Prima pagină  »  Teste drive  »  Opel Astra Sports Tourer
24 IANUARIE 2011
12,868
Opel Astra Sports Tourer
De Ilie Toma
1
Opel are o bogata experienta in constructia break-urilor, primul sau succes major fiind datat inca din anul 1953, odata cu lansarea lui Rekord Caravan. De peste 60 de ani, Opel pare sa intuiasca aproape perfect reteta break-urilor de familie, creand modele care raspund in totalitate cerintelor celor care le achizitioneaza.



Dupa lansarea de acum un an a noii generatii a hatchback-ului Astra, in toamna lui 2010 Opel a adus la Salonul Auto de la Paris si versiunea break. Familia Astra continua seria de modele revolutionare Opel, lansate dupa Insignia, care vin sa renasca marca Opel intr-o formula noua, calitativa si emotionala.



La inceputurile break-urilor, acestea aveau sarcina primordiala de a oferi spatiu pentru toata familia la bord si un portbagaj mare. De cele mai multe ori insa, practicismul acestora era printre putinele calitati de care dispuneau, pentru ca notiuni precum design, performanta, manevrabilitate le erau straine. Mai mult ca atat, mai ales in Germania, multi dintre cei care isi cumparau break-uri le alegeau pentru un alt motiv, si mai interesant. Acestia le foloseau pe toata durata saptamanii ca automobile de serviciu, facand uz de spatiul generos de incarcare pentru transporturi utilitare, iar in week-end masinile redobandeau rolul de familiste, transportandu-i pe toti in escapade frumoase. O provocare si mai mare pentru ingineri, care au trebuit sa conceapa break-urile in asa fel, incat spatiul de incarcare sa fie mai mare si mai usor utilizabil, bancheta din spate sa poata fi eventual rabatata, dar in acelasi timp sa ofere un confort bun la rulare. Iar aceasta traditie continua in multe tari si astazi, in Germania mai multi din jumatate din clientii break-urilor din segmentul in care se incadreaza Astra folosind automobile intr-un scop dualist similar.



Iar dualismul masinii pare sa fie si explicatia pentru locatia aleasa de Opel pentru testul drive la care am fost invitati: Istanbul, Turcia – unicul oras din lume situat pe doua continete.

La hotarul dintre Europa si Asia

Mai mult ca atat, si ruta testului nostru a presupus o dubla trecere intre cele doua continente, fapt care avea sa ne transpuna intr-o serie de peisaje destul de contrastante.

Ruta testului nostru. Din Europa spre Asia, dupa care revenim in Europa.


Prima zi a fost dedicata unei cunoasteri mai mult statice a masinilor, noi avand ocazia sa luam cunostinta cu interioarele masinilor si tehnologiile inglobate acolo. In mare parte, interiorul versiunii break a lui Astra este identic cu cel al hatchback-ului, diferentele pornind abia de la bancheta din spate. Pasagerii de aici se bucura de mai mult spatiu pentru genunchi, dar mai ales de mai mult spatiu pe verticala, dat fiind ca linia plafonului continua pana in portbagaj. Portbagajul insa aduce un spatiu imens, gandit eficient. Exista o podea plata, care permite incarcarea obiectelor mari, iar pe lateral exista si o multime de nise prevazute in calitate de spatii de depozitare. De asemenea, elementele de fixare a bagajului sunt multe si permit o multime de configuratii. Din categoria “simplu si genial” pot fi mentionate clapetele, cu ajutorul carora sunt rabatate cele doua sectiuni ale banchetei din spate, prin simpla lor actionare. Deci, in cazul noului Astra Sports Tourer nu mai este nevoie sa se deschida usile laterale, pentru a rabata bancheta din spate, ci e suficienta simpla actionare a acestor clapete.

