Prima pagină  »  Teste drive  »  Lexus SC 430
6 AUGUST 2009
12,537
Lexus SC 430
De Ilie Toma
1
Testele noastre speciale de vara continua astazi prin unul si mai neobisnuit. Am ramas tot la automobilele care aduc un profund spirit al libertatii si care te cheama sa fii pasional si sa te lasi mangaiat de soarele de vara, doar ca de aceasta data peisajul este unul cu totul neasteptat...

Masina din imagini este Lexus SC 430, o decapotabila de rasa aleasa, care este pe punctul de a-si incheia onorabil cariera. Priviti-o insa mai atent: e rosie, e fina, e eleganta si emana un puternic aer de lux. Pare masina perfecta pentru doamna din viata Dvs., nu?


Periculos de frumoasa...


Periculos de frumoasa

Nu poate trece neobservata pe strada. La masina ma refer, dar cred ca e valabil si pentru doamna de la volan. Chiar si in privirea unui barbat, masina asta are ceva cu totul special, un aer atat de sofisticat si atat de original, incat iti ia timp sa intelegi prin ce te-a cucerit.

De sub capota, in momentul sublim al pornirii motorului, de aude ragetul dresat al unui motor V8 plin de muschi. Are ceva din placerea unui V8 britanic, gen Jaguar sau Aston Martin, si totusi este calibrat “mai pe japoneza”. Cei 4.3 litri de volum al cilindrilor dar un ton coborat sunetului, iar in momentele in care fortezi pedala acceleratiei iti vin porniri neastamparate, de a-ti lua zborul pe trasee fara sfarsit. Masina asta a fost gandita atunci cand automobilele electrice aveau rolul de a distra elevii si profesorul de fizica in vizitele la saloanele auto. Tot atunci, cuvantul “hibrid” te ducea cu gandul la nesuferita profesoara de biologie din liceu, si nu la Toyota Prius...

Si tocmai asta e partea cea mai frumoasa a lui Lexus SC. Ca vine dintr-o lume in care belsugul e o stare de permanenta, dintr-o lume in care cei 16 litri de combustibil consumati in oras sunt o cifra mult mai neimportanta decat cele 30% reducere la colectia noua de haine de vara din oras... Asta e motivul pentru care am decis sa mergem in locurile in care aceasta masina se potriveste perfect: la cumparaturi, la mall.

Lexus SC 430 la shopping. Un automobil fara egal intr-un decor de exceptie.


Rosie si decapotabila.

Ei bine, cei de la mall nu ne-au dat voie sa parcam nici pe teritoriul adiacent, nici in parcarea subterana. Ne-au spus ca avem o masina “periculos de frumoasa”. Si deoarece e decapotabila, poti la o adica sa vizitezi magazinele din interior chiar de la bordul masinii!

Stim cu totii, sau daca nu stim, cu siguranta intuim, ca senzatia de a conduce o decapotabila este inegalabila. Insa daca o mai conduci si intr-un mall, atunci lucrurile devin si mai distractive.

La rotatii joase, motorul lui SC 430 este aproape imposibil de auzit. Prin urmare, ne-am facut aparitia intr-un mod tacut, iar cand am ajuns in arena mall-ului, sunetul motorului turat la peste 3000 rpm a intors intr-un moment toti cei cativa zeci de ochi spre decapotabila rosie. Avem tractiune pe spate si 285 de cai-putere, iar asta inseamna ca putem face multe in viraje... Se pare ca suprafata de podea a mall-ului e perfecta pentru scurte derapaje controlate cu puntea din spate...



Insa asta se intampla doar atunci cand masina nimereste in mainile unui barbat. In mainile unei doamne, ar fi probabil mai important sa vorbim despre unde se pot depozita posetele cu proaspetele cumparaturi. Ei bine, asta chiar e o mica problema, insa una cu caracter. In momentul in care acoperisul este pliat, in portbagaj mai puteti pune doar 2-3 posete de dimensiuni nu prea exagerate. Aveti insa bancheta din spate, unde puteti sa aruncati mult mai multe pachete cu haine de vara. Ma veti intreba cum vor sta pasagerii din spate? Pai nu sta nimeni acolo, locurile din spate sunt ca si inexistente – pana si un copil se va intreba ce pozna o fi facut de l-ati cocotat acolo. Intre scaunele fata si cele din spate nu exista aproape deloc spatiu, prin urmare functia banchetei din spate se rezuma la un aspect estetic placut si la depozitatea posetelor de cumparaturi.

Tocmai asta insa aduce farmec masinii! Cine vrea spatiu si lux sa-si ia un Lexus LS Long, ca oricum au un pret apropiat. Aici vorbim de cel putin a doua masina in familie, una destinata exclusiv placerii, etalarii si, de ce nu, mofturilor. Prin urmare nici nu exista necesitatea unui portbagaj mare sau a unei banchete spatioase in spate!



