Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Inginerii sud-coreeni au lansat în operare cea mai mare fabrică din lume, care produce hidrogen din plastic şi deşeuri menajere

25 Septembrie 2024 - 23:45
Redacţia PiataAuto.md
Inginerii sud-coreeni de la Hyundai Engineering au lansat în operare în Seul cea mai mare fabrică din lume de producţie a hidrogenului din deşeurile menajere şi plastic, în loc de a merge pe calea obişnuită a electrolizei pe baza electricităţii din surse regenerabile.
Noua fabrică va produce 30.000 de tone de hidrogen anual din deşeuri menajere şi plastic, ceea ce o şi califică drept cea mai mare din lume de acest fel. Dacă acest hidrogen ar fi produs din electricitate, la circa 60 kWh per kilogram de hidrogen în condiţii industriale, cele 30.000 tone ar necesita consumul 500 MWh de electricitate anual, ceea ce ar corespunde unei instalaţii de electroliză de peste 57 MW care ar funcţiona 24 ore din 24, 365 zile pe an.
Însă nouă fabrică sud-coreeană va produce hidrogenul din deşeuri menajere şi alimentare, bălegar şi restul deshidratate din canalizarea urbană. Toate aceste substanţe conţin gaz metan în ele, iar fabrica va capta acest metan prin procese de fermentare anaerobă cu microorganisme.
Iniţial, produsul rezultat va fi biogazul, deci un gaz metan aproape cu mici impurităţi, după care din acest biometan va fi procesat pentru separarea CO2 şi extragerea hidrogenului curat, într-un mod similar cu procesele utilizate la rafinării de mult timp.
Pentru a produce 1 tonă de hidrogen, se vor procesa 120 tone de gunoi. Producţia de hidrogen din deşeuri menajere va di de circa 0,5 tone pe zi, prin urmare 60 tone de deşeuri vor fi procesate în fiecare zi.
Pe lângă asta, fabrica va mai produce hidrogen din plastic nereciclabil, după un proces mai complex. La prima fază, are loc o procesare primară, unde impurităţile precum metalele şi hârtia sunt îndepărtate.
După asta, are loc şi o fază de topire după un proces elaborat din inginerii de la Hyundai, care produce o masă vâscoasă şi îndepărtează alte impurităţi rămase. Apoi, acea masă e introdusă într-o cameră de gazificare, cu oxigen şi abur, proces care duce a formare de monoxid de carbon, CO2, şi hidrogen. CO-ul rezultat mai trece printr-o etapă, care duce la producţia adiţională de hidrogen.
Anume acest proces de producţie din plastic va fi principalul la noua fabrică, întrucât el va garanta producţia a peste 25.000 tone de hidrogen anual, folosind peste 130.000 tone de plastic care n-ar putea fi reciclat.
Hidrogenul produs la noua fabrică va fi folosit pentru propulsia navelor, a automobilelor cu hidrogen, dar şi pentru încălzirea blocurilor, printr-o tehnologie anunţată acum ceva timp tot în Coreea de Sud.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter