(VIDEO) Un şofer de camion electric Iveco S-eWay din Germania arată cum poate parcurge 600 km într-o zi cu el şi relatează şi micile probleme

13 August 2024, 16:13
Redacţia PiataAuto.md
Se pare că şi printre şoferii de camioane încep să apară tot mai mulţi pasionaţi de propulsia electrică, tot ei fiind cei pregătiţi să înveţe primii întreg specificul de exploatare şi muncă la bordul acestor camioane, iar unii dintre ei aleg să-şi împărtăşească aceste experienţe şi cu alţii. Şi dacă acum doar un an primele experienţe relatate online cu camioane electrice la distanţe lungi erau eroice şi pe alocuri chinuitoare, precum cea din călătoria de 3.000 km a unei companii elveţiene, care a durat mult mai mult şi a necesitat 20 de încărcări, în mediu o dată la 150 km, atunci acum se pare că există deja camioane care oferă o cu totul altă autonomie şi experienţă.
Şoferul care îşi împărtăşeşte experienţa mai jos e Tobias, un entuziast al maşinilor electrice, care conduce o Tesla în viaţa sa de zi cu zi şi a fondat un start-up în Germania cu prize instalate la sediile companiilor, iar acum s-a detaşat din a fi implicat direct în munca de acolo, şi-a făcut permis de şofer de camion şi vrea să simtă experienţele şi problemele din lumea camioanelor electrice din prima sursă, iar pentru asta s-a angajat ca şofer. Săptămâna trecută scriam despre o altă relatare de-a lui, cu un camion electric Scania, dar între timp lui Tobias i s-a permis să treacă pe şi Iveco S-eWay.
Surprinzător, dar camionul electric al celor de la Iveco e mult mai avansat tehnologic decât Scania. Are o punte cu două motoare electrice montate direct pe ea, deci fără o cutie de viteze, iar asta a eliberat foarte mult spaţiu în interiorul cadrului.
În rezultat, camionul poate adăposti mai multe baterii, tocmai 9 la număr, astfel încât capacitatea totală ajunge la 738 kWh în total! Asta îi permite camionului să promită o autonomie de 500 km, atunci când conduce încărcat.
Apropo, ingineria de aici e similară cu camionul electric Nikola, dar bateriile sunt diferite. Această similaritate vine din istoria parteneriatului scurt pe care l-au avut Iveco şi Nikola.
Şoferul din Germania spune că autonomia de 500 km e mai mult decât realistă. Ba mai mult ca atât, într-o cursă în care era încărcat cu doar 10 tone de sarcină utilă a parcursul 300 km cu 50% din baterie, ceea ce sugerează că atunci când camionul nu e plin, autonomia poate creşte până la 550-600 km.
Puterea acestui camion e de 653 CP, şi e vorba de putere continuă. Iveco nu specifică nicăieri, dar şoferul de camion spune că acest camion oferă şi o putere maximă mult mai mare, de circa 1.069 CP, pe un interval de câteva secunde, atunci când e nevoie de un boost de propulsie.
Opririle la priză, însă, încă îi mai dau bătăi de cap şoferului cu monitorizarea corectă a timpului de lucru şi pauze. Uneori poate pierde timp dacă întârzie să oprească încărcarea în minutul potrivit, şi poate devia de la programul său oficial.
Totuşi, într-una din zile el a reuşit să parcurgă 600 km în mai multe livrări. Apropo, puterea de încărcare ajunge până la 300 kW, ceea ce nu e tocmai foarte mult, dar e decent şi potrivit cu majoritatea prizelor actuale.
El a observat regiuni unde există deja multe camioane electrice care vin la priză, iar uneori apar şi rezervări plasate de cineva şi pot apărea şi timpi de aşteptare înainte de încărcare. Apropo, operatorul uneia din cele mai mari staţii din Germania, care avea şi prize fast charge, şi pompe cu carburanţi, conduce deja o Tesla Model 3, fapt care denotă că până şi cei care lucrează cu petrolul trec la electrice.
Totuşi, în decursul unei săptămâni au existat şi probleme sau inconvenienţe observate. Într-una din zile a ajuns prea târziu la descărcare, cu sub 10% din baterie, iar dacă la 20% Iveco te notifică vizual despre bateria aproape descărcată, după 10% acesta emite semnale acustice repetitive şi ultimii 40-50 km nu-i poţi parcurge foarte liniştit.
După acea experienţă, camionul a scos notificări de erori de sistem de propulsie, probabil din cauza unor erori interne pe baterie, iar acele erori s-au păstrat şi cu bateria reîncărcată. Camionul a putut înainta, însă, iar erorile păreau să fi dispărut după o actualizare.
Pe timp de noapte, dacă laşi camionul oprit, bateria se va descărca cu circa 2%, spre exemplu de la 100% la 97-98%. Aici, însă, 2% înseamnă cam 14-15 kWh, deci e simţitor, inclusiv în costul acestei energii consumate latent de camion.
Şoferul a avut ocazia să-i fie cântărit camionul cu remorcă, iar acesta avea 18.450 kg, cu tot cu cele 4,5 tone de baterii. Cu o masă totală permisă de 42 tone pentru camioanele electrice, sarcina utilă efectivă e de 23.640 kg în acest caz, ceea ce e cu doar circa 400 kg mai puţin decât la un camion diesel.
Vezi toată experienţa unei săptămâni de muncă în video-ul de mai jos. Poţi includ subtitre cu traduceri automatizate în limba dorită din comenzile player-ului.
0
11,091
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!