Mercedes-Benz S-Class, în forma sa normală, are o problemă. E confortabil, e perfecţionist în detalii, dar, după câteva ore sau zile de aflat la volan, începi să te simţi ca un şofer angajat, mai ales dacă eşti la volanul unei limuzine cu ampatament mărit. Practic, ocupantul din spate e mai favorizat decât cel de la volan, iar dacă eşti, totuşi, în locul şoferului, vei ajunge să constaţi după un timp că E-Class, şi chiar C-Class, se conduc mai plăcut şi mai antrenant. Tocmai de asta oamenii îşi cumpără S-Class Long atunci când au un şofer angajat, veţi spune, nu?
Aşa că foarte repede ajungem la percepţia-clişeu, prin care aceste limuzine sunt considerate birouri pe patru roţi. Iar dacă vorbim de un S-Class Long semnat de BRABUS, înseamnă că avem de-a face cu un birou mobil ultra-rapid. Şi la o adică, de ce nu şi-ar dori mare CEO al unei companii cu adevărat de succes un asemenea oficiu mobil? Adică în vreo zece-cincisprezece ani am evoluat de la o viteză de internet de câţiva kpbs la standarde ameţitoare, iar în liga limuzinelor ar trebui să ne mulţumim tot cu vreo 250 km/h?
Clişeul e adevărat. Un asemenea bolid e menit să fie şi un birou pe patru roţi. Dar există adevăruri fie nespuse, fie neînţelese, dincolo de percepţia-clişeu. Unul din ele e că timpul e foarte important pentru marele CEO, desigur, iar asta înseamnă că biroul trebuie să poate alerga repede dintr-un punct în altul. Încă nu v-am convins? Altul ar fi că uneori, când CEO-ul are 3 întâlniri în aceeaşi zi, una în Stuttgart, alta în Frankfurt şi alta în Hamburg, biroul pe patru roţi trebuie să fie mai rapid decât avionul, fără bătaia de cap de la controlul în aeroporturi şi timpul pierdut prin lounge-uri cu cafea gratuită. Tot încă nu v-am convins? Atunci poate marele CEO urcă pe ascuns la volan în week-end sau în toi de noapte, când nu se poate opri din a schiţa necontenit în minte THE NEXT BIG THING, şi se mai inspiră şi Dumnealui din alergatul bolidului cu sunet V8 cu 300 kilometri la oră pe autobahn-ele pustii? E, e mai aproape de inimă, nu?
Asta nu înseamnă decât un lucru: că trebuie să aflăm astăzi până la urmă aceste adevăruri, printr-un test drive absolut demenţial. Am mers tocmai până în Bottrop, la sediul celor de la BRABUS, ca să luăm la test acest BRABUS B40S 800, sau altfel spus, această bestie de 800 cai-putere, creată pe baza lui Mercedes-AMG S63 4MATIC+! Bolidul ăsta nu e doar unul din acele modele fantastice pe care le vedeţi uneori în reportajele noastre de la salonul auto de la Geneva şi le priviţi cu admiraţie este chiar exemplarul care a stat la standul BRABUS de la ultimul salon din Geneva! Şi are 800 CP şi 1000 Nm! Oaaaaa!
Inginerie
Ca nişte adevăraţi investigatori, în calea aflării adevărului vom începe cu cifre şi informaţii profunde. Ştiţi cu toţii că Mercedes-Benz S-Class a trecut de ceva vreme printr-un facelift de mijloc de carieră. A existat şi înainte de facelift un Mercedes-AMG S 63 4MATIC, pe care noi l-am testat în 2014 chiar în Moldova. Sub capota acelui bolid se ascundea un motor V8 biturbo de 5.5 litri, care dezvolta 585 CP şi 900 Nm. Motorul era cuplat la o cutie de viteze AMG SPEEDSHIFT de 7 trepte, iar puterea era transmisă unui sistem de tracţiune integrală permanentă 4MATIC, care dădea preferinţă mai mult punţii spate, aşa cum se cuvine unui AMG veritabil.
