(VIDEO) Tesla a dezvăluit Cybercab, un taxi autonom electric de sub 30 mii dolari, care promite să intre în producţia de serie peste 2 ani

11 Octombrie 2024, 14:32
Redacţia PiataAuto.md
Tesla a dezvăluit acum câteva ore Cybercab în cadrul evenimentului său dedicat lansărilor de noi tehnologii şi produse „We, Robot”. Noul Tesla Cybercab este ceea ce industria numeşte robotaxi, adică un taxi condus autonom, cu putere de procesare proprie a comenzilor din partea pasagerilor, dar mai ales a ambianţei şi situaţiei de trafic din jurul său. Şi dacă servicii similare de robotaxi sunt testate de ani de zile în SUA de companii precum Waymo sau Cruise, majoritatea adaptând maşini standard pentru această funcţie, atunci Tesla a mers pe varianta proiectării de la zero a taxiului său robotizat.
Noua maşină electrică are doar două uşi mari pe lateral şi o siluetă ce e undeva între un liftback şi un coupe, amintind niţel de Lightyear 0 într-o formă mai scurtă.
Aproape întregul posterior e format de un hayon imens, care se deschide pentru un acces uşor la un portbagaj uriaş, foarte important în serviciile de taxi.
În interior nu există un volan, ci doar două scaune late, executate aproape că în stilul maşinilor clasice americane, separate de o cotieră. Planşa de bord conţine doar un display central şi nimic mai mult.
Maşina a fost concepută din start pentru a putea fi curăţată automatizat inclusiv în interior, pentru că aceste robotaxiuri au inevitabil nevoie de curăţări frecvente. De asemenea, ea va putea fi încărcată şi wireless, fiind primul model Tesla cu o asemenea capacitate.
Musk e menţionat că Cybercar va avea costuri de operare de doar 0,20 dolari/milă, ceea ce o va face o sursă garantată de profit pentru serviciile de robotaxi. Iar costul de achiziţie a unei asemenea maşini electrice va fi de sub 30.000 dolari.
Elon Musk a fost apărut la evenimentul de prezentare fiind transportat de noul robotaxi, fără vreun şofer la bord. El a promis că noul vehicul va intra în producţia „masivă” de serie peste 2 ani, în 2026, dar a recunoscut că adeseori el e prea optimist la termeni şi maşina ar mai putea întârzia un pic, până spre anul 2027.
Vezi mai jos şi video-ul de prezentare a vehiculului, setat să înceapă din momentul cheie.
0
172
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!