La fel de simplu si genial este gandita cortina de acoperire a portbagajului. De mult ori, atunci cand ai in maini un obiect mai mare, e nevoie de a deschide cortina pentru a face uz de spatiul din portbagaj, insa aceasta necesita a fi trasa initial dupa care poate fi deschisa. Inginerii de la Opel s-au gandit sa usureze viata posesorilor lui Astra si au creat un mecanism al cortinei care, odata apasat cu cotul mainii, spre exemplu, pe marginea sa, ii permite cortinei sa se retraga imediat, facand loc noului obiect pe care il aveti in mana. Zic simplu pentru ca toate aceste detalii, care vor usura viata celor de la bord, au la baza actionari mecanice, fara interventia unor sisteme electronice.



In rest, interiorul bucura prin aceeasi atentie la detalii pe care o gasim la Astra Hatchback si la Insignia, iar materialele sunt printre cele mai bune din clasa. In istoria sa, Opel s-a mandrit de multe ori ca “fura” clientii brandurilor premium, oferind o calitate foarte apropiata de cea premium la un pret mult mai accesibil. Ei bine, acum Insignia repeta istoria, iar Astra are si ea toate sansele.

Sportivitate

In dimineata urmatoare, in fata hotelului ne asteptau in jur de 20 de masini, jumatate rosii si cealalta jumatate de un albastru deschis. Cele rosii aveau sub capota propulsorul turboaspirat pe benzina, de 1.4 litri, in versiunea sa de 140 CP. Cele albastre aveau motorizari turbodiesel, fiind dotate cu motorul 2.0 CDTI, de 160 CP. Ambele versiuni din test sunt dotate cu transmisii manuale in 6 rapoarte.

Pentru inceput, am dat preferinta diesel-ului. In timp ce motorul masinii isi facea incalzirea de dimineata, am mai aruncat o privire asupra design-ului exterior al masinii. Astra Sports Tourer are o silueta deosebit de dinamica, cu proportii foarte reusite. Unicul element care nu-mi place e plasticul grilei radiatorului, dreptunghiurile patrate mici parandu-mi nitel improprii in raport cu design-ul partii frontale. In momentul facelift-ului acestea vor avea toate sansele sa fie redesenate cu forme mai proeminente.

Dimineata pentru noi inseamna sa parcurgem cativa kilometri buni prin traficul din Istanbul, la o ora de varf. Soferii turci sunt destul de agresivi si neglijenti in condus, motiv pentru care am fost preveniti de oficialii Opel de specificul local.



Desi vorbim de o transmisie manuala intr-o aglomeratie urbana, Opel Astra Sport Tourer 2.0 CDTI iti da o senzatie de usurinta in condus. Esti ajutat si de un sistem care previne masina de la alunecarea in urma in momentul porniri, astfel ca poti actiona ambreiajul si acceleratia mai relaxat chiar si in pante. Primele patru trepte ale transmisiei pot fi folosite in oras, cea de-a patra treapta fiind ceva mai lunga. A 5-a si a 6-a sunt in mare parte rezervate condusului de traseu, cu ultima treapta Astra fiind capabila sa ruleze la viteze de 130 km/h – 140 km/h la rotatii moderate ale motorului.



Reactiile motorului diesel sunt destul de dinamice, insa daca se prezeaza puternic pedala la sub 1500-1600 rpm, se simte o intarziere de aproximativ o secunda pana la includerea turbinei – un turbolag clasic. Deci, pentru o reactie instantanee, este indicata si o retrogradare a treptei de viteze, iar peste 2000 rpm, turbina poate fi trezita la viata foarte usor. In momentul in care aceasta isi face efectul, cei 160 CP livrati de motor sunt mai mult decat suficienti pentru senzatii foarte puternice de sportivitate, mai ales ca motorul ofera si un cuplu generos de 350 Nm in mod normal, si 380 Nm pentru perioade scurte, in cazul apasarii complete a pedalei de acceleratie. Se pot face depasiri rapizi, se pot face accelerari in forta – cu acest propulsor sub capota Astra Sports Tourer isi merita cuvantul “Sports” din nume.

