Uneori, inginerii ăştia de la Mercedes-Benz şi divizia AMG, când se apucă de creat câte un model, scot câte o bijuterie despre care nu-ţi vine a crede că mai poate exista în zilele noastre atât de restrictive pentru lumea auto. Modelul pe care-l testăm azi, dragilor, e tocmai una din aceste bijuterii incredibile. Un AMG adevărat, de şcoală veche, cu un imens motor V8 biturbo sub capotă şi inginerie gândită pentru performanţa extremă şi atât. Un Mercedes-AMG care a bătut şi continuă să-şi bată toţi concurenţii la cifre şi performanţă. Un model despre care în doar 3-4 ani ne vom aminti ca despre ultimul mohican. Iar astăzi ultimul mohican e încă plin de viaţă, ba chiar a trecut recent printr-un facelift discret. Iar noi am ajuns să-l testăm în Germania. E Mercedes-AMG GLC 63 S, vârful absolut de performanţă din familia GLC! E bestia aia adevărată, în cea mai pură formă!
Scurt despre ce a adus facelift-ul, ca să trecem mai repede la condus
Împrospătarea de mijloc de carieră a adus şi mai puţine schimbări la GLC AMG, în comparaţie cu GLC-urile mai civile, şi asta pentru că motorul n-a fost schimbat deloc. Şi bine că n-a fost! Au fost actualizate blocurile optice faţă şi spate, grila frontală şi forma ţevilor de eşapament. A apărut şi un set nou de jante de 21 de ţoli, cele cu care e încălţată şi maşina noastră de test de astăzi.
La interior şi-a făcut loc noul sistem multimedia MBUX, ca şi la toate celelalte ipostaze GLC, iar cadranele de bord sunt digitale. Sistemul MBUX de pe ipostaza AMG, apropo, are un compartiment dedicat, numit, AMG TRACK PACE, care permite înregistrarea datelor telemetrice de e un circuit, de exemplu. Da, v-am prevenit doar, e bestia aia adevărată.
Tot la interior faceliftul a venit cu un nou volan, care are o formă diferită şi două comenzi noi în partea de jos, pe stânga şi dreapta centrului. Sunt comenzi tactile. În dreapta e butonul de schimbare rapidă a regimurilor de condus, fără a lua mâna de pe volan. În stânga avem alte două comenzi activarea clapei suplimentare din eşapament, pentru un sunet mai zgomotos şi oprirea sistemului ESP.
Tot la interior a apărut şi o combinaţie nouă de piele gri închis, condimentată cu elemente contrastante de culoare galbenă. Anume o asemenea combinaţie testăm noi azi.
La partea mecanică, modelele GLC 63 S au primit standard un diferenţial cu alunecare limitată controlat electronic. Aici trebuie să amintim că există Mercedes-AMG GLC 63 şi Mercedes-AMG GLC 63 S. Primul scoate 476 CP din acelaşi motor V8 biturbo de 4.0 litri, în timp ce al doilea, cel testat de noi azi, scoate 510 CP din V8-ul de sub capotă. Diferenţialul spate controlat electronic face ca distribuţia cuplului să fie dirijată mai eficient pentru traiectorii perfecte în viraje fără vreo intervenţie a ESP-ului.
Şi apropo, sistemul de tracţiune integrală de pe acest model e unul 4MATIC+, ceea ce înseamnă că distribuţia cuplului între axe e complet variabilă, nefiind împărţită în proporţii constante între faţă şi spate. Asta înseamnă că pot exista momente şi când tot cuplul pleacă doar spre spate, de exemplu. Zeci de senzori şi mii de calcule în fiecare secunde calculează cea mai bună distribuţie şi o asigură între cele 4 roţi.
Gata, urcăm la volan şi trezim vulcanul de sub capotă!
Senzaţii de condus. Vulcanice!
