(VIDEO) TEST DRIVE: Am testat BMW M5 pe Nurburgring!

Probabil nu există vreun pasionat auto din emisfera noastră a globului, care să nu viseze să ajungă vreodată pe renumitul circuit Nurburgring. Pentru că pasiunea pentru automobile a fost întotdeauna alimentată de simboluri pline de conotaţii, care se regăseau pe posterele de pe pereţii din camerele de băieţi, care-i făceau pe micuţii împătimiţi de maşini să sclipească arzători. Unul din aceste simboluri este şi Nurburgring-ul, cel mai lung şi mai dificil circuit din lume.
Acum circuitul ăsta e deschis şi publicului larg, care poate veni cu propria maşină şi pentru vreo câteva zeci de euro să parcurgă un tur complet al circuitului. Prin urmare, totul în jur musteşte de legenda Nurburgring şi cu cât mai aproape de el trăiesc pasionaţii auto, cu atât e mai mică probabilitatea să nu se fi dat vreodată pe el. De obicei circuitul e destul de aglomerat în asemenea sesiuni turistice, dar oricum plăcerea e imensă.

Acum imaginează-ţi cu cât mai mare poate fi plăcerea dacă întreg circuitul se închide doar pentru plăcerea unei echipe! Da, dacă ai privit deja în sus, ai avut dreptate. Anume astfel m-am simţit atunci când am fost invitat de BMW să merg pe Nurburgring pentru a testa noul BMW M5!

Aveam doar o mare îngrijorare înainte de acest test drive. Ştiam că BMW M5 e o bestie, iar eu, care nu fusesem niciodată pe Nurburgring, dar ştiam cât de dificil este, mă gândeam să nu-mi supraestimez cumva capacităţile şi să ajung în vreun gard de circuit. Apoi mi-am zis „eh, cu siguranţă vor fi acele coloane cu instructori în faţă, care ne vor încetini în permanenţă, şi nici măcar nu voi ajunge să simt vreun fior de pericol”. Însă în curând aveam să aflu că am greşit crezând asta.
În primul rând, cei de la BMW ne-au dat „la încălzire” nişte MINI John Cooper Works cu care am învăţat circuitul în prima zi şi cu care am mers absolut demenţial de rapid, încurajaţi de un instructor nebun, dar despre acestea v-am spus deja în testul drive cu MINI pe Nurburgring. Iar după această zi de „încălzire”, aveam să gustăm şi din adevărata bestie, BMW M5!

Noul BMW M5, de la tracţiune spate la integrală, cu 600 CP la activ

BMW M5, şi în general sedanurile M de la BMW, s-au mândrit multă vreme cu un spirit de performanţă pură şi savuroasă. Ce poate fi mai distractiv decât să topeşti vreo 400-500 CP şi să derapezi într-un drift continuu frumos în viraje de circuit?
Dar puterile motoarelor au tot crescut de la o generaţie la alta, de la un motor la altul, iar de la un nivel încolo 50 CP în plus sau în minus nu fac o diferenţă notabilă în timpul de acceleraţie sau de circuit, dacă pui toată puterea doar pe o singură punte. Şi apoi, la peste 500 CP unii concurenţi au cam început a jongla reuşit cu ideea tracţiunii integrale. Şi atunci inginerii BMW au avut dilema de a rămâne pe tracţiunea spate doar pentru fun-ul topirii anvelopelor sau de a recurge la tracţiunea integrală, asttfel încât cei 600 CP se capota noului BMW M5 să se poată traduce şi în timpi fulgerători pe circuit?

Şi aia e bună, şi cealaltă e atractivă... Parcă ai vrea să poţi drifta în continuare cu un asemenea sedan, ca în timpurile de aur! Dar parcă ai vrea şi să-i laşi pe alţii în urmă când vrei rapiditate maximă. Grea decizie. Ce-i de făcut, deci?

Soluţia a venit tot de la nişte ingineri suficient de încăpăţânaţi, încât să nu vrea să renunţe la nici una din cele două alternative. Da, noul BMW M5 a venit şi cu tracţiune integrală, şi cu tracţiune spate în acelaşi timp! Cu alte cuvinte, sistemul xDrive al noului BMW M5 este unul care poate fi decuplat manual, pentru a forţa maşina să intre în regim de tracţiune spate!
Astfel, sistemul de tracţiune integrală are 3 moduri – 4WD, 4WD Sport şi 2WD, ultimul permiţându-vă să driftaţi la fel de puritan ca-n vremurile de aur. Primul regim e mai de stradă, distribuind în permanenţă cuplul pe patru roţi, dar oricum mai mult cuplu pleacă spre spate, în timp ce al doilea regim e perfect pentru circuit şi timpi record – tracţiune pe patru roţi, dar cu preponderenţă clară pentru puntea spate!
Noi, însă, în dorinţa de a merge cât mai rapid pe Nurburgring, am fost instructaţi să rulăm într-unul din primele două reigmuri. Şi iată că după teorie şi instructaj, a venit şi momentul în care să înhăţ volanul în mâini şi să apăs butonul de start al motorului V8 de sub capotă.