Conteaza doar locurile din fata. Doamna si prietena ei. Doamna si domnul. Doamna si fiica, poate, – oricare din aceste variante de calatorie aduce superlativul pentru ocupantii de la bord. Scaune profilate cu multa grija, tapiterie din piele, mult lemn si multa placere – asta obtin pasagerii lui SC 430. Desi este un model care isi incheie cariera, liniile armonioase, in traditiile bune ale filosofiei de design L-Finesse a celor de la Lexus sunt detasate de trecerea timpului si par la fel de proapsete vizual. Poate doar cu exceptia anumitor componente ale consolei centrale, cum ar fi compartimentul pentru casete audio sau display-ul monocolor. Insa cat sarm in plansa de bord si cata iscusinta de combinare a formelor fluide exista aici!

Si nu in zadar cei de la Lexus obtin de nu mai stiu cati ani la rand primele pozitii in topul celor mai fiabile automobile. Ba mai mult, la un moment dat, JD Power i-a conferit lui Lexus SC 430 titlul de cel mai bun automobil din clasa premium! SC lasa senzatia unui automobil atat de bine inchegat, incat nu iti poti imagina ce-ar putea ceda vreodata, peste multi ani de exploatare. O suspensie ferma si placuta, un motor care lucreaza intr-un tact aproape inimaginabil de perfect, iar in interior toate elementele formeaza pur si simplu un tot intreg. Iar intregul nu se poate dezintegra. Poti privi si detaliile mici, cum ar fi linia de contopire cu acoperisul, sau liniile geamurilor. Observi instantaneu ca japonezii sau gandit la toate – cum vor plia formele una peste alta, care parti sunt supuse unor solicitari mai mari, cum sa se asigure si durabilitate, si izolare, si aspect – totul, absolut totul a fost prevazut si gandit.



In compania frumosului.

La cumparaturi pierzi de multe ori notiunea timpului. Nu stiu exact cat ne-a luat sa facem un tur al magazinelor, dar stim cu exactitate ca toate doamnele si domnitele care au avut ocazia cunoasca decapotabila rosie au ramas incantate. Nu ne-a intrebat nici una ce putere are motorul sau in cate secunde accelereaza pana la prima suta (cum o fi posibil sa nu le intereseze?!), insa aproape toate ne-au intrebat daca este un model nou Lexus (ceea ce inseamna ca afirmatia cu design-ul intotdeauna proaspat e adevarata) si care e pretul acestuia.



Si totusi... ce face SC in aer liber?

Acest drive test e unul special prin locatia in care l-am petrecut, in interiorul mall-ului din Chisinau. Si totusi, desi foarte putin, am avut si ocazia de a-l forta pe traseu in aer liber. Comportamentul sportiv al masinii este remarcabil, motorul V8 poate aduce senzatii atat de placute, incat e greu sa ramai in hotarele orasului. Suspensia este excelent echilibrata in reactii, confortul e la un nivel superior, iar, datorita centrului de greutate coborat al masinii, virajele sunt abordate intr-o dependenta continua de viteza. Formele aerodinamice ale lui SC ofera un confort acustic placut chiar si atunci cand se circula cu acoperisul pliat. Intr-un cuvant, s-ar putea sa doriti foarte des sa evadati in weekend-uri din SUV-ul Dvs. in decapotabila sotiei.... Si atunci Va furisati dimineata in garaj si dati o fuga la cumparaturi pana la mall. Sportivitatea masinii Va va permite sa reveniti inapoi pana se trezeste sotia, iar placerea obtinuta de la condus Va va face ziua buna!



Masina perfecta pentru doamne?

Cu siguranta o doamna se simte de minune la volanul lui Lexus SC 430. Desi, si un domn ar putea ramane la fel de incantat de acest model, in exploatarea zilnica. Si totusi, formele atat de fluide, lipsa totala de functionalitate si aerul irepetabil de lux de inalte standarde cer o atingere feminina, plina de gratie. Lexus a avut grija ca partea tehnica a modelului sa fie perfecta si sa raman asa mult timp, insa a fost constient ca o decapotabila este aleasa in primul rand datorita aspectului si senzatiilor pe care le aduce posesorului, iar aici lucrurile au excelat in cel mai fantastic mod posibil. Da, SC este o bijuterie, poate cea mai importanta din colectia unei doamne. S-ar putea chiar sa aduca mult mai multa placere si senzatie decat un diamant veritabil. Pentru ca asta e Lexus SC in lumea automobilelor - un diamant slefuit cu maiestrie - scump si nepractic, dar e al naibii de placut sa-l detii, sa-l porti si sa-l etalezi in public...



Fisa tehnica:
GALERIE FOTO (41 IMAGINI)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!