Prima pagină  »  Ştiri  »  Noua nava amiral din Ingolstadt a fost prezentata! Acesta este noul
1 DECEMBRIE 2009, 14:45
1,891
0
Noua nava amiral din Ingolstadt a fost prezentata! Acesta este noul Audi A8! (Galerie foto Video)
De Constantin Mihalachi
0
Iata ca a avut loc una din cele mai asteptate premiere mondiale din acest an – dezvaluirea noului Audi A8. Dupa cum anuntam anterior, noul Audi A8 urma sa fie prezentat in incinta Centrului de Design din orasul american Miami, iar acum dupa ce avem in fata primele poze si materiale video, ne dam bine seama de ce producatorul din Ingolstadt a ales anume aceasta locatie.

Este evident ca noul A8 pune un mare accent pe design, dar si noile tehnologii nu raman in urma, acestea fiind concentrate intr-un numar extrem de mare pe noul model, sublinuindu-I astfel inca o data apartenenta la clasa automobilelor supreme de lux.

Chiar daca se afla deabia la doar a 3-a generatie, noul Audi A8 da dovada de foarte multa maturitate si experienta, liniile moderne ale exteriorului ar putea in prima etapa sa puna pe ganduri, insa cu cat mai mult privesti aceasta bijuterie, cu atat mai mult te indragostesti in ea.

Design

Design-ul adoptat de compania Audi pentru modelele sale intotdeauna fascineaza prin inteligenta sa complexa. Noul Audi A8 pare a fi acordul final al design-ului inceput de Audi pe cele mai recente modele din gama sa, acesta pare a fi intruchiparea perfectului, chiar daca unul putin straniu pentru unii din noi. Privind noul A8 intelegi ca infatisarea sa nu iti este straina, ai o impresie constanta ca l-ai mai fi vazut undeva, iar cand te gandesti la modele ca R8 si A5 iti dai seama de ce crezi astfel. Anume legatura cu aceste modele dovedeste de ce noul A8 a fost numit la prezentare ca cel mai sportiv sedan al clasei de lux. Liniile ascutite scot in evidenta sportivitatea, iar conturul acoperisului asemanator coupe-urilor, da impresia unei siluete curgatoare.



Cu o lungime totala de 5.137 mm, ampatament de 2.992 mm, latime de 1.949 mm si inaltime de 1.460 mm, noul sedan de lux de la Audi este foarte generos la dimensiuni, chiar mai generos decat principalii sai rivali Mercedes-Benz S-Class si BMW Seria 7. Audi surclaseaza simtitor in lungime si latime atat predecesorii sai, cat si principalii rivali, in timp ce inaltimea este ceva mai mica decat ale principalilor concurenti germani, semn ca proportiile urmeaza linia dinamica.

Ca si pe generatiile anterioare, noul Audi A8 demonstreaza o grila a radiatorului imensa dupa dimensiuni, una care domina in totalitate intreaga parte frontala. Fiind scoasa in evidenta de marginile cromate, grila infatiseaza un nou design tri-dimensional, unul foarte bogat in detalii de altfel. Caracterizata de colturi unghiulare, grila este foarte ingrijit integrata in partea frontala, in timp ce elementele orizontale ale acesteia accentueaza latimea generoasa a vehiculului.

Noul Audi A8 “priveste” in fata prin intermediul noilor blocuri optice ce au la baza sa in totalitate becurile LED, o tehnologie pe care Audi a introdus-o pentru prima data pe dinamicul R8. Farurile ceata si-au regasit la randul sau locul in interiorul farurilor fata, in timp ce pozitia lor traditionala din prizele de aer laterale este acum ocupata de senzorii sistemului ACC stop & go.



Dupa cum spuneam ceva mai sus, noile faruri fata ilumineaza in totalitate doar cu ajutorul becurilor LED… Comun pentru mai multe modele Audi, si A8 se bucura de forma de tip “aripa” ale luminilor de zi care sunt formate din 22 becuri albe LED si 22 becuri de culoare galbena LED. Pozitionate putin mai sus de “aripa”, becurile optionale LED ale luminilor de faza scurta si lunga sunt ceva mai econome decat becurile sistemului xenon plus oferit standart, consumand doar 40 watt per unitate.