Am urcat. M-am cocoţat, mai bine spus, în scaunele în formă de scoică din interior. O formă foarte atletică, dar există oricum reglaje de confort, chiar şi reglaje de suport lombar. În faţa mea am volanul AMG de formă teşită în partea inferioară, acoperit cu Alcantara şi marcat în centrul de sus cu o linie galbenă, în cele mai bune tradiţii competiţionale.
Apăs butonul şi într-o clipă trezesc vulcanul V8 de sub capotă, care începe a bolborosi fioros şi dulce în acelaşi timp. E unicul motor V8 biturbo dintre toate SUV-urile din acest segment, frate! BMW X3 M vine cu un motor cu 6 cilindri în linie, Porsche Macan Turbo venea cu un V6 turboaspirat până la facelift, şi nu cred că ajunge să aibă degrabă vreun V8. Dar aici, ai vulcanul bolborosind chiar şi la ralanti, clocotind lava parcă, anunţându-te că-n orice clipă poate erupe.
Apăs şi butonul de schimbare a sunetului din stânga volanului. Scuze cardiacilor, dar nu pot altfel. Padelele de schimbare a treptelor pe GLC AMG sunt mult mai mari, pentru că vor fi mult mai frecvent folosite, în situaţii mult mai extreme.
Cuplez cutia de viteze şi pornesc. Cutia de viteze de aici e un AMG SPEEDSHIFT cu 9 trepte. Ea a primit acum un ambreiaj umed în locul convertorului de cuplu de dinainte, iar schimbarea e menită să ajute la un răspuns şi mai bun la schimbările extreme de ritm de condus. Iar motorul pe versiunea 63S e montat pe caroserie pe suporturi dinamice, care izolează mult mai bine vibraţiile de caroserie şi promit să ofere o senzaţie în volan mai pur axată spre simţirea traiectoriilor perfecte.
La viteze mici simt o direcţie extraordinar de conectată cu drumul. Mai puţin cizelată decât la ediţiile civile ale lui GLC, însă foarte naturală şi plăcută. Nu ştiu de ce, dar mi-am amintit de SLC AMG, adică de un roadster. Să conduci un SUV şi să ai un deja vu de la un roadster asta spune multe despre senzaţiile de condus pe care le simţi din prima clipă.
Am ieşit brusc pe un drum public, luând virajul spre stânga. Vulcanul nu s-a lăsat aşteptat şi a erupt imediat în performanţă, iar roţile spate au scos un scurt derapaj scuturător, dar fără vreo clipă de pierdere a controlului. Sistemul 4MATIC e focusat spre mai mult cuplu trimis în spate şi asta se simte tare vioi.
Ardeam deja de nerăbdare să ies pe o autostradă nemţească fără limită de viteză! Opresc la semafor, însă, deocamdată şi aştept un nou viraj la stânga. Verde! Apăs pedala un pic mai tare, dar nici pe jumătate, şi bestia mă lipeşte de scaun, iar traiectoria mea de viraj e una pe cât de rapidă, pe atât de perfectă, fără oscilaţii sau pierderi de aderenţă! Inima îmi începe a bate mai tare şi mă îmbujorez pe faţă. Simt deja mirosul libertăţii apropiindu-se de după colţ, când ar trebuie să ies pe un autobahn fără restricţii.