Nu pot sa nu mentionez consumul de combustibil. In datele tehnice oficiale, Astra Sport Tourer 2.0 CDTI cu transmisie manuala ar trebui sa indice 6.5 litri/100 km in oras. Noi am parcurs vreo 30 kilometri prin aglomeratia din Istanbul, la o ora de trafic maxim si in mod normal te-ai astepta la cifre departe de cartea tehnica. Nu insa si in cazul lui Astra – am fost surprinsi sa constatam un consum de doar 6.8 litri/100 km dupa 30 km! Daca te gandesti ca in datele tehnice este indicat un consum de doar 4.2 litri/100 km pentru traseu, atunci Astra Sports Tourer poate fi o masina foarte potrivita pentru calatoriile la distante mari.

Exemplarele din test au fost dotate cu sistemul FlexRide, sau, altfel spus, sasiul cu reactii adaptabile al celor de la Opel. Cele trei regimuri de rulare – Normal, Tour sau Sport, au implicatii la rigiditatea cu care reactioneaza suspensia si la acuitatea directiei. In viata cotidiana sistemul isi demonstreaza eficienta si modul placut in care poate fi exploatat, iar cel de la volan nu va spune niciodata ca are o suspensie “prea moale” sau “prea dura”, pentru ca o poate ajusta asa cum isi doreste in functie de conditiile in care circula. Un element important aici este si faptul ca peste jumatate din clientii lui Insignia si Astra Hatchback, intervievati la mai multe luni dupa achizitie de catre cei de la Opel au spus ca apreciaza cel mai mult in noua lor masina anume comportamentul sasiului.



Motorizarea diesel ne-a oferit deliciul unui traseu lung in partea asiatica a Turciei. Am lasat Istanbulul cu mult in urma si am cutreierat taramurile otomane. Daca Istanbului este o aglomeratie imensa ca si suprafata, plina de contraste, in care isi fac simtita prezenta atat timpurile moderne, cat si traditionalismul turcesc, atunci provinciile sunt mult mai mult marcate de traditii, si o oarecare restanta de progres. Drumurile in aceste zone, in foarte multe locuri au denivelari asemanatoare cu cele din tara noastra, insa nu putem nega ca am circulat totusi si pe cateva segmente de autostrada. Astra isi face treaba foarte bine, insa, in oricare din peisaje. Izolarea fonica buna si sasiul reusit contribuie la o ambianta confortabila si increzuta la bord.

Benzina?

In jurul amiezii, insa, am urcat si la bordul unei Astra rosii, cu un motor turboaspirat pe benzina sub capota. Daca in cazul diesel-urilor turbinele sunt un element aproape omniprezent de ani buni, motoarele pe benzina au adoptat pe larg turbinele abia in ultimii 3 ani, impuse, pe de o parte, de costurile mari ale combustibilului, si pe de alta parte de normele europene tot mai stricte in privinta emisiilor CO2.

De multe ori, cifrele de performanta raportate la media de consum a motoarelor turbo pe benzina pot fi inselatoare. Pana nu demult, turbinele erau montate pe motoarele de cilindree mare, care dispuneau de o putere “proprie” suficienta, insa “injectia” de putere data de turbina putea servi in momentele unor acceleratii puternice. Un motor de cilindree mica, insa, s-ar putea sa recurga mult mai des la “injectia” turbinei, din simplu motiv ca nu va putea asigura nici macar accelerari putin peste mediu de unul singur. Aici depinde cat de bine reusesc inginerii sa “mascheze” saltul de putere dat de interventia turbinei – si cu cat mai putin brusc este acesta, cu atat mai placut ramane a fi motorul. Totusi, de multe ori, in ultimii ani, producatorii instaleaza turbine pe motoare mai mici pentru a trece cu brio testul de omologare a consumului. Stiati ca omologarea consumului presupune o functionare a motorului timp de doar 4 minute? Timp in care se imita functionarea la relanti, cateva accelerari, condus in ritm constant, franari, care ar trebui sa reproduca o medie reala? Adevarul e, ca daca ai un motor turbo, acesta se comporta la testul de omologare ca un motor fara turbina, de aceeasi cilindree, dat fiind ca acolo nu este fortat aproape deloc. Iar cifra de consum rezultata este una excelenta. In viata reala, insa, atunci cand turbina este inclusa permanent, cifra difera cu mult...