Si farurile spate dau dovada de un design tri-dimensional, tipic de altfel pentru Audi. La randul sau, acestea la fel utilizeaza tehnologia LED pentru iluminare, care in cazul acestora consuma doar 9 watt per unitate.

In ansamblu, spatele ofera o impresie de suplete, care in continuare accentueaza suprafetele sculptate impresionant. Linia cromata subliniaza latimea sedan-ului, iar tevile duble ale sistemului de evacuare evidentiaza sportivitatea acestuia.

Caroserie

Caroseria noului Audi A8 este conceputa in totalitate din aluminiu, fiind astfel uimitor de usoara fata de caroseria modelului precedent. In ciuda aluminiului, rigiditatea caroseriei a crescut cu 25 %, in timp ce raportul dintre greutate, dimensiuni si duritate a crescut cu 20 %. Unul din factorii ce au generat inbunatatirea ultimului indice a fost utilizarea componentelor compozite ultra-dure, care au permis o reducere de greutate de 6.5 kg pentru fiecare panel din aluminiu.

Cum coeficientul aerodinamic este foarte important pentru consumul si eficienta automobilului, A8 se poate mandri cu un indice foarte bun de doar 0.26, in ciuda ariei partii frontale de 2.41 metri patrati.

Interior

Dupa cum era de asteptat, luxul va domina in totalitate interiorul noului Audi A8. Pasagerii se vor bucura de un spatiu enorm, care impreuna cu cele mai fine si exclusive materiale le va livra acestora un sentiment ne mai intalnit de confort si placere.

La fel ca pe modelul precedent, pe noua generatie Audi A8 poate fi regasita o consola centrala enorma care concentreaza pe suprafata sa toate functiile disponibile pentru noua nava amiral din Ingolstadt. In partea superioara a acestei este bine ascuns sub insertiile din lemn natural monitorul TFT de 8 inch, care face parte din sistemul multi-media MMI.



Ceva mai jos sunt pozitionate comenzile sistemului automat de climatizare pentru doua zone (optional pentru patru), sub care sunt regasite comenzile sistemului multi-media MMI si a telefonului incorporat. La prima vedere s-ar parea ca accesarea acestora ar fi incomoda, insa daca este sa ne uitam mai atent manerul cutiei de viteze serveste totodata pe post de sustinator pentru mana conducatorului, astfel ca acesta sa nu oboseasca foarte rapid.

Un alt element al consolei centrale este desigur manerul cutiei de viteze automata cu 8 trepte… Forma acestuia a fost bine gandita de catre design-eri Audi, in primul rand aceasta este foarte comoda pentru schimbarea pozitiilor, cat si foarte confortabila pentru mana conducatorului.



Audi ofera cinci culori de baza pentru interiorul noului A8, si trei pentru plafon. Pentru adeptii elementelor ultra-luxoase, Audi ofera o gama larga de materiale exclusive formate din lemn natural si aluminiu pentru butoanele regasite la interior. Pentru noul A8 sunt disponibile si cateva tipuri de piele, printre care poate fi regasita si optiunea din Alcantara.

Un alt element ce subliniaza foarte accentuat exclusivul de la interior este sistemul inovativ de iluminare a ambiantei care ofera o gama variata de nuante pentru interior – fildes, polar si rosu aprins, nuante ce pot fi selectate usor prin intermediul sistemului multi-media MMI.



Standart, ocupantii locurilor fata isi pot seta electric scaunele in dependenta de 12 pozitii. Scaunele Comfort oferite optional, ofera si mai mult confort prin posibilitatea de a fi ajustate in baza a 22 pozitii, aici putand fi ajustate si suporturile laterale. Pe langa acestea, Audi mai ofera un tip de scaune sport, care se bucura de o sustinere laterala mai sporita in viraje. Pe langa sistemul de incalzire a scaunelor, mai este oferit sistemul de ventilare in trei moduri, cat si masajul pneumatic ce poate fi regulat dupa cinci programe.