Dar, dragii mei, observ ceva pe cadranele de bord. Maşina mă împinge puternic în scaun fără, îndoială, dar eu am pornit-o rece din locul ei de parcare. Iar acum observ că Mercedes-AMG GLC 63 S îmi afişează pe cadrane mult mai multe informaţii tehnice. Văd temperatura uleiului din motor şi a celui din cutie. Şi-mi amintesc de o disucţie de cândva a unui inginer AMG, care-mi spunea că uleiul din cutie se încălzeşte un pic mai lent decât cel din motor şi ar trebui să forţezi la maxim maşina doar după ce l-ai încălzit la nivelul cuvenit. Acum cifrele de pe cadranele lui GLC AMG sunt scrise cu albastru şi nu sunt foarte mari uleiul din motor are 49 grade Celsius, iar cel din cutie 30 grade Celsius. Maşina e încă rece. Iar dacă vrei să fii un adevărat maestru al performanţei, trebuie să ţii cont de aceşti parametri tehnici în felul în care-ţi exploatezi GLC-ul AMG. Mai ales că bolidul ăsta are atâtea opţiuni prin care te tratează ca un pilot profesionist. Există şi un RACE MODE chiar în regimurile de condus, îţi dă voie să-i deconectezi şi total ESP-ul, şi-ţi dă controlul absolut, anunţându-te că tu eşti maestrul care dirijează totul mecanic. Da, o asemenea abordare n-are cum să nu-ţi trezească instinctele competiţionale.
Ies la autostrada fără limită de viteză, dar încă nu dezlănţui tot ce poate maşina. Aşa, un picuţ. Ceea ce pentru alte maşini ar putea fi forţa maximă de accelerare, aici e încălzire. Şi eu conduc încă în regim Comfort...
Observ şi mai multe date tehnice pe bord. Nu doar presiunea în fiecare anvelopă, ci şi temperatura la fiecare roată! 17 grade în anvelopa stânga, 18 în cea dreapta din faţă, 18 în spate în stânga şi 19 în cea dreaptă din spate. Aşa că atunci când vei fi pe circuit, vei şti exact parametrii tehnici ai maşinii tale şi vei şti cât s-o chinui în continuare la limită! Doamne, ce maşină!
Între timp, temperatura uleiului din motor s-a făcut din albastră în albă pe bord şi indică 72 grade. Cea a uleiului din cutie e încă albastră, la 38 grade. Abia aştept să devină şi ea albă. Dar îmi place această atenţie mult mai mare, pur inginerească, a datelor tehnice, a parametrilor şi a telemetriei.
Ies pe un alt segment de autostradă, într-un viraj stâns şi forţez un pic manevrabilitatea laterală. Dar bestia n-are nici o problemă cu ea, pentru că se ţine lipită de asfalt, iar sistemul 4MATIC+ o îndreaptă pe o traiectorie perfectă. Şi-n toată vâltoare virajului, senzaţiile din volan sunt pur şi simplu înălţătoare!
La 46 de grade în cutie, ea încă n-a ajuns la temperatura optimă de funcţionare. Abia aştept! Şi parcă şi noua autostradă pe care am nimerit pare un pic mai liberă.
În sfârşit, la 50 de grade temperatura uleiului s-a făcut albă, ajungând la nivelul optim de funcţionare. Şi eu apăs un pic mai tare acceleraţia în sfârşit şi am impresia că GLC AMG accelerează parcă şi mai prompt decât anterior, de parcă maşina m-ar fi limitat un pic în reacţii până la încălzirea componentelor ei. Acum, parcă totul se dezlănţuie şi mai prompt, şi mai vulcanic. Şi eu încă sunt în regim Comfort de rulare...
Apăs şi mai în forţă motorul, iar sunetul motorului lui GLC AMG inundă autobahn-ul pe care circul. Ah, ce sunet! Cât de mute maşini din lumea asta au pierdut această dulceaţă a unui sunet voluptos al motorului şi cât de bine sună, totuşi, acest fantastic motor! Iar reacţiile lui sunt absolut fenomenale. Cele două turbine sunt poziţionate în interiorul celor două blocuri cilindrice, iar pentru a menţine performanţa nebună la temperaturi optime în fiecare minut pompa de apă pompează în motor 410 litri de lichid de răcire! Vă imaginaţi cum clocotesc cazanele lui Scaraoţchi acolo, sub capotă?
Accelerez, însă episoadele mele sunt mult prea scurte. Pentru că ajung mult prea repede alt trafic din spate. Eu tare sper să dau şi de segmente cu adevărat libere de autostradă.
