(VIDEO) Un camion electric Iveco, condus de un youtuber angajat în rol de şofer, s-a stricat la doar 15.000 km parcurşi, iar reparaţia e un proces anevoios

30 Septembrie 2024, 13:54
Redacţia PiataAuto.md
De câteva luni, în Germania există un youtuber pasionat de electromobilitate şi totodată antreprenor, care s-a angajat în rol de şofer de camion, pentru a conduce camioane electrice şi a arăta experienţa din viaţa de zi cu zi. Youtuber-ul deţine un start-up specializat în prize pentru încărcarea maşinilor electrice şi mai conduce şi o Tesla proprie, deci e mai mult decât familiarizat şi pregătit să cunoască aceste experienţe noi. De ceva timp acesta conducea un camion electric Iveco, cu parametri surprinzător de buni şi o autonomie de 500 km şi mai mult. Doar că acum, la doar 15.000 km parcurşi, acel camion s-a stricat şi a rămas imobilizat.
Iniţial, totul părea doar o eroare de soft, însă camionul, intrat într-un spaţiu de parcare, a rămas cu sistemul de propulsie indisponibil şi nu s-a mai putut mişca.
Şoferul a sunat la service-ul Iveco, iar cei de acolo i-au zis iniţial că problema ar putea fi din cauza ultimei actualizări de soft, or, camionul face automatizat aceste actualizări periodice de la distanţă. Aşa că cei de la service s-au conectat de la distanţă la camion şi i-au făcut manual o instalare a versiunii precedente de soft.
Însă după acest proces camionul a rămas tot defect şi imobilizat, aşa că până la urmă mecanicii au constatat că problema nu e una de soft, ci de componente electrice. E suspectată bateria, fie că e vorba de una din multiplele celule ale ei, fie că e vorba de unul din componentele sistemului de management al bateriei.
Dar e cert că acum camionul nu poate să se mişte din loc. Mai mult ca atât, are şi frânele blocate, aşa că transportarea sa la service e cam dificilă, întrucât ar necesita un camion special, care să-l poată ridica şi pune pe o platformă.
Şi întrucât e vorba de perioada de garanţie şi aceste costuri sunt acoperit de Iveco, aceştia au recomandat ca acest camion să rămână nemişcat în parcarea unde s-a stricat, iar un mecanic sau o echipă să vină direct la el, să încerce a-l repara în condiţii de parcare.
Fireşte, asta înseamnă timp de muncă irosit pentru acest camion. Din fericire, şoferului i-a fost oferit de compania la care munceşte un alt camion, Volvo, tot electric, pentru a putea munci, iar camion Iveco ar trebui să revină la muncă după ce va fi vizitat de echipa de mecanici şi reparat.
Youtuber-ul spune că situaţia e una care poate fi înţeleasă cu indulgenţă, că aşa se mai poate întâmpla cu aceste camioanele electrice noi, de primă generaţie, care sunt bine gândite, dar în viaţa reală tot mai pot manifesta situaţii şi defecte care nu au fost luate în calcul de ingineri, sau care se întâmplă mai devreme şi mai frecvent decât ar fi estimat aceştia.
Vezi toată situaţia rezumată de youtuber la începutul video-ului de mai jos. Poţi include subtitre cu traduceri automate în limba dorită din comenzile player-ului.
0
222
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!