Apoi, în 2016, după apariţia noi generaţii E-Class, au fost lansate şi modelele E-Class AMG, iar lângă denumirea sistemului de tracţiune integrală a apărut şi un +. Aceeaşi inginerie şi nomenclatură a fost păstrată şi la versiunea 63 AMG a lui S-Class facelift Mercedes-AMG S 63 4MATIC+. Diferenţa dintre noul 4MATIC+ şi 4MATIC în acest caz o face distribuţia diferită a cuplului între axe. Practic, sistemul de tracţiune integrală a devenit unul complet variabil, sau, mai simplu fie zis unul part-time. Puntea spate e conectată întotdeauna, iar puntea faţă e conectată în funcţie de cerinţele dinamice în timp real. Distribuţia e asigurată de un ambreiaj electromecanic, astfel că schimburile de raporturi de distribuţie sunt insesizabile. Inginerii germani spun că astfel Mercedes-AMG S 63 4MATIC e şi un sedan cu tracţiune spate, în stil pur sportiv, şi unul cu integrală în acelaşi timp. Dacă veţi vrea să derapaţi controlat cu el, sistemul vă va permite şi are chiar câteva setări mai permisive ale ESP-ului pentru asta. Dacă, însă, în anumite viraje va fi nevoie de suportul vectorial al tracţiunii integrale, o veţi avea deja acolo, nemaivorbind de condiţiile mai specifice de carosabil alunecos, din vacanţele de iarnă la munte, spre exemplu. E interesant că versiunile cu volan pe dreapta n-au putut primi noul sistem de tracţiune integrală, ele rămânând doar cu tracţiunea pe spate.
Odată cu facelift-ul şi cu noul sistem 4MATIC+, bolidul a mai primit un nou motor şi o nouă cutie de viteze. În loc de V8-ul biturbo de 5.5 litri, a venit un V8 biturbo de 4.0 litri. În ciuda cilindreei mai mici, noul motor V8 livrează 612 CP în loc de 585 CP, cât livra predecesorul său de până la facelift. Valoarea cuplului maxim a fost păstrată aceeaşi, de 900 Nm. Noul motor e cuplat şi la o nouă cutie de viteze, AMG SPEEDSHIFT de 9 trepte, în locul celei de 7 trepte anterioare. Aceasta a trecut şi la utilizarea unui ambreiaj umed în locul convertorului de cuplu, folosit de predecesoarea sa.
Cu asemenea parametri, un Mercedes-AMG S 63 AMG 4MATC+, disponibil doar în versiune cu ampatament mărit, prinde în zilele noastre prima sută la oră în numai 3.5 secunde! Şi asta e o limuzină de 5.23 metri lungime!
Şi acum în scena ingineriei vin picanteriile făcute pe deasupra de cei de la BRABUS. Nu, nu puteau fi nici acestea simple sau puţine la număr. Până şi micile elemente de decor ale caroseriei au fost făcute din fibră de carbon adevărată şi au fost dezvoltate în tunelul aerodinamic, pentru a aduce o contribuţie adevărată performanţei sporite. Pe lângă aceste elemente exterioare, BRABUS a mai instalat şi un set de jante Monobloc de 21 de ţoli, cu lăţime diferită pe cele două punţi.
Fireşte, cele mai interesante modificări sunt făcute la motor. În epoca motoarelor turbo, nu se putea trece fără un nou modul electronic, care să rescrie harta performanţei în acest propulsor, însă cei de la BRABUS nu se limitează doar la asemenea modificări, relativ simple. Aceştia au montat şi două turbine noi în locul celor originale, care au unitatea de compresie mai mare, iar aceasta poate produce presiune de până la 1.6 bari. Astfel, tuning-ul BRABUS a crescut puterea cu 188 CP, iar cuplul cu 100 Nm. Fireşte, cuplul putea fi crescut şi mai mult, dar a fost limitat la exact 1,000 Nm, pentru a asigura longevitatea cutiei de viteze şi a sistemului de tracţiune integrală, rămase nemodificate pe acest bolid.
În rezultat, avem o bestie de 800 CP şi 1,000 Nm, care poate accelera de la 0 la 100 km/h în doar 3.1 secunde şi care poate atinge o viteză maximă de 300 km/h! Iar când accelerează să prindă cei 100 km/h în 3.1 secunde, bestia o face şi cu un fior pe măsură, accentuat de un sistem de eşapament nou, cu valvă activată în regim sport.
