(VIDEO) Presa britanică a urmărit modul prin care ajung maşinile luxoase occidentale în Rusia, în pofida sancţiunilor

26 Septembrie 2024, 14:51
Redacţia PiataAuto.md
Presa britanică a făcut o investigaţie curioasă în teren, prin care a încercat să urmărească modul prin care maşinile luxoase germane şi britanice ajung să fie importate în Rusia, în pofida sancţiunilor impuse şi chiar a încetării activităţii majorităţii mărcilor occidentale în această ţară.
O echipă de filmare de la Sky News a mers în Georgia la hotar cu Rusia, după ce a găsit iniţial informaţii online că o mare parte din maşini ar urma iniţial calea importului în Georgia sau alte ţări din regiunea Caucazului, iar de acolo ar pătrunde în Rusia, fără a ajunge în statisticile oficiale.
Au urmat singurul drum ce traversează munţii şi conectează Georgia cu Rusia, iar în apropiere de punctul de frontieră nu le-a luat foarte mult să găsească foarte multe maşini luxoase germane parcate în apropiere. Unele aveau plăcuţe de înmatriculare, altele erau fără plăcuţe.
Schema funcţionează cu transportarea maşinilor până în apropiere de frontieră, după care există cetăţeni care urcă la volan şi conduc maşina, traversând frontiera cu ea. La întrebarea formală unde merg, aceştia sunt instruiţi să declare că merg cu maşina în Kârgâzstan sau alte ţări din regiune, traversând Rusia. În realitate, însă, după vamă maşinile sunt urcate pe alte platforme şi livrate clienţilor finali in Rusia.
Toţi cei din regiune şi de la punctul de frontieră ştiu ce se întâmplă, dar schema funcţionează fără prea mari impedimente, iar numărul maşinilor care trec doar prin acest punct în fiecare zi e impunător.
Britanicii nu au găsit iniţial Land Rover-e pe aici, deci se întrebau dacă şi maşinile britanice sunt exportate prin aceleaşi canale. La lăsarea serii au zărit primele Land Rover-e şi au urmărit unul, ajungând înapoi la acelaşi punct de trecere.
La lăsarea nopţii, agiotajul maşinilor care ajung aici e şi mai intens, unele fiind aduse şi parcate temporar, iar altele luate din parcarea temporară şi trecute dincolo. Numărul maşinilor e atât de mare, însă, încât nu e vorba de vreun caz unitar, ci de un fenomen care are loc constant, cu un număr mare de automobile ce urmează această cale.
Presa a încercat să obţină şi un comentariu de la uzina Land Rover, oferindu-le codul de caroserie VIN şi întrebând dacă cei de acolo ştiu despre aceste căi urmate de maşinile lor, în evitarea sancţiunilor. Land Rover a spus că nu ştie nimic. Mai mult ca atât, maşina surprinsă de jurnalişti fusese iniţial exportată într-o ţară care nu are hotar cu Rusia, după cum declară cei de la Land Rover, deci ar mai fi avut o cale de parcurs şi până a ajunge în acel punct.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
983
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!