Prima pagină  »  Ştiri  »  Acesta este noul Jaguar XJ!
10 IULIE 2009, 14:38
1,385
0
Acesta este noul Jaguar XJ!
De Redacţia PiataAuto.md
0
Se pare ca lupta in clasa sedan-urilor de lux devine din ce in ce mai acerba, mai ales dupa ce la Londra compania Jaguar a prezentat viziunea sa pentru acest segment, noul Jaguar XJ. Fiind un model foarte asteptat, de la prima vedere Jaguar XJ nu dezamageste cu absolut nimic, la fel cum nu a facut-o nici una din generatiile XJ, incepand cu anul 1968, cand primul model XJ a fost lansat.

In ciuda faptului ca Jaguar XJ isi trage numele de la “Experimental Jaguar” (anume asa era numit vehiculul in stagiul de elaborare din anii 1960), inca de la lansarea din anul 1968 acesta a devenit nava amiral al companiei, care ingloba in sine toate cele mai moderne tehnologii si, desigur, irepetabila noblete britanica, atat de caracteristica pentru un Jaguar.

Cat priveste modelul nou lansat, Directorul Jaguar, Mike O’Driscoll, a anuntat in cadrul Salonului Automobilistic din Shanghai, ce a avut loc in primavara acestui an, ca la Londra va fi lansat noul Jaguar XJ. Anume acesta a fost momentul cand a inceput panica printre jurnalisti si potentialii clienti, in special din cauza pozei de teasing prezentata atunci, prin care nu se putea vedea modelul in totalitate, dar datorita careia, se intelegea ca o sa vedem un model cu totul minunat la 09 Iulie 2009.

Asa si a fost, in cadrul ceremoniei de prezentare care a fost gazduita de celebrul prezentator de televiziune american, Jay Leno, ce a avut loc in galeria Saatchi din Londra in fata numerosilor invitati si reprezentati mass-media, la aparitia pe podium noul Jaguar XJ pur si simplu le-a taiat respiratia celor prezenti.

Noul Jaguar XJ aduce un nou spirit in gama modelelor luxoase, si ofera un design uimitor, performante uluitoare si tehnologii fara compromis. Exteriorul, intr-o oarecare masura, este asemanator celui de pe Jaguar XF, insa liniile noului model sunt mult mai suple datorita formei caroseriei asemanatoare cu cea a unei picaturi de apa in cadere. Anume aceasta forma a ajutat ca XJ sa dispuna de un coeficient aerodinamic de doar 0.29, identic de fapt si pentru Jaguar XF, fapt ce transforma ambele modele in cele mai aerodinamice masini Jaguar construite vreodata.

Fata noului Jaguar XJ sugereaza ca acesta este foarte serios si chiar agresiv in cazul in care i se cere acest lucru, iar prizele mari de aer ne fac sa ne dam bine seama ca noul model va fi foarte rapid, chiar daca este un sedan de clasa lux. Profilul este caracterizat de liniile unui coupe insa pentru cei ce vor crede ca XJ nu va oferi destul spatiu pasagerilor spate, compania Jaguar anunta cu tarie ca acestia vor dispune de un spatiu mai mult decat suficient, in special datorita spatiului aditional pentru picioare de 125 mm oferit de versiunea LWB (Long Weel Base).

Pentru mine, cel mai interesant totusi ramane spatele, care a deviat controlat de la design-ul cu care ne-a deprins Jaguar prin intermediul modelelor anterioare, dar aceasta nu inseamna ca acesta strica din exterior. Ba din potriva, farurile spate verticale sunt extrem de atragatoare si par sa se scurga in jos la fel cum o face o picatura de ploaie pe fereastra, iar bara de protectie spate de dimensiuni enorme, adaposteste undeva jos tevile de esapament amplasate in lateral, dar care, din moment ce este “trezit” pradatorul de sub capota, elimina cu dibacie respiratia fierbinte a acestuia, impunand respect fata de sine celor din jur.

Foarte placut este interiorul noului XJ, care chiar daca este acaparat de numeroasele tehnologii moderne, pare sa mentina design-ul clasic ale primelor modele Jaguar XJ. Desigur luxul este la el acasa, insertiile din lemn natural care continua de la usile spate pana pe panelul de bord par a fi interminabile, iar pielea naturala cu care sunt tapitate scaunele ii va multumi si pe cei mai pretentiosi pasageri. Pentru noul Jaguar XJ, standart este oferit plafonul panoramic, care imbunatateste sentimentul de lumina si spatiu, iar pentru iubitorii de muzica este oferit optional sistemul audio Bowers & Wilkins de 1200W.

Clientilor sai, Jaguar le ofera posibilitatea de a opta pentru unul din cele patru propulsoare care utilizeaza ultimele tehnologii cu scopul de a livra o combinatie uimitoare de putere si eficienta. Cel mai puternic din cele patru este propulsorul V8 de 5.0 litri turbo aspirat ce livreaza 510 cai-putere, si care va accelera pana la 100 km/h in doar 4.9 secunde. Pe langa acesta mai sunt oferite inca doua motorizari V8 pe benzina de 470 si 385 cai-putere, insa de aceasta data natural aspirate, care vor oferi la fel senzatii supreme, insa putin mai linistite in comparatie cu fabulosul V8 de 5.0 litri. Mai este oferita si o alternativa diesel de 3.0 litri V6 twin turbo si 275 cai-putere, ce va propulsa magnificul Jaguar in doar 6.4 secunde pana la 100 km/h, dar care va consuma in mediu 7.0 litri. Toate unitatile de propulsie vor fi cuplate la o cutie de viteze automata cu 6 rapoarte...

Chiar daca toate propulsorele sunt extrem de dinamice, aceste date nu ar fi obtinute daca caroseria ar fi fost grea. Din acest motiv, specialistii Jaguar au utilizat la caroseria lui XJ componente ca aluminiu, magneziu si aliaje composite, ca pana la urma sa obtina cea mai mica greutate din clasa sedanurilor de lux, fiind cu peste 150 kg mai usor decat rivalii sai.

Ar mai fi multe de spus despre Jaguar XJ, insa cu siguranta o vom face in timpul apropiat cand vor fi cunoscute si mai multe informatii despre acesta. Pana cand, Redactia PiataAuto.md va pune la dispozitia Dvs un tabel informativ privind toate cele patru versiuni.
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!