Cuplez regimul Sport. În sfârşit o fereastă un pic mai mare de trafic liber. Apăs pedala şi într-o clipă accelerez de la 110 la 180 km/h, lipit strâns de scaun. Nu simt deloc asemenea viteză. De parcă aş conduce un sedan sport. Dar iarăşi ajung alte maşini.
Una câte una, maşinile se mai feresc la o parte. Pentru că, la 130 km/h, Mercedes-AMG GLC 63 S se simte de parcă ai ţine post. Vrei mai mult, mult mai mult! Fie viraje strânse de tot şi forţe laterale G, fie drumuri drepte şi întinse! Dar cu siguranţă vrei mult mai mult! Nu vrei să fii prizonierul traficului aglomerat şi al regulilor de circulaţie prea restrictive!
Iată şi o nouă fereastră liberă în faţă, mai liberă! Apăs puternic pedala şi muşchii gâtului meu se încordează să ţină capul fixat, iar spatele e lipit din nou în scaunul scoică. Vulcanul erupe de sub capotă şi cifrele vitezometrului urcă la înălţimi mai mari: 180, 190, 200, 210 km/h, 230 km/h, 235 km/h... Aaahh! Nu pot să nu adori maşina asta! La 235 km/h te simţi absolut încrezut în SUV-ul ăsta! În control absolut!
Ajung traficul repede din urmă şi frânez intens. De obicei, la asemenea SUV-uri ajungi să-ţi dai seama de talia şi greutatea lor adevărată când frânezi, nu când accelerezi. Dar aici am nişte frâne prompte, superb de eficiente, care ţin în frâu maşina cu o uşurinţă proprie doar sportcar-urilor adevărate. Sunt frânele de ceramică! Şi sunt fantastice!
Vin noi oportunităţi de trafic liber şi accelerez din nou! Exclam de extaz! Vrea soţia un SUV, iar tu vrei un sportcar. Iată soluţia asta nebună. Mare şi spaţioasă ca un SUV obşinuit, chiar practică, dar în acelaşi timp un vulcan de emoţii, gata să-ţi dea endorfine în fiecare clipă, să rânjeşti de fericire că ai şi capra sătulă, şi varza întreagă.
Din când în când mai răbufneşte câte un sunet fioros de sub capotă. Bătăile inimii pe minut îmi sunt de parcă aş fi băut vreo trei espresso doppio la rând. N-ai nevoie de cafea cu maşina asta. Iar dacă îmbătrâneşti vreodată cu ea în garaj, s-ar putea să n-ai nevoie nici de . Scuzaţi-mi obscenitatea, dar ăsta e adevărul.
Pe tunelul central am butoane separate pentru rigidizarea suspensiei, activarea clapelor de eşapament, schimbarea regimurilor de condus, etc. Îmi place că poţi face repede lucrurile şi individual, de exemplu să întăreşti doar suspensia.
Ies de pe autostradă, pentru a mă conecta pe alta. Şi opresc la un semafor. Iar când să pornesc, constat că în regim Sport maşina e destul de sălbăticuţă la pornirile de pe loc! Se zmunceşte, schimbă repede în a doua, a treia şi parcă nu înţelege de ce-o ţii tu în sport în asemenea trafic urban semaforizat.
V8-ul ăsta sălbatic trebuie savurat azi şi aici. Pentru că următoarele generaţii AMG vor fi electrificate şi vor fi cu totul altfel. Poate se vor conduce plăcut. Însă nu la fel ca ceea ce avem azi, nu cu această forţă brută mecanică!
Ies din nou pe o altă autostradă, luând un nou viraj strâns. Mă încleşt în scaun şi apăs pedala cu zâmbetul pe bună. Am 16 kilometri numai înainte. Şi sper să fie mai liberi!