Fiind un vehicul ce face parte din clasa automobilelor de lux, noul A8 isi trateaza regeste si pasagerii spate, care la fel ca cei fata se pot bucura de sistemul de ventilare a scaunelor, memoria pozitiei scaunelor, masaj, cat si de elemente caracteristice ca sistemul automatizat de aer conditionat pentru patru zone, si jaluzele electrice.

Bagajele pasagerilor se vor bucura la randul sau de un spatiu enorm de 510 litri. Optional se poate opta pentru un pachet specializat ce are si mai mare grija de bagaje prin intermediul plaselor, cuierelor, compartimentului specializat pentru umbrela s.a.

Pe langa sistemul multi-media MMI care poate identifica cifrele sau simbolurile diferitor limbi doar prin “desenarea” acestora cu degetul pe spatiul special alocat pe consola centrala, Audi A8 mai ofera standart un sistem audio performant Audi Sound System. Sistemul este compus din amplificator, 10 difuzoare audio, DVD, unitate de citire a cardurilor de memorie , slot pentru USB sau IPod s.a. Optional este oferit sistemul audio Bang & Olufsen Advanced Sound System, care prin intermediul a doi amplificatori cu o putere de 1.400 watt opereaza cu 19 difuzoare.



Pasagerii spate la fel vor beneficia de un sistem audio performant care este compus din propriul DVD drive, hard disk de 20 Gb, 2 carduri de memorie si interfata AMI. Pentru anul 2010, Audi planifica adaugarea unui modul UMTS care ar permite conexiunea la internet de mare viteza, facand astfel din Audi A8 un punct de acces Wi-Fi.

Propulsoare

Initial, Audi A8 isi va face debutul pe piata cu posibilitate de a alege intre doua propulsoare V8 de 4.2 litri, unul pe benzina FSI si altul diesel TDI. Ceva mai tarziu va fi oferit un al treilea propulsor, unul diesel cu 6 cilindri si 3.0 litri TDI. Toate propulsoarele sunt dotate cu sisteme inteligente de recuperare a energiei cinetice care ulterior este transformata in energia electrica si stocata in baterie.

Propulsorul de 4.2 litri FSI livreaza 372 cai-putere si un cuplu maxim de 445 Nm disponibil incepand cu 3.500 rpm. Acesta accelereaza noul A8 pana la 100 km/h in 5.7 secunde, viteza maxima fiindu-I limitata la 250 km/h. Consumul mediu este de 9.5 litri, mai mic cu 13 % in comparatie cu predecesorul sau, chiar daca puterea a crescut cu 22 cai.



Diesel-ul 4.2 TDI genereaza 350 cai-putere si un cuplu maxim imens de 800 Nm, oferit intre 1.750 si 2.750 rpm. Puterea a crescut cu 24 cai si 150 Nm, in timp ce consumul de combustibil a scazut cu 1.8 litri, pana la 7.6 litri/100 km. Datele dinamice sunt absolut impresionante, acceleratia 0-100 km/h doar 5.5 secunde, iar viteza maxima este limitata electronic la 250 km/h.



Al treilea propulsor ce urmeaza sa fie disponibil este diesel-ul V6 de 3.0 litri TDI ce dizvolta 250 cai-putere si 550 Nm disponibili intre 1.500 si 3.000 rpm. Si in cazul acestui propulsor, puterea a crescut cu 17 cai si 100 Nm, iar astfel acceleratia 0-100 km/h dureaza 6.6 secunde, iar viteza maxima este la fel limitata la 250 km/h. Consumul mediu este de 6.6 litri la 100 km, o crestere de 22 %.

Ceva mai tarziu, Audi va oferi o alta varianta pentru propulsorul V6 TDI ce genereaza 204 cai-putere. Spre deosebire de celelalte unitati de propulsie, acesta isi va livra puterea catre puntea fata. In asa mod, consumul mediu este de 6.0 litri/100km, un indice impresionant pentru clasa sa.

Pentru ca limuzina sa dispuna de un rulaj cat mai confortabil si in acelasi timp dinamic, noul Audi A8 este dotat cu suspensia adaptiva pneumatica si tractiunea integrala quattro. Pentru a fi crescuta stabilitatea, si de a fi redusa rezistenta aerului, suspensia adaptiva reduce inaltimea automobilului cu 25 mm in dependenta de viteza.

