(VIDEO) Canadienii critică dur noua Tesla Model 3 Performance, după ce şi-a supraîncălzit frânele în al treilea viraj de circuit şi n-a putut face măcar un tur scurt fără alerte

28 Septembrie 2024, 11:22
Redacţia PiataAuto.md
Tesla Model 3 Performance, cea lansată acum câteva luni, după facelift-u modelului, e o maşină electrică formidabilă în ceea ce anunţă că oferă, în combinaţie cu un preţ chiar mai decent decât maşinile cu combustie cu performanţă comparabilă. În SUA, Model 3 Peformance are 510 CP, exact cât avea BMW M3 Competition xDrive înainte de facelift-ul care i-a mai adus 20 CP în plus, dar preţul celor două modele e total diferit, şi în general, nu prea poţi găsi modele cu combustie, de 510 CP, care să coste comparabil. În Europa şi Canada, însă, modelul vine cu baterii chinezeşti şi are 460 CP, ceea ce e oricum impresionant. Însă jurnaliştii canadieni au spulberat noul model electric american în critici dure.
Atunci când a fost lansat, Model 3 Performance a anunţat că are frâne mult mai bune, frânele fiind întotdeauna o problemă la modelele de performanţă Tesla, care au putere şi greutate, dar aproape întotdeauna au frâne prea slabe. Doar la Model S Plaid Track Pack acea problemă fusese rezolvată prin frâne de carbon şi ceramică şi alte câteva detalii inginereşti. Model 3 Performance, însă, e un model mai mic, mai uşor, şi are jumătate din putere, iar muţi dintre concurenţii săi cu motoare cu combustie reuşesc să aibă şi frâne de oţel care rezistă mult mai mult.
Cei doi jurnalişti canadieni care au testat-o spun că maşina a devenit în mod clar mai bună în suspensie şi în manevrabilitatea pe drumuri publice. Iar în linie dreaptă, accelerarea e fulminantă, desigur, graţie celor două electromotoare şi puterii lor mari, livrate instantaneu.
Maşina îi oferă şoferului posibilitatea de a ajusta foarte dinamic ponderea fiecărei punţi în tracţiunea integrală, imprimând astfel un comportament mai neutru, mai mult axat pe subvirare sau pe supravirare. Asta o poate face plăcută în condus şi relativ intuitivă în a-i imprima derapaje controlate, fapt care nu poate să nu placă la o maşină cu indicele Performance pe ea, cu care ai putea ieşi din când în când pe circuit.
Totuşi, atunci când e activat un regim specializat de drift, Tesla devine mai puţin intuitivă, şi drifturile pot fi mai haotice un pic, întrerupte de includeri sacadate ale punţii faţă cu mai mult cuplu.
Toate astea ar fi relativ acceptabile şi probabil pentru majoritatea proprietarilor acestui model toate caracteristicile de până aici sunt cele care vor conta în viaţa reală. Însă jurnaliştii erau pe un circuit, aşa că au încercat să conducă maşina electrică acolo, pentru a scoate cel mai bun timp pe circuit, din trei tururi de forţă şi un al patrulea tur pentru răcire.
Doar că Tesla Model 3 Performance şi-a supraîncălzit frânele în al 3-lea viraj! Şi aici nu mai vorbim de Nurburgring, un circuit lung, de peste 20 km, ci de un circuit mult mai scurt din Canada, foarte sigur şi temperat. Iar frânele modelului au scos alerte de supraîncălzire după doar 3 viraje.
Jurnalistul a încercat să conducă întregul tur la maxim, chiar şi cu frânele supraîncălzite, dar în scurt timp frânele nu doar că emiteau alerte, ci se simţeau deja mult mai puţin eficiente şi periculoase, iar anvelopele alese de Tesla s-au supraîncălzit şi ele şi au început a nu mai oferi nicio aderenţă şi susţinere laterale, aşa că maşina derapa cu toate 4 roţi spre exteriorul virajului sub acţiunea forţelor centrifuge.
Prin urmare, mai mult decât un tur mai în forţă ea pur şi simplu nu a putut fi condusă. Iar jurnaliştii canadieni apreciază asta drept inacceptabil din punct de vedere al standardelor inginereşti generale. „Orice alt producător din lume, dacă ar fi testat pe circuit maşina înainte de lansare şi ar fi văzut comportamentul ei, avea ingineri care să spună nu, maşina nu e suficient de bună pentru a fi lansată public, şi după asta trebuia să urmeze o perfecţionare înainte de lansare, dar nu şi la Tesla” — zic ei. Nu e neapărat să fi fost puse frâne de carbon şi ceramică, de puteau pune pur şi simplu frâne obişnuite mai mari şi mai performante.
Orice altă maşină cu calificativul „de performanţă” de la un alt producător, fie premium, fie non-premium, avea să reziste mai mult decât un tur pe circuit, mai mult decât 3 viraje, zic ei. Şi ei oferă exemplul Honda, un producător care nu pretinde la a fi premium, dar care, atunci când lansează maşini de performanţă, are bijuterii atent calibrate de inginerii săi, care chiar pot rezista la nişte tururi de circuit în nişte ieşiri de week-end.
Foto: Elementele de protecţie de noroi ale roţilor ating asfaltul în viraje

Concluzia finală a protagoniştilor din video e tristă şi generalistă cumva. A avut cu toţii o epocă în care maşinile erau create cu filosofie de overengineering. Acum suntem într-o epocă de under enrgineering şi subdezvoltare a acestora, lansate pe piaţă incomplete şi fără grija aia a unui produs care să lase impresia de bine gândit până în cel mai mic detaliu.
Vezi toată experienţa canadienilor în video-ul de mai jos.
0
135
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!