(VIDEO) Doi youtuberi canadieni apreciază cât de învechit moral a devenit modelul electric Hummer EV, de 4 tone, după doar 2 ani de la lansarea sa

6 Octombrie 2024, 10:50
Redacţia PiataAuto.md
Acum doar 3 ani, în plină agitaţie a vânzărilor de maşini electrice, cooptată cu o criză a semiconductoarelor, care făcea cumpăra de maşini o experienţă de stat la rând luni întregi sau de apucat rapid orice se mai găsea în stocul dealerilor, modelul electric Hummer EV se lansase să fascineze profund pasionaţii auto cu caracteristici opulente. Iniţial, la sfârşitul lui 2021 se lansase pick-up-ul, iar la un an distanţă a fost lansat şi SUV-ul, primul exemplar fiind de facto livrat abia în ianuarie 2023. Modelul avea motorizări extraordinar de puternice, venea cu posibilitatea târârii pe lini oblice şi avea şi cea mai mare baterie dintre toate maşinile electrice, pentru a-şi asigura o autonomie decentă la dimensiunile sale. Acum, după doar 2 ani, Hummer EV SUV pare deja îndoielnic şi învechit moral, zic doi youtuberi din Canada.
Modelul nou costă în continuare o avere şi pentru întreaga Americă de Nord abia de se produc 1.500 de exemplare lunar, dar au existat şi luni din 2024 cu doar 500-600 fabricate. Aceste cifre sunt prezentate de GM în formă cumulată, pentru Hummer EV Pick-up şi Hummer EV SUV, iar SUV-ul a avut de la bun început o cerere de vreo 5 ori mai mică decât pick-up-ul. Prin urmare, putem estima că în 2024 producţia lui Hummer SUV EV a fost cuprinsă între 100 şi 300 exemplare lunar, pentru întreaga Americă de Nord. Deci, în mod clar această maşină electrică nu e un succes imens de vânzări în 2024, deşi cu doar 2 ani în urmă aproape toată lumea vorbea despre ea.
Iar această expirare rapidă a prospeţimii şi atractivităţii unui produs pe piaţă e un fenomen nou care s-a atestat în ultimii ani la foarte multe modele electrice şi a luat prin surprindere mulţi producători auto. Aceştia şi-au calculat investiţiile şi timpul de recuperare a lor gândindu-se la un ciclu normal de viaţă a unui model, de vreo 6-7 ani, şi au fost uimiţi să constate că după doar 1-2 ani modelul lor poate deveni expirat şi neatractiv.
E la fel de adevărat că nu toate maşinile electrice au avut această soartă, iar motivul e de obicei în consistenţa inginerească şi în relevanţa acestei inginerii pentru cumpărători. Au expirat rapid mai ales modelele care nu ofereau foarte mult la nivel de inginerie, eficienţă, performanţă, plăcere a exploatării — pentru că primii posesori au fost testul suprem al acestor maşini în a le scoate la iveală problemele. Şi de multe ori imaginea unei mărci n-a avut nimic de-a face cu calitatea ingineriei, Mercedes având maşini electrice mediocre, spre exemplu, în timp ce Hyundai sau Kia are maşini electrice superbe.
Ei bine, cei doi youtuberi din Canada aduc o perspectivă interesantă de a vedea Hummer EV SUV la doi ani distanţă de la lansarea sa, în contextul zilei de azi, fără agitaţia de pe piaţă de atunci. Şi opulenţa maşinii iese la iveală acum într-un mod în care pare nu doar ambiţioasă, ci inutilă. Bateria aia de peste 245 kWh brut şi vreo 212 kWh net, care cântăreşte mai mult decât o Honda Civic şi face întregul SUV să cântărească aproape 4 tone la gol, nu mai mare doar un atribut care să te facă să zâmbeşti, ci o mărturie a absurdităţii greutăţii maşinii.
În condus, SUV-ul e atât de mare, încât chiar şi pe drumurile canadiene scârţâie acoperişul din cauza gropilor, în special elementele sale detaşabile. Maşina e zgomotoasă şi la sunetele de rulare, deci e un model electric care nu face viaţa prea silenţioasă sau confortabilă la bord.
Maşina e în continuare capabilă în offroad şi mai condimentează experienţa cu câteva mici soluţii nebuneşti, dar per total toată această formulă a ei nu mai creează aceeaşi fascinaţie ca acum doi ani, iar fără fascinaţie ea nu mai străluceşte la fel de tare şi pare de-a dreptul un model cam absurd şi irelevant deja.
Tuturor ne plac uneori maşinile iraţionale, care fac lucruri nebuneşti, dar unele din aceste lucruri nebuneşti devin învechite moral prea repede şi privite de la doi ani distanţă par deja bizare şi nu şi le mai prea doreşte nimeni pentru achiziţie.
Desigur, această părere a youtuber-ilor ar putea fi contrazisă de pasionaţii care mai adoră acest vehicul. Dar argumentele lor şi perspectiva de a vedea lucrurile e cu siguranţă interesantă.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
333
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!