Sa vedem, insa, ce ne va oferi motorul turboaspirat de 1.4 litri de pe Astra Sports Tourer. Sunetul scos de acesta in momentele de accelerare este, fara indoiala, unul placut, amplificat si de un tembru potrivit al tobei de esapament. Totusi, masina nu mai pare atat de sportiva, chiar daca diferenta e de doar 20 CP. Cuplul maxim mai mic – de 200 Nm si modul in care se include turbina, iti dau mai mult senzatia ca ai o rezerva de putere pe care sa o folosesti doar cand ai nevoie cu adevarat. Spuneam mai sus ca la motoarele cu cilindree mica si putere mare, rezultata din functionarea turbinei, cheia succesului e modul in care inginerii reusesc sa “mascheze” includerea turbinei. La VW, spre exemplu., la motorul 1.4 TSI, inginerii au mai montat un compresor, care are rolul de a oferi un plus initial de putere, fara turbolag, pana in momentul in care reuseste sa se includa si turbina propriu-zisa. In acest fel in pedala de acceleratie exista senzatia cresterii graduale a puterii. La Astra, in schimb, ai senzatia ca dispui de vreo 85 CP “naturali” ai motorului, si apoi, brusc, primesti toti cei 130-140 CP, zona intermediara fiind greu de a fi captata. Imi amintesc senzatia oferita de hatchback-ul Astra, pe care l-am testat acum un an si care avea un motor de 1.6 turbo – la o cilindree mai mare acest efect devine aproape insesizabil.

Nici consumul nu mai este atat de aproape de datele tehnice, noi reusind sa obtinem o cifra de 6.0 litri/100 km la traseu, in timp ce datele tehnice indica 4.9. Dupa o resetare, in oras, la un trafic al amiezii mai lejer, am obtinut 9.2 litri/100 km (8.4 litri in datele oficiale).



Prin urmare, recomandarea noastra inclina mult spre motorizarea diesel. Este mai placuta in operare, si aduce o eficienta mai sesizabila in consum. Este adevarat ca motorizarea 2.0 CDTI are un pret mai mare fata de 1.4 Turbo 140 CP, insa in gama motorizarilor lui Astra mai exista un propulsor diesel 1.7 CDTI in doua variatii de putere si chiar un 1.3 CDTI.

Astra Sports Tourer – O achizitie rationala?

In mare parte, da. Are un pret comparabil cu concurentii sai din segment, insa bucura printr-o versatilitate sporita a interiorului, si mai ales printr-o calitate foarte buna a materialelor folosite aici. Din cele doua versiuni prezente in test, una a fost tapitata cu piele si cealalta cu material textil si la ambele se poate remarca calitatea foarte buna a acestuia. Un model coreean, de exemplu, ar putea oferi un pret mai mic de achizitie, insa calitatea apropiata de premium in interior si sasiul adaptabil cu siguranta raman avantajele Astrei. Acesta din urma va bucura cu adevarat proprietarii de Astra, pe tot parcursul exploatarii.



Astra Sports Tourer aduce tehnologiile noi acolo unde acestea fac cu adevarat diferenta in comportamentul masinii, dar aplica retete simple si eficiente acolo unde artificiile tehnologice nu sunt neaparat necesare. Pentru o familie tanara, cu cel putin un copil, suntem convinsi ca e una din cele mai potrivite alegeri. Optati, insa, pentru diesel!
GALERIE FOTO (32 IMAGINI)
COMENTARII (2)
Oleg
Chişinău
la 11 Mai 2011 - 09:04
Park nici nu seamana cu OPEL !!!!! Opel sa modernizat! Bravo!
0
2
VB_1One
Floreşti, Moldova
la 26 Iulie 2011 - 20:50
Intr-adevar nu ai de ce te anina... Sooper
0
0
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!