Aceste cifre fiind spuse, cu lecţia ingineriei învăţată, e timpul să urcăm la bord şi să ne luăm tălpăşiţa pe autostrăzile germane. Spre deosebire de alte teste, unde avem doar câte un redactor, la testul ăsta BRABUS am fost într-o echipă extinsă a aventurierilor noştri, aşa am putut schimba şi poziţia de la volan pe bancheta spate. Că doar avem misiunea aia de a afla adevărul din spatele unui asemenea bolid-oficiu pe patru roţi.
Adevărul e în vârf.
Paradoxal, dar când am dat să urc în maşina asta complet neagră, nu mi-au venit în minte băieţii estici ai anilor 90, îmbrăcaţi în piele neagră şi cu maşini negre, ci mi-am adus aminte de biografia lui Steve Jobs, care avea o fixaţie de a se îmbrăca numai în negru şi cât mai simplu în aparenţă. Apropo, şi marele Jobs avea o pasiune pentru bolizii Mercedes-Benz, pe care şi-i schimba o dată la jumătate de an. Da, într-o oarecare măsură, maşina de azi arată exagerat de camuflat pe dinafară, astfel încât doar dacă ai ochiul foarte ager observi ce e, de fapt. Sau dacă o auzi accelerând, când n-ai cum să nu întorci lung capul după ea. Iar dacă trece lin, motorul îşi deconectează 4 cilindri ca s-o facă pe discretul şi să se strecoare fără mare fanfară pe lângă trecători.
Spre deosebire de multe limuzine cu tuning, care vin cu culori aurite pe dinafară şi chiar interioare roşii, albastre sau aurite ca interiorul visteriei lui Scrooge McDuck, bolidul ăsta BRABUS îşi auto-diminuează măreţia după un negru absolut, pe dinafară şi dinăutru.
Până şi inscripţiile BRABUS şi 800 de pe portbagaj sunt negre pe fundal negru, iar la interior negrul e contrastat discret doar de inserţiile metalice de pe volan, guri de ventilare şi zonele difuzoarele sistemului audio Burmester Hi-End. Da, e vorba de sistemul de top absolut, or, bolidul AMG vine cu mult mai multe dotări oferite standard. Nu lipseşte nici ceasul elveţian IWC Schaffhausen de pe centrul consolei. Nu-ţi ia foarte mult, prin urmare, să înţelegi că dincolo de dorinţa de aparenţă modestă a acestui bolid se ascunde un perfecţionist desăvârşit.
E suficient să apeşi jumătate din pedala acceleraţiei ca să înţelegi că maşina asta poate tachina legile fizicii. La cât de mare şi grea este, forţa de sub capotă face ca ea să pară incredibil de uşoară. V8-ul urlă frumos chiar la şi 3-4 mii de turaţii, nemaivorbind de iadul plăcut auzului care se dezlănţuie pe la vreo 6 mii rpm!
Chiar dacă în acel moment de vârf se eliberează 800 de cai-putere şi 1,000 Nm, maşina are o stabilitate de curs incredibilă în linie dreaptă, fără zmunciri, fără pericole de a se arunca în afara traiectoriei. Te împinge în scaun şi prinde viteză nebună, fără a irosi timpul în arderea inutilă a anvelopelor. Sigur, asta se întâmplă în setarea normală a maşinii, pentru drumurile publice, iar experienţa mea anterioară pe circuite îmi şoptea că dacă ne-am afla acum pe un circuit închis, dacă am cupla regimul Sport+ şi am deconecta ESP-ul în poziţia lui mai permisivă, am putea topi într-o plăcere supremă anvelopele spate în derapaje extraordinare. Până acum îmi amintesc că cele mai frumoase şi mai controlabile drifturi din experienţa mea le-am făcut pe ploaie, pe un circuit în Portugalia, tot cu un Mercedes actual.
Pe drumurile publice, totuşi, sistemul ăsta de tracţiune integrală e menit să transpună cu maximă eficienţă puterea uriaşă pe asfalt şi face asta uimitor de bine. Conduc şi nu-mi dau seama care punte şi ce procent din cuplu primeşte, însă comportamentul maşinii e unul de tracţiune integrală permanentă, cu o încredere din aia neclintită în traiectoria pe care o poţi obţine.