Siguranta

Noul Audi A8 poate fi numit cu multa incredere unul din cele mai sigure vehicule de pe piata, deoarece isi protejeaza pasagerii prin intermediul caroseriei dure, sistemelor adaptive de siguranta, si prin intermediul noului sistem Audi Pre Sense.

In versiunea standart, ultimul analizeaza datele provenite de la senzorii sistemului ESP, iar atunci cand se observa aplicarea maxima a franelor sau o derapare, unitatea de control al sistemului intervine, iar in dependenta de situatie activeaza luminile de atentionare, inchide geamurile si trapa, iar in acelasi timp pre-tensioneaza centurile ocupantilor fata.

In cea mai dezvoltata versiune Plus, in cazul in care accidentul nu mai poate fi evitat, sistemul Audi Pre Sence poate actiona in totalitate franele. Acest “pas” este facut cu doar o jumatate de secunda inainte de coliziune, iar cum aceasta nu mai poate fi evitata, consecintele ii sunt minimalizate simtitor, numai datorita faptului ca in aceasta jumatate de secunda, vehiculul reduce viteza cu aproximativ 40 km/h. Sistemul protejeaza si in cazul coliziunilor spate, in acest caz la fel sunt inchise geamurile si trapa, sunt tensionate centurile tuturor pasagerilor, si sunt actionate luminile de avertizare.

Noul Audi A8 dispune si de o multitudine de sisteme de asistare a conducatorului, iar aici pot fi mentionate sisteme ca ACC stop & go, si Audi Side Assist. Primul este foarte atent la vehiculele din fata sa, a caror comportament este monitorizat prin intermediul senzorilor amplasati in locul farurilor ceata din prizele de aer laterale. Acest sistem monitorizeaza in special viteza vehiculului din fata, si intr-o oarecare masura ii copiaza actiunile, fie ca primul accelereaza sau aplica franele, Audi A8 poate efectua acelasi actiuni in cazul in care se doreste acest lucru.

Audi Side Assist creste siguranta in momentul cand automobilul schimba banda de rulare la viteze de 30 km/h si mai mult. Pentru aceasta, sistemul utilizeaza doi senzori amplasati in partea din spate care monitorizeaza evenimentele ce au loc in spatele automobilului.Plus la aceasta, sistemul poate identifica momentele cand conducatorul paraseste banda fara intentie (de exemplu in cazul in care acesta a adormit la volan), iar in momentul cand survin astfel de momente volanul vibreaza rapid pentru al atentiona pe conducator despre situatia creata. Sistemul Audi Side Assist poate identifica si indicatoarele ce limiteaza viteza si le prezinta ca elemente grafice pe cadranul de bord.



Un alt sistem inovativ, debutant pe noul A8 si in gama de modele Audi, este sistemul Night Vision, la baza caruia se afla senzorii termici, pozitionati in spatele celor patru inele de pe grila radiatorului. In dependenta de viteza, acest sistem poate “privi” in noapte pana la 300 metri distanta, iar deoarece acesta reactioneaza la caldura, oamenii si animalele sunt evidentiate pe ecranul de pe consola centrala foarte aprins, in timp ce suprafata carosabilului ramane a fi intunecata. Imaginea procesata de computerul de bord, identifica oamenii, pe care ii evidentiaza cu o culoare galbena.

Vanzarile noului Audi A8 vor incepe in anul 2010, atunci cand vom afla si lista completa a propulsoarelor disponibile, printre care se pare ca vom regasi si o unitate hibrid de propulsie.

ACTUALIZARE 01.12.2009 - 03:30 - PiataAuto.md publica in premiera primele 25 de imagini oficiale ale noului Audi A8.

ACTUALIZARE 01.12.2009 - 02:35 - Cu doar cateva minute in urma la Miami a fost dezvaluit noul Audi A8, in cadrul unei ceremonii fastuoase. PiataAuto.md va prezinta prima imagine cu noul Audi A8, urmand ca in urmatoarele minute in stire sa fie inclusa o galerie foto completa a noului model.
 
GALERIE FOTO (14 IMAGINI)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!