Prima pagină  »  Ştiri  »  Luca di Montezemolo pleaca de la conducerea companiei Fiat!
20 APRILIE 2010, 17:24
1,430
0
Luca di Montezemolo pleaca de la conducerea companiei Fiat!
De Constantin Mihalachi
1
In cadrul unei conferinte de presa sustinute astazi, Luca di Montezemolo, presedintele grupului Fiat, a dezvaluit surprinzator ca renunt la conducerea acestuia. Montezemolo s-a aflat la carma grupului Fiat incepand cu anul 2004, fiind cunoscut de atunci ca principalul responsabil pentru cresterea profiturilor pentru intreg grupul Fiat. Acum, dupa ce Luca di Montezemolo a parasit sefia grupului Fiat cu “multumire si incredere”, la conducerea companiei va veni vice-presedintele in varsta de doar 33 ani, John Elkan.

Ascensiunea lui Luca di Montezemolo in cadrul grupului Fiat a inceput inca la inceputul anilor ’70, atunci cand foarte rapid a devenit asistentul lui Enzo Ferrari in anul 1973, ca un an mai tarziu sa devina managerul Scuderiei. In anul 1975, Montezemolo a fost promovat pentru a prelua toate activitatile legate de curse ale grupului Fiat, urmand ca deja in anul 1977 sa devina manager superior Fiat.

In Noiembrie 1991, Gianni Agnelli,presedintele Fiat si principalul actionar de pe atunci, il promoveaza pe Montezemolo in fruntea companiei Ferrari, cea care era intr-un colaps total dupa moartea fondatorului sau, Enzo Ferrari. La acel moment, Montezemolo si-a pus drept scop sa castige Campionatul de Formula 1, iar astfel, dupa ce a facut cateva schimbari esentiale de restructurare in anii ’90, Ferrari a reusit sa obtina in sfarsit profit, cu ajutorul caruia a procurat Maserati in anul 1997. Putin mai tarziu in anul 1999, pentru prima data din anul 1983, Ferrari reuseste sa castige Campionatul Mondial de Formula 1.

Luca di Montezemolo a devenit presedintele Fiat in anul 2004, la scurt timp dupa moartea lui Umberto Agnelli, unul din membrii familiei Agnelli ce detine grupul Fiat, si fostul presedinte al companiei intre anii 1970 – 1976.

Chiar din primele zile de sefie a lui Luca di Montezemolo, grupul Fiat cunoaste o ascensiune de neuitat. Pe parcursul acestor 6 ani, toate marcile detinute de grup inregistreaza profituri, chiar si Lancia, marca care avea mari probleme la inceputul acestui secol. Sub conducerea lui Montezemolo, Fiat ajunge la un acord cu grupul Chrysler in anul 2009 pentru a procura in cativa ani 51 % din actiunile acestuia, ceea ce insemna cale libera pentru automobilele Alfa Romeo, Fiat si Lancia pe piata nord-americana.

Acum nu se stie cum vor decurge lucrurile mai departe. Un lucru e sigur, Montezemolo ramane la conducerea companiei Ferrari, insa cat priveste celelalte afaceri detinute de grup, multi analisti prevad o perioada nu tocmai buna pentru grupul Fiat.
GALERIE FOTO (12 IMAGINI)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!