Nu pot să nu constat şi prezenţa unor frâne excelente AMG. De obicei maşinile grele şi super puternice rezolvă mai uşor problema acceleraţiei, cu putere imensă, dar la frânare tot se simt ca nişte cămile uriaşe care nu pot învinge legile fizicii. Dar acest bolid AMG frânează absolut impecabil, făcându-te să nu simţi nici un kilogram în plus, chiar şi cu puterea suplimentară de aproape 200 CP dată de cei de la BRABUS!
Viraj după viraj, mă conving că BRABUS 800 se conduce la fel de plăcut ca un sportcar, deşi are 5.23 metri lungime. La viteze mari, îmi dau seama că se ţine lipit într-o aderenţă şi o stabilitate de curs perfectă pe asfalt, şi-şi urmează traiectoria ca un glonte. Şi de fiecare dată când îţi pare că mergi deja repede şi intens, mai poţi apăsa încă un pic pedala acceleraţiei şi de sub capotă vine şi mai multă putere, şi mai mulţi decibeli de alifie sonoră...
Există şi un indicator pe cadranul digital din faţă, care-mi indică nivelul pe care-l folosesc din boost-ul de putere, ca într-un joc video. Doar că nici un joc video nu-ţi poate da toate aceste senzaţii vii, pe care le primeşti la volanul acestui bolid şi nu te poate face să vrei să-l conduci în continuare cu atâta ardoare. Într-atât, încât cam strâmbi din nas când îţi vine rândul să iei loc pe bancheta spate în rolul marelui CEO cu şofer angajat. Aşa că aici ne vedem obligaţi să-i atenţionăm pe şoferii unor asemenea bolizi: nu-l lăsaţi pe şef la volan, că dacă apucă s-ajungă acolo, rămâneţi voi fără job!
Acolo, pe bancheta spate, e bine doar dacă mergi la glontele pe autostradă, în linie dreaptă. În viraje strânse, eu am rău de mare în orice maşină dacă nu-s la volan. Dar în linie dreaptă e bine să fii marele CEO în acest birou-bolid pe patru roţi semnat de BRABUS. Ai nişte ecrane mari în faţă să-ţi ajustezi ambianţa în jurul tău, ai cotieră şi chestiuţe unde să te faci comod în timp ce-ţi mai faci munca, iar dacă, printr-o inexplicabilă preferinţă, n-ai vrea să asculţi motorul V8 prea mult, îi poţi şopi şoferului să-ţi închidă valva din eşapament şi-ţi poţi pune o muzică bună în sistemul audio Burmester, ca să-ţi încarci bateriile.
Indiferent de locul în care stai în acest bolid, însă, peste foarte puţin timp începi să vezi lumea drept un loc mai mic, cu puncte în care se ajunge mai uşor şi mai repede. Globul nu mai pare de necuprins, iar hotarele nu sunt decât nişte linii imaginare trasate pe el. Începi a gândi privind la întreg globul, începi a vedea întregul tablou, iar succesul şi oportunităţile vin adeseori tocmai din capacitatea de a vedea marele tablou. Ştii că poţi urca la orice altitudine în el, la propriu şi la figurat, iar adevărul despre ce e acest bolid, de fapt, se ascunde la înălţimea acelei atitudini şi la cum poţi vedea lumea de acolo. Pentru unii, va rămâne un bolid obraznic de scump, care nu-şi adevereşte cei peste 286 mii euro plătiţi pe el cu tot cu tuning-ul de vreo 67 mii al celor de la BRABUS. Însă marii lei ai acestei lumi au dat adeseori lovitura investind în ceea ce alţii credeau inutil. Şi apoi, dacă eşti marele CEO, nu vrei să fii hiena ce pândeşte mortăciuni cu minim efort, ci vrei să fii leul, cel care zăreşte de la înălţime noi zone neexplorate ale junglei şi merge să le cucerească. Cu 800 CP sub capotă şi cu un urlet de învingător. Ajungând primul într-o lume a competiţiei. Ăsta e adevărul despre BRABUS 800 / Mercedes-AMG S 63 4MATIC+.