(VIDEO) Cum se execută pilonii foraţi la noul nod turbion dintre autostrăzile A7 şi A8 din România, de lângă Paşcani

12 Septembrie 2024, 09:42
Redacţia PiataAuto.md
Noua joncţiune între autostrăzile A7 şi A8 din România, de lângă Paşcani, realizată sub forma unui nod turbion, e cea mai completă joncţiune de autostradă construită vreodată în România. Având autostrăzile principale situate la diferite nivele şi multiple bretele de acces, fiecare cu altitudine uşor diferită şi declivitate, toate aceste construcţii au nevoie de o mulţime de piloni care să le susţină. Autorul unui canal de YouTube din România, specializat în filmări ale lucrărilor de infrastructură, a mers de curând la Paşcani pentru a filma lucrările de forare pentru instalarea acestor piloni şi a releva detalii tehnice din spatele acestor lucrări.
În primul rând, la Paşcani se munceşte deja cu mai multe utilaje de forare în paralel, pentru a menţine o cadenţă bună a lucrărilor. Pe fundal, apropo, se pot vedea turbinele eoliene din parcul Ruginoasa, despre care am scris în repetate rânduri anul trecut.
După forarea mecanică a sondelor unde vor fi amplasaţi viitorii piloni, are loc introducerea armăturii, după care are loc şi turnarea betonului în sonda cilindrică formată după forare.
Iniţial se introduc tuburi cu diametrul de 1.200 mm şi lungimi cuprinse între 2-6 metri. În funcţie de structura solului, e dictată şi o adâncime de forare potrivită, care poate asigura susţinerea suficientă.
Şi armătura introdusă apoi e calculată pentru a asigura ulterior rezistenţa dorită pilonilor autostrăzii. Barele de oţel principale au diametru de 32 mm la aceşti piloni de la Paşcani, spre exemplu.
Urmează apoi introducerea coloanelor de betonare şi turnarea betonului pe toată înălţimea sondei, până la suprafaţă.
Iar acest proces e repetat la fiecare nou pilon, ţinându-se cont de localizarea sa precisă în tabloul final al acestei construcţii.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
1
4,258
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!