Vruuuum...

Un sunet plăcut s-a auzit de sub capotă. Am îndrăgit V8-ul de 4.4 litri de sub capotă încă de când îl condusesem în Austria pe un BMW X5 xDrive50i, dar aici, pe noul BMW M5, avem o formă şi mai perfecţionată a lui, capabilă de 600 CP şi 750 Nm.
N-a durat mult până am ieşit şi pe circuit, iniţial pentru încă vreo câteva sesiuni de cunoaştere şi adaptare, dar chiar şi acestea ne-au permis episoade scurte de accelerări maxime şi traversări extrem de viraje. Ah, sunetul motorului lui BMW M5 în momentul când accelerează la maxim e ceva irepetabil de delicios! Dacă-l turezi în timp ce stai în parcare, pe loc, sunetul ăla e anemic şi rezervat. Însă dacă-l turezi aici, pe circuit, punându-l să-şi dezlănţuie toţi cei 600 CP pe la 7,000 rpm, atunci de sub capotă de aude o simfonie dulce, capabilă doar ea să te ducă-n extaz! Ştiu că mulţi fani BMW apreciază motoarele bavareze cu 6 cilindri în linie drept bucătăria puritană a mărcii, şi mie-mi plac acele motoare, dar parcă V8-ul ăsta tot are capacitatea să te ducă undeva şi mai sus pe treptele extazului.

Iar puterea propulsorului e uriaşă. U-ri-a-şă! După orice viraj, oricât de strâns ar fi, apeşi pedala cam pe jumătate şi simţi deja că maşina se autocatapultează înainte. Apoi, după câteva antrenamente similare, îndrăzneşti să apeşi pedala şi mai mult şi atunci vezi beneficiile sistemului de tracţiune integrală. Cu tracţiunea spate, dacă apeşi la maxim pedala în apex, ai şanse garantate de drift, iar ca să fii rapid trebuie s-o dozezi moderat până îndrepţi roţile spre ieşirea din viraj şi abia apoi creşti puternic acceleraţia. Aici, cu tracţiunea integrală, poţi apăsa aproape maximum de putere încă de prin apex şi vectorul asigurat de tracţiunea integrală te va scoate cu încredere şi precizie din viraj, iar la ieşirea din curbă ai deja o viteză simţitor mai mare.
Ba mai mult, tot puterea asta imensă îţi poate compensa şi micile greşeli de circuit. Ai frânat prea mult, sau prea târziu, sau ai apăsat un pic mai târziu acceleraţia, sau ai avut o traiectorie niţel greşită? Cei 600 CP şi tracţiunea integrală le rezolvă imediat! Serios, puterea e atât de mare, încât imediat poţi recupera acea secundă de ezitare dintr-o greşeală anterioară. Atunci când mergi cu un MINI, cu tracţiune faţă şi vreo 200 CP la activ, gândeşti strategii cum să ieşi cu maxim de potenţial şi turaţii din viraj, ca să câştigi încă jumătate de secundă. Aici, puterea e atât de uriaşă, încât ajungi imediat la viteza maximă pe care poţi circula pe un anumit sector de circuit şi n-ajungi niciodată să aştepţi, de fapt, maşina să prindă viteză. Te aşteaptă ea pe tine să prinzi la curaj! De parcă îţi spune întotdeauna „hai, că eu pot mai repede pe aici, ai încredere!”.
Senzaţia asta persista inclusiv înainte de viraje. A trebuit să mă obişnuiesc cu ideea că frânele ceramice, puse opţional pe maşină la un preţ de peste 8 mii euro setul, sunt atât de eficiente şi predictibile în a opri bolidul de 2 tone. La viteza, pe care o poate prinde BMW M5, vrei parcă instinctiv să frânezi un pic mai devreme înainte de viraj, cam pe unde scrie cartea şi marcajele de circuit. Dar, având frâne ceramice, trebuie să te convingi că poţi frâna mai târziu şi mai puternic, economisind fracţiuni serioase de secunde. Şi adevărul pur e că aici, pe Nurburgring, aceste frâne ceramice îşi adeveresc cu adevărat existenţa – am chinuit toată ziua maşina pe circuit şi reacţiile frânelor au fost toată ziua la fel de eficiente, la fel de puternice, cu exact acelaşi feedback, lipsindu-le orice simptom de supraîncălzire.
Maşina asta se simte ca o bijuterie a ingineriei pe aici, fiind echilibrată atât de bine, încât nici măcar cele 1,855 kg de greutate proprie nu se simt. Şi sistemul de tracţiune integrală face o treabă extraordinară. Pot să vă mai spun că vă puteţi juca de-a regimurile de condus, de intervenţie a sistemului de stabilizare a traiectoriei şi există chiar şi două butoane M1 şi M2 programabile, unde vă puteţi memora regimurile preferate. Dar în oricare din ele maşina se va simţi magnifică, rămânându-vă să alegeţi doar dozajul condimentelor!
Dar, la un moment dat, încă înainte de a da ture pe circuit, mi-am dat seama că pilotatul lui BMW M5 îmi dă mai puţină adrenalină decât MINI JCW din ziua anterioară. Paradoxal. Dar pe MINI îl alergam la capacitatea maximă a maşinii, îl simţeam lunecând în continuu la limita aderenţei, iar azi BMW M5 se odihneşte zâmbind cu ritmul ăsta de condus, zicându-ne că e floare la ureche ceea ce facem noi. Noroc că au venit în scurt timp şi sesiunile complete cu tururi pe circuit.
Uite aici, în sfârşit, am putut să mă aproprii un pic mai mult de limitele maşinii. Pe anumite porţiuni, unde „safety car”-ul din faţă ne-a permis, am putut să atingem viteze cu adevărat mari, să traversăm viraje cu adevărat la limita aderenţei şi în scurt timp a venit şi plăcerea unor anvelope bine încălzite. Uite acolo abia începi a simţi că te apropii de bariera fizică în care să scoţi tot ce poate un BMW M5. Dar fără îndoială, în mâinile unui pilot de curse pe Nurburgring, am fi aflat că, de fapt, limitele sunt încă hăt departe. Şi totuşi, şuieratul ăla de anvelope şi uşoara derapare continuă pe traiectorie de traversare a virajelor îţi dă o plăcere de nemăsurat!
După vreo două tururi, în timp ce conduceam cu zâmbetul cât faţa şi ţineam volanul în mână, am început să mă văd în „slow motion”, parcă. Maşina asta are o capacitate excepţională de a-ţi ascuţi simţurile, de a auzi mai bine, de a vedea mai bine, de a reacţiona mai fin şi mai precis. Voiam să conduc mai repede şi mai aproape de limitele fizice, dar regulile coloanei trebuiau respectate, nu eram într-o cursă, totuşi. „Slow motion”-ul a continuat, însă, pe tot parcursul testului de mai departe şi asta înseamnă că şi plăcerea de savurare a lui BMW M5 dura parcă mai mult şi mai intens.