Peste vreun minut de aşteptări să se elibereze traficul, în sfârşit văd libertatea în faţa mea. Regim Sport. Pedala apăsată. Lipit în scaun. Ţin volanul şi savurez. Ascult motorul. Un adevărat extaz. Trec în regim manual cutia, cu padelele. Las turaţiile să urce până aproape de linia roşie şi acustica e nirvanică. Cifrele de pe vitezometru urcă. Cutia schimbă cu o promptitudine demnă de motorsport. Am 180 km/h când schimb abia a 5-a treaptă, apoi 200 km/h, 220 km/h, 235 km/h, 250 km/h, 255 km/h! Şi la 255 km/h, Mercedes-AMG GLC 63 S e în control deplin al performanţei sale! Viteza maximă a ei e de 270 km/h! Limitată, evident. Iar acceleraţia de la 0 la 100 km/h se realizează în numai 3.8 secunde! Anume de asta sunt capabili cei 510 CP şi 700 Nm ai V8-ului de sub capotă!
Astăzi, nu există un SUV mai rapid în lume printre concurenţi. BMW X3M Competition scoate tot 510 CP din motorul său, însă are un cuplu de 600 Nm şi accelerează de la 0 la 100 km/h în 4.1 secunde. Porsche Macan Turbo de dinainte de faceliftul familiei Macan e şi mai departe. V6-ele său scotea doar 440 CP şi 600 Nm, iar timpul de acceleraţie era de 4.4 secunde. Alfa Romeo Stelvio Qudrifoglio are tot un V6 biturbo sub capotă, de 2.9 litri, 510 CP şi 600 Nm. Teoretic, concurenta italiană poate şi ea accelera de la 0 la 100 km/h în 3.8 secunde. Însă în 2018 Mercedes-AMG GLC 63S a bătut recordul absolut de pe Nurburgring drept cel mai rapid SUV, detronând SUV-ul celor de la Alfa Romeo, bifând un timp de 7 minute şi 49.369 secunde, în timp ce Alfa avusese 7 minute 51.7 secunde. Şi doar GLC AMG are un V8 sub capotă dintre toţi concurenţii săi, deocamdată. E bestia care şi-a sfâşiat concurenţii. E creaţia aia inginerească genială. E o sportivă pur-sânge, cu siluetă de SUV.
După aceste episoade de alergări pe autostrăzi, am mai aruncat o privire pe datele telemetrice. Cam 44-45 grade temperatura la roţi. Uleiul în motor are 96 grade, uleiul în cutie 83 grade. Departe de temperaturile extreme pe care le-ai putea atinge pe un circuit, apăsând-o la maxim în continuu. Şi atunci îţi dai seama de ce ai avea nevoie să mai ieşi cu maşina asta din când în când pe un circuit adevărat, dacă tot ajungi s-o deţii. Pentru că te vei simţi prea înlănţuit pe drumurile publice cu limite de viteze. Te vei simţi prizonier.
Maşina asta are, deci, şi o problemă. Problema ei e că există alte maşini în lume, care populează străzile şi autostrăzile şi o încurcă să se dezlănţuie aşa cum poate ea, de fapt. Dacă, într-o zi apocaliptică te trezeşti ca în filmul ăla, 28 Days singur într-o lume nepopulată, ai vrea să trăieşti acea zi la volanul lui Mercedes-AMG GLC 63 S 4MATIC+. Doar că maşina nu e atât de sumbră ca un tablou apocaliptic. Ea musteşte de poftă de viaţă şi ar anula, probabil, până şi apocalipsa.
Concluzia e simplă ca bună ziua, fortificată repetat de tot ce simţi la volan şi fără loc de interpretare: Mercedes-AMG GLC 63 S 4MATIC+ e una din cele mai GENIALE maşini pe care le are astăzi Mercedes-AMG în gamă! Cât costă în Moldova? Mult, că n-avea cum fi altfel. Mercedes-AMG GLC 63S porneşte de la 91,710 euro, iar versiunea de 476 CP, adică Mercedes-AMG GLC 63, fără indicele S, porneşte de la 84,560 euro.