(VIDEO) Britanicii au vrut să compare performanţa de circuit a lui Hyundai Ioniq 5 N cu BMW M2, dar experienţa de încărcare a maşinii electrice a fost nemiloasă

25 Septembrie 2024, 14:10
Redacţia PiataAuto.md
Hyundai Ioniq 5 N e o maşină electrică vedetă prin performanţa sa de 650 CP, scoasă din două electromotoare, şi prin ingineria consistentă, care o face capabilă să transpună cu excelenţă puterea pe asfalt şi să poată învinge o listă lungă de maşini performante, inclusiv supercar-uri. Britanicii au ales un BMW M2 cu motor cu combustie pentru a le compara performanţa celor două într-o zi de circuit, aşa cum ar ieşi uneori proprietarii, dar experienţa cu maşina electrică a fost nemiloasă pentru cineva nefamiliarizat complet cu modul de operare a staţiilor.
BMW M2 are un motor de 3,0 litri pe benzină, de 460 CP, iar maşina e mult mai uşoară, cântărind puţin peste 1.800 kg, faţă de peste 2.200 kg ai lui Hyundai Ioniq 5 N. Deci, pe circuit ar trebui să ofere o plăcere similară de condus, iar scopul video-ului n-a fost să se măsoare timpii exacţi, ci să se ajungă la concluzii mai emoţionale după mai multe sesiuni de condus pe circuit.
BMW a condus până şi-a supraîncălzit frânele, care erau din oţel, şi a trebuit să facă o pauză de răcire a lor. Însă maşina se conduce excelent pe circuit, având performanţa şi manevrabilitatea necesitare pentru a scoate consecvent timpi buni şi a savura condusul în asemenea condiţii.
Hyundai Ioniq 5 N a tot căutat o priză la început, iar cei doi protagonişti au descoperit că circuitul Silverstone nu are o staţie fast charge, ci doar două staţii lente, care ar lua o veşnicie să încarce o maşină electrică modernă. De ce ar pune cineva staţii lente pe un circuit? E inexplicabil.
Şi apoi, cei doi au încercat în repetate rânduri să încarce maşina prin aplicaţii, care le-au tot extras banii la fiecare încercare, ajungând să cheltuie peste 100 lire înainte ca încărcarea să fi pornit. Iar aici e marea problemă pe care o menţionăm şi noi ades faţă de maşinile electrice, mai ales în călătoriile de distanţe lungi — fiecare reţea de staţii are nevoie de o aplicaţie diferită, de un cont de utilizator diferit, de introducere de date ale cardului, de preautorizări şi alte procese care iau timp şi îţi consumă răbdarea mai ales dacă eşti într-o călătorie în care fiecare nouă staţie poate fi de la o altă reţea. Această inconvenienţă majoră poate fi confirmată de toţi proprietarii de maşini electrice, care ajung să aibă pagini întregi de aplicaţii pe telefon, dedicate doar încărcării.
Până la urmă, Hyundai a putut încărca doar 5% din baterie cât BMW s-a tot dat pe circuit, aşa că în final a fost nevoit să meargă aşa. Condusul a fost plăcut pe circuit, neaşteptat de rapid, în pofida greutăţii mari, care se simte în viraje. Până şi pilotul sceptic faţă de maşini elctrice a recunoscut că maşina e cu adevărat plăcută în condus pe circuit.
Apoi odată cu scăderea nivelului bateriei, maşina a început a limita performanţa, dar asta se întâmplă şi la unele maşini de performanţă cu benzină, când se aprinde rezerva de combustibil, şi logica acestei limitări e ca pompa de combustibil să nu ajungă să nu aibă cu trage combustibil din rezervor când e prea puţin.
Cei doi protagonişti au încercat ulterior să încarce maşina la un edificiu Porsche alăturat circuitului, care avea priză fast charge, dar n-au reuşit să dea de capătul aplicaţiilor. Au cerut ajutorul celor de la Porsche şi au aflat că e nevoie de o aplicaţie Shell, de fapt.
Într-un final, încărcare a putut porni, şi Hyundai a încărcat chiar cu o putere mai mare decât cea promisă de producător, datorită arhitecturii de 800 volţi.
Costurile de realimentare au fost apropiate, dar BMW ar fi parcurs o distanţă mai mare cu aceeaşi bani. Experienţa cu Hyundai a fost bună pe circuit, dar experienţa de încărcare a fost nemiloasă, mai ales pentru oamenii care nu deţin o maşină electrică în viaţa de zi cu zi şi nu şi-au tocit răbdarea cu toate aceste procese la fiecare staţie. Deci, aici maşina electrică a fost bună, dar nu şi calitatea experienţei dată de infrastructura de încărcare, chiar şi la unul din cele mai renumite circuite din lume.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
336
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!