Fenomenală maşină. Inginerie curată, genială, echilibrată şi perfecţionată aşa cum doar cele mai strălucite creaţii ale lumii sunt!
Însă am plecat de la testul ăsta şi cu o părere de rău. Pe de o parte, tot corpul îmi era inundat de endorfina fericii de a fi condus bolidul ăsta pe Nurburgring şi adrenalina dată de ritmul ăsta extraordinar. Pe de altă parte, însă, aceste senzaţii îmi erau eclipsate de conştientizarea că aşa şi n-am folosit la maxim potenţialul lui BMW M5, pentru că aş fi vrut să gonesc chiar absolut singur pe circuit, pentru că mi-ar fi trebuit încă multe luni sau ani de şcoală şi cucuie pe Nurburgring, ca să ajung să pot scoate adevărata capacitate maximă din BMW M5. Iar fericirea asta îi poate paşte doar ori pe piloţii de curse cu M5-uri, ori pe cei ce se vor încumeta să dea 160 mii euro pe o asemenea achiziţie (cu tot cu opţionalele nebune de pe maşinile noastre).
Şi fascinantul adevăr e că BMW M5 se comportă ca un bolid de cursă pe Nurburgring, fiind pregătit şi să-ţi ierte micile greşeli de începător, ştergându-le ca cu buretele prin puterea lui imensă, care-ţi compensează secundele pierdute neîndemânatic, dar în acelaşi timp e pregătit să evolueze ca o capodoperă a ingineriei de competiţie în mâinile celui mai iscusit şi experimentat pilot de cursă. Iar fascinaţia supremă e că însăşi maşina asta pe nume BMW M5 te absoarbe pas cu pas în lumea ei şi-ţi acutizează simţurile şi capacităţile, trecându-te uşor-uşor din categoria unui şofer bun, dar nechitit la competiţii adevărate, în cea a unor piloţi iscusiţi, profesionişti în ceea ce fac. Odată ce-ţi cumperi maşina asta, nu mai ai şanse să rămâi un amator. Ea te va face un profesionist adevărat.
1
5,584
GALERIE FOTO (31 IMAGINI)
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!