(VIDEO) Un youtuber din Norvegia a relevat care e degradarea unei baterii LFP de pe o Tesla Model 3 la doar 60 mii km parcurşi şi doi ani de exploatare

24 Septembrie 2024, 14:52
Redacţia PiataAuto.md
Tesla face uz de baterii LFP pe unele din modelele sale, iar aceste baterii vin de obicei de la BYD, concurentul său din China care produce aceste baterii în număr imens. Despre bateriile LFP se spune adeseori în ultimul timp că ar fi mai puţin susceptibile degradării datorită compoziţiei diferite, iar un youtuber din Norvegia, specializat în teste şi măsurări ale maşinilor electrice, a măsurat şi relevat care e degradarea unei asemenea baterii LFP de pe o Tesla Model 3 la doar 60 mii km parcurşi şi doi ani de exploatare.
În toată analiza sa, acesta şi-a conectat utilajele la calculatorul de bord al maşinii, pentru a vedea şi cifrele din sistemul Tesla, aşa cum sunt ele raportate de maşină.
Totuşi, în toată ecuaţia există şi inexactităţi, date de seria de actualizări de la distanţă pe care le-a primit maşina, întrucât unele din ele modifică cifrele capacităţilor disponibile ale bateriei, deci s-ar putea că variaţiile găsite să fie parţial cauzate de aceste actualizări.
Însă cifrele sunt oricum cât se poate de curioase, mai ales că proprietarul acestei Tesla a încărcat preponderent la o priză domestică AC şi foarte puţin la prize fast charge. Numărul de cicluri pe care maşina le-a încărcat în 61 mii km este şi el relativ mic, de doar 268.

Dar chiar şi aşa, maşina are deja o degradare de 4% a bateriei. Nu e neapărat critic sau grav, dar pentru un număr atât de mic de cicluri şi kilometri parcurşi, e deja o cifră notabilă, care taie cu câţiva zeci de kilometri autonomia iniţială.
Prin urmare, concluzia youtuber-ului ar fi că în acest caz bateria LFP nu şi-a confirmat mitul rezilienţei mai bune la degradare faţă de bateriile litiu-ion, ci dimpotrivă, pare să fi avut parte de o degradare chiar mai accelerată.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
6,950
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!