(VIDEO) BMW M3 CS, Mercedes-AMG C63 S şi Tesla Model 3 s-au întrecut între ele într-o cursă a propulsiei cu combustie, electrice şi hibride

12 Septembrie 2024, 20:13
Redacţia PiataAuto.md
Mercedes-AMG C63 S în generaţia actuală W206 are o reputaţie de paria în rândul fanilor, pentru că a îndrăznit să renunţe la V8-ul generaţiei anterioare şi să adopte un sistem de propulsie hibridă cu un motor de doar 4 cilindri. Da, electromotoarele pot face minuni în acceleraţia în linie dreaptă, dar cumva toată acea acceleraţie nu mai aduce pe faţa şoferului zâmbetul de altă dată, dat de plăcerea în condus. BMW M3, de cealaltă parte, e singurul model din acest segment, practic, care a mai rămas cu o formulă pură de motor cu combustie, şi o inginerie genială, cu precizie dusă la absolut, din aia care va deveni de colecţie. Mercedes a tot participat la unele întreceri până acum, dar parcă un duel cu M3 nu s-a făcut remarcat până acum. Iar acum, dacă tot există şi o nouă Tesla Model 3 Performance, cu putere identică celei de la M3 de dinainte de facelift în SUA, e momentul perfect pentru o cursă a propulsiei cu combustie, electrice şi hibride.
În unităţi nord-americane, Mercedes-AMG C63 S scoate acum 671 CP din sistemul său de propulsie hibridă, deci e clar că are o putere totală respectabil de mare. Există o cutie de viteze pentru motorul cu combustie şi o alta pentru un electromotor.
Deci, complexitate maximă, care trebuie să dea un plus de acceleraţie la apăsarea maximă a pedalei, dar care se simte un pic bizar atunci când maşina e condusă în viaţa de zi cu zi, motiv din care aproape toţi cei care au publicat un test drive cu ea până acum spun că plăcerea de condus a scăzut considerabil.
Iar cu toată această complexitate, maşina a ajuns să cântărească circa 2.150 kg în masă proprie, simţitor mai mult decât generaţia precedentă şi simţitor mai mult decât maşinile care au venit acum să-şi măsoare forţele în aceeaşi întrecere.
BMW M3 CS de aici este cel lansat încă înainte de facelift-ul generaţiei actuale, şi scoate 550 CP în unităţi europene şi 543 CP în unităţi nord-americane din motorul sau genial S58, de 3,0 litri twin turbo în şase cilindri. E un motor fără niciun sistem hibrid, mild hibrid sau alte formule alternative. E un motor care va rămâne în istorie deja!
Şi şi pentru că nu are sistem hibrid şi electromotoare sau baterii, BMW M3 CS cântăreşte doar 1.760 kg, greutatea redusă fiind ceva mai mică datorită ediţiei CS.
Tesla Model 3 Performance, pe de altă parte, spulbera mitul că maşinile electrice sunt mai grele şi mai scumpe decât cele cu combustie. Acest model este exact inversul, fiind mai uşor decât hibridul Mercedes şi doar un pic mai greu decât BMW M3 CS, cântărind doar circa 1850 kg.
Aşadar, la linia de start s-au aliniat cele mai interesante maşini ale momentului, reprezentând diverse filozofii de propulsie, şi exact momentul potrivit în a-şi apăra soluţiei propuse aleasă. Care va învinge? Va fi oare modelul puritan cu combustie sau dimpotrivă va fi cel electric, care va face uz complet de cuplul livrat imediat de electromotoare? Or va ieşi victorioasă maşina care combină elementele ambelor lumi?
BMW M3 CS a învins. Şi nu doar că a învins, ci a făcut-o detaşat, frumos, ca un model genial care tocmai şi-a demonstrat prin fapte că ingineria aia puritană dusă la absolutul perfecţiunii poate spulbera şi formulele mai moderne, precum o Tesla electrică sau ciudăţenia aia de AMG cu motor de 4 cilindri şi electromotoare.
E cel mai frumos verdict pe care şi-l putea adjudeca BMW M3 CS şi M3 în general. Vezi totul în video-ul de mai jos.
3
3,592
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!