedes EQE electric a început a emite fum, apoi a explodat în parcarea subterană a unui complex de apartamente din oraşul Incheon.
Explozia a avut loc la ora 06:15 dimineaţa, iar maşina nu era conectată la încărcare în acel moment. Dimpotrivă, ea stătuse parcată şi nemişcată pentru cel puţin 3 zile înainte de incident.
Imaginile de pe camerele video arată că maşina a început a scoate fum din zona inferioară şi peste doar circa 20 secunde s-a făcut văzut o explozie puternică, care a propagat rapid focul spre alte automobile din preajmă.
Incendiul a fost atât de grav, încât fumul s-a propagat rapid în toată clădirea şi peste 100 oameni au putut fi evacuaţi pe căi normale, în timp ce alţii 106 au trebuit evacuaţi cu ajutorul pompierilor fie de pe balcoane, fie de pe scări, unde-şi pierduseră cunoştinţa sau orientarea din cauza fumului dens. În cele din urmă 23 de oameni au fost duşi la spital pentru îngrijiri medicale avansate.
Circa 70 de maşini care erau parcate lângă Mercedesul electric au ars puternic, iar în total 140 de maşini s-au ales cu daune de tot felul, de la daune totale la doar unele părţi de caroserie arse sau dogorite. Cel puţin 70 de automobile parcate în preajma lui EQE sunt atât de distruse, încât nu mai au nicio şansă la restabilire, în timp ce celelalte 70 urmează a fi inspectate pentru a se vedea dacă mai pot fi reparate.
Foto: Urmările incendiului din Coreea de Sud

Incendiul a afectat şi reţeaua electrică a întregului complet, dar şi apeductul, astfel că va fi nevoie de reparaţii avansate, iar de la incendiu şi până ieri seară electricitatea şi apa nu fuseseră restabilite în cele 480 de apartamente. Fumul negru şi vâscos care a ajuns în holurile şi galerile blocurilor a lăsat urme şi acolo.
Reprezentanţa Mercedes din Coreea de Sud şi-a declarat imediat disponibilitatea de a colabora cu ancheta şi a anunţat că e posibil ca modelul ars să fie un EQE AMG. Autorităţile au investigat maşina arsă împreună cu cei de la Mercedes şi au anunţat că bateriile de pe exemplarul sud-coreean proveneau de la furnizorul chinez Farasis Energy, care semnase un acord cu Daimler încă în 2018 pentru colaborări viitoare, iar apoi Daimler cumpărase 3% de acţiuni în compania chinezească. Despre faptul că Farasis ar furniza baterii pentru Mercedes EQE nici nu se cunoştea până acum, întrucât producătorul făcea întotdeauna referinţă la faptul că bateriile pentru EQE vin de la compania chinezească CATL, fiind produse la fabrica din Germania a celor de la CATL. Deci ceva s-a întâmplat între timp şi Mercedes a decis tacit să folosească şi baterii de la alţi furnizori pentru EQE, cel puţin pentru unele pieţe precum Coreea de Sud.
Bateria era una litiu-ion cu compoziţie NMC, deci cu nichel, cobalt şi mangan. Maşina fusese parcată la 29 iulie şi lăsată acolo fără vreo conexiune la priză, iar din câte spune proprietarul, ea fusese încărcată cu puţin timp înainte de a ajuns în parcare. Aceste remarci fac autorităţile să investigheze dacă nu cumva faptul că maşina staţiona cu bateria încărcată la maxim a fost cauza incendiului, or, de mai mult ori în ultimi ani se spunea că atunci când o maşină electrică e lăsată pe o perioadă lungă parcată, ar fi bine să nu aibă mai mult de 80% în baterie.
Incendiul din Coreea de Sud a durat 8 ore până a putut fi stins de multiple echipaje de pompieri. Vezi mai jos momentul în care incidentul s-a dezlănţuit.
0
2,907
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!