Skoda a lansat o versiune blindată pentru Kodiaq, însă maşina e creată pe baza generaţiei precedente

26 Septembrie 2024, 10:33
Redacţia PiataAuto.md
Skoda şi compania britanică specializată în vehicule blindate UTAC Special Vehicles au lansat o versiune blindată pentru SUV-ul Kodiaq, însă partea cea mai bizară e că lansarea se bazează pe generaţia precedentă a lui Kodiaq, nu cea nouă.
Maşina e creată să reziste gloanţelor şi chiar exploziilor din apropierea sa, conform standardului PAS 300, iar unul din scopurile principale a fost ca maşina să rămână relativ uşoară şi manevrabilă.
Astfel, toate elementele adiţionale de blindaj de pe ea cântăresc doar circa 100 kg — o raritate printre vehiculele blindate. Chiar şi aşa, Skoda Kodiaq Armoured îşi poate proteja pasagerii până şi în cazul exploziei unei mine în zona sa inferioară.
Desigur, pentru a fi capabilă să rămână mobilă după un atac, maşina dispune de roţi speciale, cu anvelope run-flat şi cord metalic adiţional care previne anvelopele să iasă de pe jante în asemenea scenarii.
Important pentru un asemenea vehicul blindat e faptul că spaţiul interior şi chiar spaţiul portbagajului a rămas neatins. De asemenea pe dinafară e greu de identificat rapid faptul că maşina e blindată, decât dacă se atrage o atenţie mai profundă la geamuri.
Maşina a fost testată riguros prin toate scenariile posibile, inclusiv în standarde de evadare ulterioară incidentelor, iar faptul că toate aceste capacităţi au fost atinse cu o greutate adiţională atât de mică explică parţial că maşina a avut nevoie de timp mai mare de dezvoltare, fapt care a şi determinat lansarea ei un pic tardivă, pe baza fostei generaţii.
Aceeaşi companie, însă, a creat anterior şi un Superb blindat şi a vândut în câţiva ani 500 de exemplare. Deci, s-ar putea ca acum autorii acestui proiect să cumpere pur şi simplu în avans o partidă mai mare de Kodiaq-uri din generaţia care pleacă şi le vor vinde pe parcurs, ele fiind astfel şi mai discrete pentru public.
0
561
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!